Στο κόκκινο ξανά η χώρα από την πανδημία – Τραγική η κατάσταση σε 5 νοσοκομεία

Ασφυκτική πίεση δέχεται το σύστημα υγείας από την έξαρση της πανδημίας με τους λεγόμενους “σκληρούς” επιδημιολογικούς δείκτες (εισαγωγές, διασωληνωμένοι, θάνατοι) να αυξάνονται διαρκώς και τους λοιμωξιολόγους να προειδοποιούν πως η επιδείνωση θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Η κατάσταση στα νοσοκομεία στη Θεσσαλία και την βόρεια Ελλάδα είναι τραγική. Κλίνες ΜΕΘ δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα, ασθενείς non covid μεταφέρονται συνεχώς σε ιδιωτικές κλινικές και το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό δίνει μία ακόμη σκληρή μάχη με τον κορονοϊό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΕΟΔΥ, μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 402 (84.28%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 75 (15.72%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Στην κυβέρνηση ετοιμάζονται να ανακοινώσουν νέα ενίσχυση με την προσθήκη νέων κλινών και τη δημιουργία νοσοκομείων αποκλειστικά μόνο για ασθενείς με κορονοϊό, ενώ σχεδιάζονται μετακινήσεις ασθενών σε νοσοκομεία τα οποία βρίσκονται σε περιοχές που ακόμα δεν έχουν πληγεί σημαντικά από το νέο κύμα της πανδημίας.

Πέντε νοσοκομεία βρίσκονται στο “κόκκινο”

Τα μεγαλύτερα προβλήματα εντοπίζονται σε πέντε συγκεκριμένες περιφερειακές υγειονομικές μονάδες που έχουν φτάσει στα όρια τους όπως και το οξυγόνο, το οποίο έχουν άμεση ανάγκη όσοι νοσηλεύονται με κορονοϊό. Τα νοσοκομεία που βρίσκονται στο “κόκκινο” είναι της Λάρισας, της Μαγνησίας, της Κοζάνης, Δράμας και του Κιλκίς.

Είναι ενδεικτικό πως στις συγκεκριμένες περιφέρειες καταγράφηκαν συνολικά 1086 κρούσματα, γεγονός που επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την κατάσταση στα νοσοκομεία, τα οποία έχουν συγκεκριμένες δυνατότητες και με δυσκολία ανταποκρίνονται στα δεκάδες κρούσματα που δέχονται σε καθημερινή βάση. “Το νοσοκομείο έχει τελειώσει. Έχει κλατάρει το νοσοκομείο”, σημείωσε ο διευθυντής νευροχειρουργικής του νοσοκομείου Βόλου, Νίκος Χαφτούρας.

Προ των πυλών η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών

Η ανάγκη για ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, τα κίνητρα που δόθηκαν από την κυβέρνηση στους ιδιώτες γιατρούς προκειμένου να συνεργαστούν με το δημόσιο, δεν έχουν βρει μέχρι στιγμής την αναμενόμενη ανταπόκριση. Τόσο ο υπουργός Υγείας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιστράτευσης στην περίπτωση που οι γιατοί απαντήσουν αρνητικά.

“Εάν τα κίνητρα αυτά δεν αποδώσουν τα αναμενόμενα, προφανώς και θα προχωρήσουμε, εφόσον απαιτηθεί και είναι αναγκαίο -το είχαμε ξανακάνει, άλλωστε, και στο παρελθόν- και στην επίταξη των υπηρεσιών των επιστημόνων, για να ενισχυθεί το Σύστημα Υγείας”, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Χαραμάδα αισιοδοξίας η αύξηση των εμβολιασμών

Η νέα έξαρση της πανδημίας με τα χιλιάδες καθημερινά κρούσματα και τους εκατοντάδες πολίτες στην εντατική έχουν θορυβήσει τους ανεμβολίαστους που σπεύδουν να κλείσουν ραντεβού στα εμβολιαστικά κέντρα. Είναι χαρακτηριστικό πως την τελευταία εβδομάδα η αύξηση έφτασε το 185%, καθώς για την 1η δόση κλείστηκαν 175.000 ραντεβού σε σύγκριση με τα 60.000 της προηγούμενης εβδομάδας.

Ακόμη καλύτερη είναι η εικόνα για την αναμνηστική δόση καθώς 275.000 πολίτες έχουν κλείσει ήδη ραντεβού σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα που έφτασαν τις 94.000.

Στο Μαξίμου τονίζουν πως μόνο με την αύξηση των εμβολιασμών μπορούν να αναχαιτίσουν την έξαρση της νόσου και ελπίζουν να συνεχιστεί πως αυτή η θετική και ελπιδοφόρα εικόνα που επικρατεί θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα. Ωστόσο το συνολικό ποσοστό των πολιτών που είναι πλήρως εμβολιασμένοι ανέρχεται στο 61,2% και βρίσκεται σχετικά από τον στόχο που έχει τεθεί προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ισχυρό τείχος ανοσίας απέναντι στην πανδημία.

thetoc.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: