Τα δύο σενάρια για την πανδημία τα Χριστούγεννα

Πλησιάζοντας στα Χριστούγεννα ξεδιπλώνονται όλα τα σενάρια για την πανδημία. Οι εκτιμήσεις για το καλό και το κακό σενάριο τις γιορτές.

Αμείλικτοι αριθμοί στους πανδημικού δείκτες και νέα μέτρα ή αποκλιμάκωση. Τα δύο σενάρια για το πώς θα εξελιχθεί η πανδημία τα Χριστούγεννα έδωσε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης, διευθυντής της Πνευμονολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου (ΠΑΓΝΗ) και αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκος Τζανάκης.

Σύμφωνα με όσα είπε στον ΣΚΑΪ:

«Το καλό σενάριο, δείχνει ότι θα πάμε σε μια κορύφωση των κρουσμάτων τις πρώτες ημέρες του Δεκεμβρίου, αλλά η κορύφωση των διασωληνώσεων και των θανάτων θα έρθει 2-3 εβδομάδες αργότερα. Η αύξηση που βλέπουμε είναι στα 200-300 κρούσματα επιπλέον από αυτά που έχουμε σήμερα. Άλλες μέρες θα είναι λίγο πάνω από τα 8.000, άλλες γύρω στα 7.000 και άλλες κάτω από τα 7.000. Πάντως, στις γιορτές θα έχουμε μια αποκλιμάκωση των σκληρών δεικτών».

Το κακό σενάριο, σύμφωνα με τον ίδιο, δείχνει κορύφωση της πανδημίας στα μέσα Ιανουαρίου με 8.000-9.000 κρούσματα, που θα έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες διασωληνώσεις και θανάτους.

Ωστόσο, ο κ. Τζανάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως αυτό «δεν θα συμβεί», εξηγώντας ότι τα πολλά τεστ που διενεργούνται, «συγκρατούν» τη διασπορά.

Όσο για τον αριθμό θανάτων που είχε προβλέψει, ο καθηγητής ανέφερε: «Εύχομαι να είναι 3.500 και όχι 4.000 οι θάνατοι. Ήδη καταγράφονται 2.049 θάνατοι κι έχουμε 1,5 μήνα ακόμα μπροστά μας».

Για το ενδεχόμενο νέων μέτρων τα Χριστούγεννα, εφόσον ξεφύγει περαιτέρω η πανδημία, μίλησε σήμερα και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως είπε στον ΑΝΤ1, «αν χρειαστεί θα ληφθούν κι άλλα μέτρα, αλλά δεν πρόκειται να επιβληθεί lockdown».

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: