Τι αλλάζει στην Golden Visa: Επέλαση ξένων επενδυτών για αγορά ακινήτων

Αναμένεται επέλαση επενδυτών το επόμενο διάστημα από χώρες όπως η Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ, που θα σπεύσουν να εξασφαλίσουν ακίνητα και συνάμα την άδεια παραμονής, προτού διπλασιαστεί το ελάχιστο ποσό επένδυσης.

Εκατοντάδες είναι οι ενδιαφερόμενοι που τρέχουν να προλάβουν την άδεια μόνιμου επενδυτή στην Ελλάδα πριν την αύξηση του ορίου από τις 250.000 στις 500.000 ευρώ
Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα», το οποίο προβλέπει χορήγηση άδειας παραμονής και δικαίωμα μετακίνησης στις χώρες της Ζώνης Σένγκεν σε όποιον αλλοδαπό επενδυτή αγοράσει ακίνητο αξίας 250.000 ευρώ και άνω, ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2013.

Το νέο «καθεστώς» για την Golden Visa ανεβάζει το ελάχιστο ύψος επένδυσης από τις 250.000 ευρώ στις 500.000 ευρώ για την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, τη Μύκονο και τη Σαντορίνη και οι υποψήφιοι νέοι επενδυτές έχουν περιθώριο έως τις 30 Απριλίου να προβούν στην αγορά κάποιου ακινήτου με τη «χαμηλή» τιμή, και μάλιστα σε δημοφιλή σημεία κυρίως της Αττικής. Παράγοντες της αγοράς ακινήτων εκτιμούν ότι εξαιτίας αυτής της συνθήκης, θα υπάρξει τεράστιο ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, που ούτως ή άλλως βρισκόταν στις πρώτες προτιμήσεις των επενδυτών που προέρχονται από τρίτες χώρες όπως η Κίνα, η Ρωσία, η Τουρκία, ο Λίβανος και το Ισραήλ.

Σημειώνεται ότι για τη Δυτική Αττική, τον Πειραιά και την υπόλοιπη Ελλάδα, η ελάχιστη επένδυση παραμένει αμετάβλητη στα 250.000 ευρώ.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση τροποποιεί το ισχύον πλαίσιο λόγω των αλλαγών που έχουν σημειωθεί στον κλάδο του real estate και της ανάπτυξης της οικοδομικής δραστηριότητας.

«Μέχρι σήμερα η πενταετής golden visa -άδεια διαμονής δηλαδή- δινόταν σε κάθε επενδυτή ο οποίος έκανε μια επένδυση σε ακίνητο από 250.000 ευρώ και άνω. Με τη ρύθμιση που τώρα εισηγούμαστε, για το κέντρο της Αθήνας, για τα νότια προάστια της Αθήνας, για τα βόρεια προάστια της Αθήνας και για το κέντρο της Θεσσαλονίκης, καθώς και για κάποιες άλλες περιοχές υψηλής οικονομικής δραστηριότητας, όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη, το όριο των 250.000 μεταβάλλεται στις 500.000 ευρώ για ένα ακίνητο», είπε ο Άδωνις Γεωργιάδης.

«Για να μειώσουμε, λοιπόν, την πίεση στα ακίνητα και στα ενοίκιά τους σ’ αυτές τις περιοχές, ανεβάζουμε το όριο, ώστε να μην μπορούν να αγοράζουν μικρά διαμερίσματα σ’ αυτές τις περιοχές για να τα κάνουν Airbnb και να κρατάνε τη golden visa» εξήγησε ο αρμόδιος υπουργός.

«Επειδή αυτή είναι μια ξαφνική και μεγάλη μεταβολή, δίνουμε περιθώριο μέχρι τις 30/4 σε όποιον έχει ήδη κλείσει συμφωνία να δώσει προκαταβολή και να πάρει το ακίνητό του στην παλαιά τιμή, δηλαδή στις 250.000 και τη golden visa, αρκεί να έχει δώσει προκαταβολή μέχρι 30/4 και να έχει ολοκληρώσει τη μεταβίβασή του μέχρι το τέλος του χρόνου» είπε ο κ. Γεωργιάδης.

«Άρα δίνουμε και ένα εύλογο χρονικό διάστημα προσαρμογής της αγοράς, ώστε να μη γίνει ζημιά στη golden visa», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα τον Νοέμβριο το υπουργείο Μετανάστευσης, η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών τρίτων χωρών, οι οποίοι κατέχουν κατόπιν αρχικής χορήγησης, ισχυρή άδεια διαμονής μόνιμου επενδυτή, προέρχεται από την Κίνα και ακολουθούν οι Τούρκοι, και οι Ρώσοι επενδυτές, καθώς και επενδυτές προερχόμενοι από τον Λίβανο. Ο μεγαλύτερος όγκος των αιτήσεων συγκεντρώνεται, κυρίως, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής.

Το επόμενο διάστημα λοιπόν αναμένεται οτι θα επιδιώξουν οι επενδυτές να καρπωθούν ακίνητα κυρίως στην Αθήνα-όπου έχουν εδραιώσει την παρουσία τους τα προηγούμενα χρόνια- αποδίδοντας 250.000 ευρώ και όχι 500.000 ευρώ όπως προβλέπεται από 1η Μαΐου και εντεύθεν.

Υπενθυμίζεται πάντως οτι θα παρέχεται περιθώριο έως τις 31/12/2023 για την υπογραφή των οριστικών συµβολαίων αγοραπωλησίας, ενώ το ποσοστό της προκαταβολής θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% της αξίας αγοράς του ακινήτου.

Παράλληλα, αν για οποιονδήποτε λόγο δεν καταστεί εφικτή η ολοκλήρωση της αγοράς, τότε ο ενδιαφερόµενος επενδυτής θα µπορεί να υπογράψει προσύµφωνο για την αγορά κάποιου άλλου ακινήτου, ακόµα και µετά την 30ή Απριλίου, αρκεί να ολοκληρώσει την αγοραπωλησία έως το τέλος του 2023.

dikaiologitika.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: