Τι θα γίνει με τα νέα μέτρα από 16/1: Οι παράγοντες που κρίνουν τις εξελίξεις

Η μετάλλαξη Όμικρον συνεχίζει ακάθεκτη την επέλασή της, ενώ μεγάλη ανησυχία υπάρχει για τη διασπορά στα σχολεία που άνοιξαν σήμερα. Τα νέα μέτρα κρίνονται αυτή την εβδομάδα, καθώς στις 16 Ιανουαρίου λήγουν όσα ίσχυσαν για την περίοδο των εορτών με ωράριο στην εστίαση και το «mute» στη μουσική.

Θα υπάρξει παράταση των μέτρων, θα ανακοινωθούν νέα πιο αυστηρά μέτρα ή θα έρθει χαλάρωση;

Η Επιτροπή συνεδριάζει εκ νέου την Τετάρτη για να αξιολογήσει τα επιδημιολογικά δεδομένα και να κάνει τις εισηγήσεις της. Όπως σχολίασε σχετικά, στην καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, «τα δεδομένα σταθμίζονται και η κυβέρνηση θα πάρει τις αποφάσεις της».

Η κυβέρνηση έχει στραμμένο το βλέμμα στην ερχόμενη Κυριακή για να πάρει τις αποφάσεις της.

Η ημερομηνία της 16ης Ιανουαρίου θεωρείται κρίσιμη, αφού είναι η μέρα που λήγει η προθεσμία στους άνω των 60 ετών προκειμένου να κλείσουν ραντεβού για εμβολιασμό και να κάνουν το βήμα για να αυξηθεί η εμβολιαστική κάλυψη στη χώρα.

Την ίδια ημέρα, θα έχει αποτυπωθεί και η διασπορά στα σχολεία, μία εβδομάδα μετά το πρώτο self test. Όπως έγινε γνωστό σήμερα, πάνω 15.000 κρούσματα έδειξαν οι διαγνωστικοί έλεγχοι που έγιναν σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για την επιστροφή στα θρανία. Έτσι, μετά από επτά μέρες θα μπορέσει να καταγραφεί αν και κατά πόσο το άνοιγμα των σχολείων αύξησε τα κρούσματα.

Η εστίαση είναι από τις γιορτές σε «mute» μιας και έχει απαγορευτεί η μουσική, ενώ λειτουργεί με ωράριο μέχρι τα μεσάνυχτα. Δεν αποκλείεται μάλιστα, να έρθει χαλάρωση αυτών των μέτρων, έστω και σταδιακά. Σε κάθε περίπτωση, τη συγκεκριμένη απόφαση θα κρίνουν τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα εξετάσει η Επιτροπή.

Οι ειδικοί πάντως εκφράζουν εκτιμήσεις για ρεκόρ τις επόμενες μέρες, ενώ αν επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις είναι άγνωστο ποιες αποφάσεις θα φέρουν. Ενδεικτικά, ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, εκτίμησε ότι τα κρούσματα θα φτάσουν ακόμα και τις 60.000 σήμερα ή αύριο Τρίτη και πρόσθεσε ότι αναμένει η αποκλιμάκωση να σημειωθεί προς το τέλος Ιανουαρίου, αλλά και ότι θα είμαστε σε καλύτερη κατάσταση τον Μάρτιο και τον Απρίλιο.

Τέλος, σύμφωνα με το χθεσινό ρεπορτάζ του iEidiseis, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται αφορούν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, όπως η βασική πρόταση που ζυγίζεται είναι ανάλογα με την πίεση που θα δεχθεί τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες το ΕΣΥ, να μην δοθεί παράταση και να βρεθούν εκτός, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 31/03.

Το σενάριο αυτό λαμβάνει υπόψη τόσο τον διπλό κίνδυνο που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία λόγω αυξημένων νοσηλειών αλλά και μαζικών μολύνσεων των υγειονομικών και αφετέρου την ανάγκη να διαχυθεί ακόμα πιο εμφατικά το μήνυμα του εμβολιασμού. «Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα» αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι η πρόταση συζητείται σοβαρά.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: