Γιατί είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου – Τι δείχνει ισραηλινή έρευνα

Πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι στο Ισραήλ έχουν κάνει την τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορονοϊό (αναμνηστική) και τα αποτελέσματα έδειξαν πως το ποσοστό μόλυνσης μειώθηκε σε αρκετά μεγάλο βαθμό, αναφέρει η ισραηλινή εφημερίδα Jerusalem Post.

Η χώρα ακολούθησε τη δική της πολιτική αναφορικά με τη χορήγηση της ενισχυτικής δόσης σε όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, σε αντίθεση με πολλά άλλα κράτη και κόντρα στη σχετική σύσταση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με την οποία η τρίτη δόση θα ήταν καλό να χορηγείται μόνο σε ανθρώπους που διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον SARS-CoV-2 ή αντιμετωπίσουν βαριά νόσηση.

Σύμφωνα με επιστημονική μελέτη που δημοσίευσε το μέσο, η ηλικία δεν επηρεάζει τη μείωση της επίδρασης των εμβολίων της Pfizer με την πάροδο του χρόνου.

Οι άνθρωποι που έλαβαν τις δυο δόσεις του εμβολίου της Pfizer τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο είχαν 51% αυξημένες πιθανότητες να προσβληθούν από τον ιό τον Ιούλιο, εν συγκρίσει με εκείνους που εμβολιάστηκαν τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο.

Διαβάστε ακόμη:

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν δεδομένα για την πραγματοποίηση μιας αναδρομικής μελέτης, η οποία συγκρίνει τα ποσοστά συχνότητας εμφάνισης λοιμώξεων και νοσηλειών που σχετίζονται με τον νέο κορονοϊό.

Ειδικότερα, συνέκριναν τα στοιχεία των ατόμων που εμβολιάστηκαν στην αρχή του εμβολιαστικού προγράμματος (Ιανουάριο και Φεβρουάριο) κι εκείνων που έκαναν το εμβόλιο λίγο αργότερα, ήτοι το χρονικό διάστημα Μαρτίου και Απριλίου. Στη μελέτη χρησιμοποιήθηκαν πάνω από 1,3 εκατομμύρια αρχεία.

Ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν σημαντικά μεγαλύτερος για τα άτομα που έκαναν το εμβόλιο νωρίτερα, διατρέχοντας και υψηλότερο κίνδυνο για νοσηλεία.

Τα αποτελέσματα είναι όμοια με εκείνα άλλων μελετών που έγιναν για το ίδιο ζήτημα και δείχνουν μείωση των επιπέδων αντισωμάτων και του ανοσοποιητικού συστήματος ύστερα από 4 μέχρι 6 μήνες.

Επιπροσθέτως, οι ηλικίες των ατόμων δεν έπαιξαν κανένα ρόλο στη μείωση της επίδρασης του εμβολίου, όπερ σημαίνει ότι το εμβόλιο εξασθενούσε για όλους και όχι μόνο για τους ηλικιωμένους.

Όπως εξηγήθηκε, το εμβόλιο εξασθενούσε περισσότερο όσο απομακρύνονταν από την αρχική δεύτερη δόση, γεγονός που δεικνύει πως οι άνθρωποι που εμβολιάστηκαν τον Ιανουάριο διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο να προσβληθούν από τον ιό από τους ανθρώπους που εμβολιάστηκαν τον Φεβρουάριο κ.ο.κ.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: