«Βόμβα» και για 5η δόση εμβολίου το φθινόπωρο

Για την νέα κανονικότητα με την άρση των περισσότερων μέτρων για την πανδημία, για τη «μυστηριώδη» οξεία ηπατίτιδα στα παιδιά αλλά και την ευλογιά των πιθήκων, μίλησε ο Επίκουρος Καθηγητής Υγιεινής και Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Αναφορά έκανε όμως και στην 5η δόση του εμβολίου του κορονοϊού που ίσως εξετάζεται για τον Σεπτέμβριο. Σημειώνεται πως εως τώρα η τέταρτη δόση έχει χορηγηθεί σε πολύ συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού, ενώ πλήρως εμβολιασμένοι θεωρούνται πλέον όσοι έχουν ολοκληρώσει κατι την τρίτη δόση.

Ωστόσο, σε σημερινή συνέντευξή του ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, προανήγγειλε την τέταρτη δόση του εμβολίου και για τον γενικό πλυθυσμό. «Ευελπιστούμε από Σεπτέμβριο να έχουμε ένα εμβόλιο που θα κινείται στη λογική αυτού της γρίπης και να είναι ετήσιο. Ευελπιστούμε να έχει ξεκαθαριστεί αυτό τον Ιούλιο για να ξέρουν οι πολίτες ποιος είναι ο προγραμματισμός», δήλωσε ο κ. Πλεύρης, προσθέτοντας ότι «οι πιθανότητες είναι συντριπτικές ότι θα υπάρξει αναγκαιότητα εμβολιασμού κατά του κορονοϊού τον Σεπτέμβριο σίγουρα για τον γενικό πληθυσμό και τις ευάλωτες ομάδες».

Οξεία ηπατίτιδα και ευλογιά των πιθήκων

Αναφερέμενος στην ηπατίτιδα στα παιδιά και τα νέα κρούσματα στην Ελλάδα, ο κ. Μαγιορκίνης, είπε ότι «φαίνεται πως δεν υπάρχει ανησυχία, παρατηρείται ύφεση και στην Βρετανία. Είναι καλά τα παιδιά, αυτά τα δύο νέα κρούσματα».

Για την ευλογιά των πιθήκων, ο Γκίκας Μαγιορκίνης είπε πως «δεν είναι κάτι που προς το παρόν θα απασχολήσει τον μέσο άνθρωπο. Είναι κάτι που μεταδίδεται σχετικά δύσκολα. Μπορεί να κυκλοφορούσε 1-2 χρόνια στην Ευρώπη, αλλά λόγω και της πανδημίας, ίσως κάποιοι ασθενείς δεν είχαν εξεταστεί σωστά στα εξωτερικά ιατρεία και τώρα αναζητούμε τα ίχνη, πως πέρασε η νόσος στην Ευρώπη».

«Αυτοϊάται, έχει χαμηλή θνητότητα και δεν μεταδίδεται όπως ο κορονοϊός, δεν μεταδίδεται τόσο εύκολα», συμπλήρωσε ο κ. Μαγιορκίνης.

5η δόση εμβολίου από το φθινόπωρο;

«Για τον κορονοϊό, αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει “επικαιροποιημένη” δόση εμβολίου, που να αντιμετωπίζει και τις παραλλαγές, οπότε αυτό που τώρα συζητάμε με ορίζοντα μέχρι τον χειμώνα είναι κάποια “ενισχυτική” δόση εμβολίου, σε μικρότερη ομάδα πληθυσμού από ότι μέχρι τώρα, ηλικίας άνω των 65 ετών», είπε ο κ. Μαγιορκίνης.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: