Χωρίς τέλος το ράλι στις τιμές των καυσίμων – «Καλπάζουν» οι τιμές στα καύσιμα στις Κυκλάδες

Δεν φαίνεται να έχει τελειώσει ο ανοδικός κύκλος στην αγορά των καυσίμων και πλέον η βενζίνη σε 21 Νομούς της χώρας έχει μέση τιμή πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ το diesel κίνησης σε λιγότερο από 3 μήνες έχει αυξηθεί 12,2%

Καλπάζουν οι τιμές στα καύσιμα και πλέον είναι θέμα χρόνου να βρεθεί η μέση τιμή της βενζίνης πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, κάτι που έχει να συμβεί αρκετούς μήνες και συγκεκριμένα από τον Σεπτέμβριο του 2022.

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η μέση τιμή της βενζίνης στην Επικράτεια είναι στα 1,980 ευρώ το λίτρο, όπως αναφέρει το Παρατηρητήριο Τιμών του υπουργείου Ανάπτυξης και με ημερομηνία αναφοράς την περασμένη Πέμπτη 17 Αυγούστου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε 21 Νομούς της χώρας η μέση τιμή υπερβαίνει τα 2 ευρώ το λίτρο, ενώ στους υπόλοιπους τα προσεγγίζει. Σε καμία μάλιστα περιοχή η μέση τιμή της βενζίνης δεν είναι κάτω από το 1,9 ευρώ το λίτρο. Οι χαμηλότερες τιμές εντοπίζονται σε Θεσσαλονίκη και Αττική με 1,943 και 1,944 ευρώ το λίτρο αντίστοιχα.

Χωρίς φρένα οι τιμές σε Κυκλάδες και  Δωδεκάνησα  

Παραδοσιακά οι υψηλότερες τιμές τις βρίσκει κανείς στις Κυκλάδες και στα Δωδεκάνησα με 2,224 ευρώ και 2,138 ευρώ το λίτρο. Να σημειωθεί ότι σε κάποια πρατήρια σε νησιά η τιμή υπερβαίνει τα 2,3 ευρώ το λίτρο και προσεγγίζει, αν δεν έχει ξεπεράσει τα 2,4 ευρώ.

Μάλιστα όπως αναφέρουν πηγές από την αγορά τις τελευταίες ώρες έχουν υπάρξει και νέες αυξήσεις και κατά συνέπεια η κυρίαρχη τιμή θα είναι τουλάχιστον τα 2 ευρώ το λίτρο.

Σε σχέση με την αρχή του χρόνου η τιμή της βενζίνης είναι αυξημένη κατά 7,5%, ενώ σε σχέση με την 1η Ιουνίου η αύξηση είναι της τάξεως του 6%.

Οι στρεβλώσεις στην αγορά 

Μία παράξενη εικόνα παρατηρείται αναφορικά με το diesel κίνησης, απόδειξη του πόσες στρεβλώσεις υπάρχουν στην συγκεκριμένη αγορά. Έτσι λοιπόν σήμερα η μέση τιμή για το diesel είναι στο 1,748 ευρώ το λίτρο και είναι χαμηλότερη κατά 2,5% σε σχέση με την τιμή της 31ης Δεκεμβρίου που ήταν στα 1,794 ευρώ το λίτρο, αλλά αυξημένα κατά 12,2% σε σχέση με αυτή της 1ης Ιουνίου που ήταν στα 1,558 ευρώ το λίτρο.

Μία βασική αιτία, αλλά όχι η μόνη είναι η μεγάλη άνοδος της τιμής του Brent που βρίσκεται στα επίπεδα των 86 δολαρίων το βαρέλι, αλλά και της μικρής υποχώρησης του ευρώ έναντι του δολαρίου που κινείται στα 1,873.

Την ίδια στιγμή οι ίδιες αναλυτές και παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι η πορεία των τιμών θα κορυφωθεί μέσα στις επόμενες ημέρες όταν και θα κορυφωθεί η επιστροφή των εκδρομέων στα αστικά κέντρα. Αναφέρουν επίσης ότι μία μικρή ισορρόπηση αναμένεται να δούμε μετά τα μέσα Σεπτεμβρίου, όταν και θα ανοίξουν τα σχολεία και επιστρέψει στην κανονικότητα η κίνηση στους δρόμους και κυρίως στις εθνικές οδούς.

Πολλά βέβαια θα εξαρτηθούν και από την πορεία των διεθνών τιμών, που όλα δείχνουν να εδραιώνονται σε επίπεδα άνω των 85 δολαρίων το βαρέλι.

imerisia.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
%d