Η NASA αποκάλυψε τα αληθινά χρώματα του σύμπαντος (Εντυπωσιακές εικόνες)

Για τη δημιουργία των εικόνων, η NASA στράφηκε στο James Webb και στο παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra.

Η NASA έδωσε στη δημοσιότητα εντυπωσιακές εικόνες δύο γαλαξιών, ενός νεφελώματος και ενός αστρικού σμήνους που απαθανάτισαν το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb και το παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra.

«Όταν πολλαπλά τηλεσκόπια της NASA παρατηρούν την ίδια κοσμική περιοχή, αποκαλύπτονται τα αληθινά χρώματα του σύμπαντος», δήλωσε χαρακτηριστικά η NASA.

Για τη δημιουργία των σύνθετων εικόνων, η NASA στράφηκε στο τηλεσκόπιο James Webb και στο παρατηρητήριο ακτίνων Χ Chandra.

«Κάθε εικόνα συνδυάζει τις ακτίνες Χ του Chandra – μια μορφή φωτός υψηλής ενέργειας – με υπέρυθρα δεδομένα από εικόνες του Webb που είχαν ήδη κυκλοφορήσει και οι οποίες είναι αόρατες με γυμνό μάτι», αναφέρει η διαστημική υπηρεσία.

Η NASA συμπεριέλαβε δεδομένα από το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, το οποίο χρησιμοποιεί οπτικό φως, το διαστημικό τηλεσκόπιο Spitzer που έχει αποσυρθεί (υπέρυθρες ακτίνες), το XMM-Newton της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ακτίνες Χ) το τηλεσκόπιο του Ευρωπαϊκού Νότιου Παρατηρητηρίου (οπτικές ακτίνες).

Οι εικόνες που προέκυψαν από το αστρικό σμήνος NGC 346, τον σπειροειδή γαλαξία NGC 1672, το νεφέλωμα M16 και τον σπειροειδή γαλαξία M74, είναι από τις πιο εντυπωσιακές λήψεις της NASA.

Το αστρικό σμήνος «NGC 346»

NGC_346.jpg

Το NGC 346 είναι ένα αστρικό σμήνος στο Μικρό Νέφος του Μαγγελάνου, σε απόσταση 200.000 ετών φωτός από τη Γη. Οι εικόνες που τράβηξε το James Webb δείχνουν στήλες και τόξα αερίου και σκόνης που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη τα αστέρια και οι πλανήτες κατά τον σχηματισμό τους. Το μωβ σύννεφο που φαίνεται είναι τα απομεινάρια μιας έκρηξης σουπερνόβα ενός τεράστιου άστρου.

«Τα δεδομένα του Chandra αποκαλύπτουν επίσης νεαρά, καυτά και ογκώδη άστρα που στέλνουν ισχυρούς ανέμους προς τα έξω από τις επιφάνειές τους», δήλωσε η NASA.

Ο σπειροειδής γαλαξίας «NGC 1672»

NGC_1672.jpg

Ο NGC 1672 είναι ένας ραβδωτός σπειροειδής γαλαξίας που διαθέτει μια κεντρική ράβδο από αστέρες και αέρια. Οι σπειροειδείς βραχίονες του γαλαξία αρχίζουν από τα άκρα της ράβδου.

«Στις περιοχές κοντά στο κέντρο τους, οι βραχίονες των ραβδωτών σπειροειδών γαλαξιών είναι ως επί το πλείστον σε μια ευθεία ζώνη αστεριών κατά μήκος του κέντρου που περικλείει τον πυρήνα, σε αντίθεση με άλλους σπειροειδείς που έχουν βραχίονες που συστρέφονται μέχρι τον πυρήνα τους», εξήγησε η NASA.

Τα δεδομένα του Chandra αποκαλύπτουν συμπαγή αντικείμενα στον σπειροειδή γαλαξία, όπως αστέρια νετρονίων και μαύρες τρύπες, καθώς και υπολείμματα εκρηγμένων άστρων.

Tο νεφέλωμα «M16» – Messier 16 (Νεφέλωμα του Αετού)

M16.jpg

Το Messier 16, γνωστό και ως Νεφέλωμα του Αετού, είναι μια διάσημη περιοχή του ουρανού που συχνά αναφέρεται ως «Στήλες της Δημιουργίας». Στη σύνθετη εικόνα, τα δεδομένα του Webb αποκαλύπτουν τις σκοτεινές στήλες αερίου και σκόνης που καλύπτουν τα λίγα εναπομείναντα νεαρά αστέρια καθώς αυτά σχηματίζονται. Τα δεδομένα του Chandra μοιάζουν με κουκκίδες και δείχνουν νεαρά αστέρια, τα οποία εκπέμπουν άφθονες ποσότητες ακτίνων Χ.

O σπειροειδής γαλαξίας «M74» – Messier 74 (Γαλαξίας Φάντασμα)

M74.jpg

Τέλος, ο Messier 74 είναι ένας άλλος σπειροειδής γαλαξίας σε απόσταση περίπου 32 εκατομμυρίων ετών φωτός, τον οποίο μπορούμενα δούμε από τη Γη.

«Ο Messier 74 είναι γνωστός ως γαλαξίας φάντασμα επειδή είναι σχετικά αχνός και επομένως δύσκολο να εντοπιστεί με μικρά τηλεσκόπια», εξήγησε η NASA.

Τα δεδομένα του James Webb απεικονίζουν το αέριο και τη σκόνη στο υπέρυθρο, ενώ τα δεδομένα του Chandra δείχνουν τη δραστηριότητα υψηλής ενέργειας των άστρων σε μήκη κύματος ακτίνων Χ.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: