
Πηγές πολύ κοντά στο θέμα αναφέρουν πως εντός του Α’ Εξαμήνου του 2022 θα έχει προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του αεροδρομίου της Καλαμάτας, ενώ ξεχωριστή διαγωνιστική διαδικασία ακολουθήσει η αξιοποίηση των 23 αεροδρομίων. Έως το τέλος του χρόνου αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η μελέτη που πραγματοποιείται από τη συμβουλευτική KANTOR υπό τον Κωνσταντίνο Καστρινάκη θα καθορίσει τη διαγωνιστική διαδικασία.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής αεροδρόμια: Χίος, Αλεξανδρούπολη, Αραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη.
Το ερώτημα που τίθεται τόσο εντός του Υπερταμείου, όσο και από την αγορά είναι με ποιον τρόπο θα γίνει ο διαγωνισμός, έτσι ώστε τα αεροδρόμια να καταστούν ελκυστικά για τους δυνητικούς επενδυτές.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για τα εξής αεροδρόμια: Χίος, Αλεξανδρούπολη, Άραξος, Κάρπαθος, Λήμνος, Ιωάννινα, Μήλος, Νάξος, Πάρος, Ικαρία, Κύθηρα, Λέρος, Σητεία, Ν. Αγχίαλος, Κάλυμνος, Σκύρος, Σύρος, Αστυπάλαια, Καστελόριζο, Καστοριά, Κάσος και Κοζάνη. Την υπόθεση χειρίζεται το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας), η οποία αναζητά τρόπο μέσω του διαγωνισμού που θα γίνει ώστε να καταστούν ελκυστικά τα περιφερειακά αεροδρόμια για τους δυνητικούς επενδυτές.
Επόμενα βήματα
Η συμβουλευτική δεν πραγματοποιεί μία νέα έρευνα, αλλά επικαιροποιεί την ήδη υπάρχουσα μελέτη του 2016, η οποία, ωστόσο πρέπει να προσαρμοστεί στα δεδομένα της μετά πανδημίας εποχής, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα τον περιορισμό των μετακινήσεων και την κατακόρυφη πτώση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια σε παγκόσμια κλίμακα.
Το Υπερταμείο, εφόσον θα έχει στα χέρια του την ολοκληρωμένη μελέτη της KANTOR, θα προχωρήσει σε νέο διαγωνισμό σχετικά με την πρόσληψη ενός ή περισσότερων συμβούλων, οι οποίοι θα αναλάβουν την αξιολόγηση, το business plan και θα κάνουν προτάσεις σχετικά με τη μορφή του διαγωνισμού που θα προκηρυχθεί.
Η στάση της αγοράς
Η αγορά με τη σειρά της αναμένει ποια ή ποιες διαγωνιστικές διαδικασίες θα προκρίνει το Υπερταμείο για την αξιοποίηση των αεροδρομίων. Πηγές της αγοράς αναφέρουν πως η Fraport Greece, η οποία ανέλαβε την αξιοποίηση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και αποτελείται από τη Fraport AG, τον Όμιλο Κοπελούζου και το Marguerite Fund, δεν μπορεί να υποβάλλει πρόταση. Αυτό συμβαίνει καθώς μοναδικός σκοπός της Fraport Greece είναι η διαχείριση των 14 αεροδρομίων.
Αυτή η εξέλιξη, ωστόσο, δεν αποκλείει την εκδήλωση ενδιαφέροντος εκ μέρους των μετόχων της Fraport AG, η οποία είναι η μητρική εταιρία της Fraport Greece. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η μητρική εταιρία παρακολουθεί τις εξελίξεις με αυξημένο ενδιαφέρον και αναμένει το διαγωνιστικό σχήμα, στο οποίο θα προχωρήσει το Υπερταμείο προκειμένου να συμπεράνει, εάν θα είναι ελκυστικό το “πακέτο” παραχωρήσεων που θα προτείνει.
Follow us!!
Διαβάστε ακόμη:
- Απίστευτα πράγματα στην Πάρο: Ταβέρνα ζητάει 400 ευρώ ελάχιστη κατανάλωση το άτομο
- Ιστορικά υψηλά για την κρουαζιέρα στην Ελλάδα. Πειραιάς, Σαντορίνη, Μύκονος οι πρωταγωνιστές
- ΗΠΑ: Πρώτο κρούσμα της θανατηφόρας γρίπης των πτηνών H7N9 από το 2017
- Έρχονται τα αυτόνομα λεωφορεία χωρίς οδηγό – Σε ποιες πόλεις ξεκίνησαν δρομολόγια
- Φορολογικές δηλώσεις 2025: Τα 15 «κλειδιά» για έκπτωση φόρου