ΗΠΑ: «Οι Ρώσοι θέλουν να στείλουν πυρηνικά όπλα στο διάστημα» λέει το ABC – Συναγερμός για την εθνική ασφάλεια

Το αμερικανικό δίκτυο ABC αποκάλυψε τι είναι αυτό που έχει προκαλέσει ανησυχία στο Κογκρέσο

Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ μετά την σύγκληση της «Επιτροπής των Οχτώ» στο Κογκρέσο αναφορικά με πιθανή απειλή της εθνικής ασφάλειας πίσω από την οποία κατά τις πληροφορίες βρίσκεται η Ρωσία.

Ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου δήλωσε την Τετάρτη ότι είχε ήδη προγραμματίσει μια απόρρητη συνάντηση με την ηγεσία του Κογκρέσου πριν ένας κορυφαίος Ρεπουμπλικάνος της Βουλής των Αντιπροσώπων ζητήσει από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να «αποχαρακτηρίσει όλες τις πληροφορίες» που αφορούν «σοβαρή απειλή εθνικής ασφάλειας».

Σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο ABC News δύο πηγές που γνωρίζουν τις διαβουλεύσεις στο Καπιτώλιο είπαν ότι οι πληροφορίες έχουν να κάνουν με τους Ρώσους που θέλουν να τοποθετήσουν ένα πυρηνικό όπλο στο διάστημα. Αυτό δεν είναι για να ρίξουν ένα πυρηνικό όπλο στη Γη, αλλά μάλλον για να το χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως εναντίον δορυφόρων.

«Είναι πολύ ανησυχητικό και πολύ ευαίσθητο», δήλωσε η μία πηγή, η οποία το χαρακτήρισε «μεγάλη υπόθεση».

Αν και δεν ασχολήθηκαν άμεσα με το θέμα, πολλά μέλη του Κογκρέσου περιέγραψαν το ζήτημα ως σοβαρό – αλλά όχι ως κάτι που θα έπρεπε να προκαλέσει συναγερμό στο κοινό.

Ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας, πιέστηκε αρκετές φορές από τους δημοσιογράφους σε μια ενημέρωση του Λευκού Οίκου σχετικά με το αίτημα των ρεπουμπλικανικών μυστικών υπηρεσιών, αλλά αρνήθηκε να πει συγκεκριμένα αν η συνάντηση της Πέμπτης θα γίνει για να συζητηθεί αυτή η αναφερόμενη απειλή.

Το χρονικό

Όλα ξεκίνησαν όταν έγινε γνωστό πως θα συγκληθεί η «Επιτροπή των οχτώ» αναφορικά με πιθανή απειλή από δυνατότητα ξένης χώρας.

Πολλές πηγές με γνώση των πληροφοριών τις χαρακτήρισαν «πολύ ευαίσθητες». Στην πραγματικότητα, όπως ανέφερε μια πηγή, πρόκειται για μια εξαιρετικά ανησυχητική και αποσταθεροποιητική ικανότητα της Ρωσίας για την οποία «ενημερωθήκαμε πρόσφατα».

Ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε, πάντως, ότι είχε επικοινωνήσει προσωπικά για να ορίσει συνάντηση με κορυφαία μέλη των επιτροπών εθνικής ασφάλειας πριν ο Τέρνερ προειδοποιήσει δημοσίως για αυτό που χαρακτήρισε «σοβαρή απειλή».

Ο ίδιος έκανε γνωστό πως έχει συγκληθεί η «ειδική επιτροπή των οκτώ» που αποτελείται από κορυφαία στελέχη και των δύο παρατάξεων, τα οποία αυτή την Πέμπτη θα ενημερωθούν από τον ίδιο αναλυτικά για το συγκεκριμένο ζήτημα. Και αυτός όμως αρνήθηκε να διευκρινίσει τη φύση της απειλής και να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Δεν είναι μόνο η ασάφεια για τη φύση αυτής της απειλής που συνοδεύει όσα έγιναν εξαρχής γνωστά, αλλά και το ασυνήθιστο της κινητοποίησης των θεσμών. Όπως σημειώνει το Axios, είναι σπάνιες οι περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα μέλος του Κογκρέσου ζητά από τον πρόεδρο να άρει τον χαρακτήρα του απόρρητου – πόσο μάλλον για ένα ζήτημα που χαρακτηρίζεται «ευαίσθητο»

Πάντως ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον είπε σε ρεπόρτερ ότι «δεν υπάρχει λόγος να ανησυχεί το κοινό» («no need for public alarm») και ότι η χώρα «είναι σε σταθερά χέρια».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο βουλευτής Τζιμ Χάιμς, το κορυφαίο μέλος των Δημοκρατικών στην επιτροπή Πληροφοριών, ο οποίος είπε σε δημοσιογράφους ότι το κοινό δεν πρέπει να πανικοβάλλεται και ότι η απειλή θα αντιμετωπιστεί «μεσοπρόθεσμα ως μακροπρόθεσμα».

protothema.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!