Καιρός: Έρχονται χιόνια μέχρι και στα ορεινά των Κυκλάδων

Συναγερμός έχει σημάνει στον κρατικό μηχανισμό ενόψει της κακοκαιρίας που ξεκίνησε να δείχνει τα δόντια της από τα βόρεια της χώρας. Σύμφωνα με το τελευταίο επικαιροποιημένο έκτακτο Δελτίο επιδείνωσης Καιρού, που εκδόθηκε από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ), βαθμιαία επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή το βράδυ (28-01-24) και από το μεσημέρι της Δευτέρας (29-01-24) και την Τρίτη (30-01-24). Χιόνια αναμένονται μέχρι και στα ορεινά των Κυκλάδων, γι αυτό άλλωστε έχουν τεθεί σε επιφυλακή οι αρμόδιες υπηρεσίες των νησιών και η Πολιτική Προστασία.

Κύρια χαρακτηριστικά θα είναι η αισθητή πτώση της θερμοκρασίας κατά την διάρκεια του τριημέρου Κυριακής – Τρίτης (της τάξεως των 10 βαθμών Κελσίου) και οι χιονοπτώσεις κυρίως στα ανατολικά προσήνεμα της χώρας από το ύψος της Θεσσαλίας και νοτιότερα

Παράλληλα θα επικρατήσουν θυελλώδεις βοριάδες στο Αιγαίο και θα εκδηλωθούν ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια – παραθαλάσσια τμήματα.

Τα φαινόμενα αναμένονται να είναι εντονότερα από το μεσημέρι της Δευτέρας και την Τρίτη.

Εν αναμονή αποφάσεων

Για την προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση της Επιτροπής Εκτίμησης Κινδύνου του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και Διυπουργική Επιτροπή με στόχο τον επιχειρησιακό συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων υπουργείων και φορέων.

Ο αρμόδιος υπουργός κάλεσε τους πολίτες «να τηρούν τις πάγιες συστάσεις για την προστασία τους»

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αφού κάλεσε τους πολίτες «να τηρούν τις πάγιες συστάσεις για την προστασία τους» ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί δεύτερη σύσκεψη την αρμόδιων φορέων τη Δευτέρα.

«Θα υπάρξει σύσκεψη των επιστημόνων και μετεωρολόγων προκειμένου να αποφασίσουμε σταδιακά ποιες θα είναι οι απαγορεύσεις και με ποια κριτήρια… ενδεχομένως θα έχουμε αποφάσεις, οι οποίες θα εκδοθούν και θα αφορούν και τον γενικό πληθυσμό», επισήμανε ο υπουργός.

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με την ΕΡΤ, από το βράδυ της Κυριακής, προληπτικά και για λόγους ασφάλειας, θα κλείσει η παλαιά Εθνική οδός Αθηνών – Θηβών για τα βαρέως τύπου οχήματα.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο, ο καιρός χρειάζεται προσοχή. Τα πιο κρύα 24ωρα θα είναι αυτά της Δευτέρας, της Τρίτης και της Τετάρτης, όπου κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών, οι χιονοπτώσεις θα κατέβουν αρκετά χαμηλά υψομετρικά.

Πού θα χιονίσει

Κατά διαστήματα, από τη Δευτέρα έως και την Τετάρτη, θα εκδηλώνονται χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα (ενδεικτικά από τα 250-300 m και υψηλότερα) στις παρακάτω περιοχές :

  • Αν. Θεσσαλία,
  • Κεντρική Στερεά
  • Ανατολική Στερεά (και Αττική),
  • Εύβοια,
  • Σποράδες,
  • Βορειοανατολικό Αιγαίο,
  • Βορειοανατολική Πελοπόννησος,
  • Κυκλάδες – Κρήτη (ορεινά)

Πιθανή χιονόστρωση (από πολύ ελαφρά έως αρκετά αξιόλογη) στην Αττική θα έχουν οι παρακάτω περιοχές : Διόνυσος, Εκάλη, Ροδόπολη, Δροσιά, Πεντέλη, Ντράφι, Θρακομακεδόνες, Κρυονέρι, Άνοιξη, Άγιος Στέφανος, Φυλή, Βίλια, πιθανώς και Κηφισιά αλλά και άλλες τριγύρω περιοχές με περίπου αυτά τα υψόμετρα


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!