Καιρός: Σάρωσε την Κρήτη η κακοκαιρία – Τα έντονα φαινόμενα θα χτυπήσουν Κυκλάδες και Δωδεκάνησα

Με απίστευτη σφοδρότητα χτυπά η κακοκαιρία με τις καταστροφές στην Κρήτη να είναι τεράστιες και τις επόμενες ώρες στο επίκεντρο θα βρεθούν  Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Η Κρήτη μετρά τις πληγές της, καθώς πέρα από τις καταστροφές, υπάρχει ένας νεκρός και μία αγνοούμενη με τον μετεωρολόγο Γιάννη Καλλιάνο να συστήνει μεγάλη προσοχή για τις επόμενες ώρες, καθώς τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν. Δρόμοι έγιναν ποτάμια, αυτοκίνητα παρασύρθηκαν στη θάλασσα και λασπόνερα πλημμύρισαν δεκάδες σπίτια. Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τον εντοπισμό μιας γυναίκας τα ίχνη της οποίας χάθηκαν εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Η Αγία Πελαγία στο Ηράκλειο και η Σητεία είναι οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο. Το νερό της βροχής που έπεσε ήταν τόσο πολύ που βούλιαξαν πολλά μέρη. Μάλιστα οι ποσότητες νερού ήταν πρωτόγνωρες και κάτι ανάλογο έχει να συμβεί εδώ και 100 χρόνια.

«Ιδιαίτερη προσοχή τις επόμενες ώρες στις περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων» λέει μιλώντας στο newsit.gr, ο μετεωρολόγος, Γιάννης Καλλιάνος.

«Οι επόμενες ώρες, μέσα στη νύχτα δηλαδή και κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών αύριο της Κυριακής χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή γιατί το σύστημα όπως κινείται από τα δυτικότερα προς τις ανατολικότερες περιοχές, το βαρομετρικό χαμηλό δηλαδή, επηρεάζει ήδη από τις προηγούμενες ώρες, αλλά θα συνεχίσει να επηρεάζει με πολύ ισχυρές βροχοπτώσεις, τις περιοχές των Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, και ειδικά στην περιοχές της Ανατολικής Κρήτης και στα Δωδεκάνησα πως η Κάσος, η Κάρπαθος, η Ρόδος και το Καστελόριζο θα είναι πολύ πιο έντονες βροχοπτώσεις εκεί και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή διότι είναι ήδη κορεσμένο το έδαφος από τις ισχυρές βροχές τον προηγούμενων ωρών και θα προστεθούν και άλλα χιλιοστά βροχόπτωσης νερού σε αυτά τα τμήματα μέσα στη νύχτα. Αρα πολλή προσοχή μέχρι και τις προμεσημβρινές ώρες της Κυριακής».

Γενικά όπως μας εξηγεί ο Γιάννης Καλλιανος «θα συνεχίσει να βρέχει και αύριο και μεθαύριο στη Βόρεια Κρήτη κατά διαστήματα με τοπικές βροχές όμως ασθενούς έως και μέτριας έντασης από αύριο το μεσημέρι και στη συνέχεια, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας γενικότερα ο καιρός θα βελτιωθεί, δηλαδή στα ηπειρωτικά, τα ανατολικά ηπειρωτικά που είχαμε κάποιες τοπικές βροχές και σήμερα, από αύριο θα είναι πολύ βελτιωμένος ο καιρός. Εκεί είναι φαινόμενα, εκεί είναι οι περιοχές που πραγματικά χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή από τους κατοίκους γιατί υπάρχει κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων, κίνδυνος πτώσεων δέντρων, υπερχειλίσεις χειμάρρων η ποταμών σε αυτά τα τμήματα».

Και οι άνεμοι θα είναι ισχυροί σύμφωνα με τον κ. Καλλιανο κυρίως στο Αιγαίο. «Βέβαια τουλάχιστον για τις επόμενες τρεις μέρες, θα έχουμε και πολύ ισχυρούς βοριάδες στο Αιγαίο οι οποίοι θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ τοπικά, με αποτέλεσμα πολλά από τα θαλάσσια δρομολόγια να μην πραγματοποιηθούν από αύριο και στη συνέχεια, κυρίως στην περιοχή του Αιγαίου. Στο Ιόνιο θα είναι πολύ πιο εξασθενημένοι οι άνεμοι, με 5 με 6 μποφόρ βοριάδες».

Όσον αφορά στην θερμοκρασία, επισημαίνει ότι «θα κυμανθεί γύρω στους 22 βαθμούς Κελσίου στα περισσότερα τμήματα της ηπειρωτικής Ελλάδας όπως και στα νησιωτικά τμήματα». Μοναδική εξαίρεση σύμφωνα με τον γνωστό μετεωρολόγο θα αποτελούν «οι δυτικές περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπως η Ήπειρος, η Δυτική στερεά και η δυτική Πελοπόννησος που τις επόμενες μέρες θα φτάσει ο υδράργυρος μέχρι και τους 25 με 26 βαθμούς Κελσίου».

Ο καιρός στην Κυριακή

Στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα ο καιρός θα δώσει νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Στις υπόλοιπες περιοχές αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις στην ανατολική Στερεά, την Εύβοια και τις Κυκλάδες όπου είναι πιθανό να σημειωθούν ασθενείς βροχές τις πρωινές ώρες.

Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη στα βόρεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3 με 5, στα ανατολικά 5 με 7 και στο Αιγαίο τοπικά 8 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φθάσει στα βόρεια τους 20 έως 22 βαθμούς και στις υπόλοιπες περιοχές τους 23 με 24 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός σε Αττική και Θεσσαλονίκη

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στα ανατολικά και τα βόρεια όπου τις πρωινές ώρες υπάρχει πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά 7 με 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 20 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου.

Ο καιρός στην υπόλοιπη Ελλάδα

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος. Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά έως 6 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 10 έως 22 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Γενικά αίθριος.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 14 έως 25 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες στην ανατολική Στερεά και την Εύβοια με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στα ανατολικά και τα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Στις Κυκλάδες λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες με ασθενείς τοπικές βροχές. Στην Κρήτη νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 22 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Στα Δωδεκάνησα νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές τις πρωινές ώρες. Από το απόγευμα βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων.
Άνεμοι: Στα νότια ανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Στα υπόλοιπα βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 17 έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΕΥΒΟΙΑ
Καιρός: Λίγες νεφώσεις, πρόσκαιρα αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών μέχρι το μεσημέρι.
Άνεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 6 με 7 και στα νότια 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 15 έως 19 βαθμούς Κελσίου.

Αννα Τριανταφυλλιά Τσούτσα

newsit.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!