Κίνα – Ανάλυση Guardian: Γιατί είναι μπροστά σε μια θανατηφόρα έξαρση της Covid

Οι λαϊκές αντιδράσεις έφεραν άρση των αυστηρών lockdown, ωστόσο οι ειδικοί λένε πως το σύστημα υγείας είναι έκθετο – Χαμηλή η εμβολιαστική κάλυψη

Μπροστά στο ενδεχόμενο ραγδαίας έξαρσης της Covid και τραγικών επιπτώσεων είναι η Κίνα μετά την απόφαση να εγκαταλείψει τη σκληρή πολιτική μηδενικής ανοχής στο κορωνοϊό, ως απόρροια των λαϊκών αντιδράσεων, μιας και η χώρα φαίνεται πως είναι απροετοίμαστη για την μετάλλαξη Omicron.

Η Κίνα έγινε ένα έθνος διαρκώς σε επιφυλακή ενάντια στον ιό. Ο Σι Τζινπίνγκ, ο πιο ισχυρός ηγέτης της Κίνας από τον Μάο Τσε Τουνγκ, ήταν υπέρμαχος αυτής της απομονωτικής προσέγγισης. Τώρα το Πεκίνο αποφάσισε να προχωρήσει σε άλλη κατεύθυνση. Ο Sun Chunlan, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και επικεφαλής κατά Covid, ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι το σύστημα υγείας της χώρας είχε «αντέξει τη δοκιμασία» του Covid-19 και η Κίνα βρισκόταν σε μια «νέα κατάσταση».

Μπροστά στις πιο εκτεταμένες εθνικές διαμαρτυρίες από την αιματηρή καταστολή των διαδηλωτών στην πλατεία Τιεν Αν Μεν το 1989, η κινεζική κυβέρνηση εγκατέλειψε ξαφνικά την εμβληματική πολιτική της για μηδενική Covid.

Συγκεκριμένα όπως αναφέρει ο Guardian, στο Πεκίνο, οι άνθρωποι ετοιμάζονταν να πάνε σε εμπορικά κέντρα ή στα μέσα μαζικής μεταφοράς χωρίς πρόσφατο αρνητικό τεστ. Αλλού, τους επετράπη να εισέλθουν σε πάρκα και σούπερ μάρκετ χωρίς ελέγχους, ή τους είπαν ότι μπορούσαν να τεθούν σε καραντίνα στο σπίτι – αντί σε κρατική εγκατάσταση – εάν είχαν έρθει σε επαφή με μια υπόθεση.

Για σχεδόν τρία χρόνια οι αρχές μάχονται για να κρατήσουν τον Covid εκτός χώρας, χρησιμοποιώντας κάθε εργαλείο τεχνολογίας, μαζικής κινητοποίησης και καταστολής που έχουν στη διάθεσή τους, ανεξάρτητα από το τραγικό κόστος για τα άτομα και τις τρομερές ζημιές στην εθνική οικονομία.

Μετά από χρόνια που έλεγε στους πολίτες της ότι ο μόνος τρόπος για να παραμείνουν ασφαλείς από τον Covid ήταν να τον αποφύγουν εντελώς, ο άξονας πολιτικής απαιτούσε ένα νέο μήνυμα. Το Πεκίνο επέλεξε να παρουσιάσει την επικρατούσα παραλλαγή Omicron ως μια λιγότερο θανατηφόρα εκδοχή της αρχικής ασθένειας.

Ο Σι είπε στον επισκεπτόμενο πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ότι η Κίνα θα μπορούσε να εξετάσει τη χαλάρωση των περιορισμών επειδή το Omicron είναι λιγότερο επικίνδυνο από την παραλλαγή Delta, η οποία ήταν πιο κοινή στο παρελθόν.

Η ανησυχία

Το πρόβλημα, προειδοποιούν οι επιδημιολόγοι, είναι ότι η στάση του Πεκίνου δεν αντανακλά τις μελέτες για τον αντίκτυπο του Omicron και η χώρα δεν είναι καλά προετοιμασμένη για ένα κύμα θανατηφόρων λοιμώξεων από τον Covid που μπορεί να αντιμετωπίσει σύντομα. «Η Κίνα πρέπει να βρει μια διέξοδο από αυτό. Επομένως, νομίζω ότι είναι πολύ χρήσιμο για αυτούς να μπορούν να υποστηρίζουν ότι ο ιός έχει εξελιχθεί με κάποιο τρόπο που διευκολύνει το άνοιγμα», δήλωσε η Linda Bauld, καθηγήτρια δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, σύμφωνα με τον Guardian.

«Με την Omicron, σίγουρα από τις μελέτες [μέχρι στιγμής], μπορεί να υπάρξει κάποια μικρή μείωση στη σοβαρότητα της νόσου, αλλά όχι τεράστια». Το Omicron αποδείχτηκε λιγότερο θανατηφόρο καθώς εξαπλώθηκε σε χώρες όπως η Βρετανία, αλλά όταν είχε γίνει κυρίαρχο, περίπου το 95% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου είχε κάποια μορφή αντισωμάτων από εμβόλια ή προηγούμενες λοιμώξεις, είπε ο Bauld.

Η Κίνα έχει σχετικά χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και αναμνηστικών, ιδιαίτερα μεταξύ των ευάλωτων ηλικιωμένων – μόνο το 40% των άνω των 80 ετών έχουν κάνει αναμνηστικά εμβόλια. Σχεδόν κανείς δεν έχει φυσικά αντισώματα από προηγούμενες λοιμώξεις.

protothema.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!