5 εντυπωσιακές βίλες στη Μύκονο: Κοσμοπολιτισμός και απέραντο γαλάζιο

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μυκόνου θέλει τη Χώρα εκτεθειμένη στη θάλασσα και όχι προστατευμένη από αυτήν, όπως συμβαίνει στα περισσότερα νησιά. Από την άλλη μεριά, τα «χωριά» (αγροικίες) του τόπου, ενώ χρησιμοποιούν τα ίδια δομικά υλικά, αντικατοπτρίζουν μια ξεχωριστή αισθητική αντίληψη, καθώς –κατάλευκα κι αυτά– έρχονται σε εντυπωσιακή αντίθεση με τους γκρίζους γρανιτώδεις βράχους, τις ατέλειωτες ξερολιθιές, τις φραγκοσυκιές και τους καλαμιώνες.

Η βασική διάταξη του κάθε «χωριού» περιλαμβάνει το κυρίως σπίτι, που συνήθως αποτελείται από δύο ή τρία δωμάτια (τη σάλα, την κουζίνα και την κάμαρα –πάντοτε μικρή, όπως και στη Χώρα), και την ασβεστωμένη αυλή, η οποία θεωρείται αναπόσπαστο, οργανικό του μέρος. Αυτά τα στοιχεία προσφέρουν και τους θεμελιώδεις αισθητικούς κώδικες τους οποίους πραγματεύονται στη δουλειά τους στο νησί οι παρακάτω διακεκριμένοι αρχιτέκτονες.

Η Villa Agavi 3 συνδυάζει παραδοσιακή αρχιτεκτονική και σύγχρονες εγκαταστάσεις. Photo: Mykonos Architects
Στο ισόγειο της Villa Agavi 3 βρίσκονται δύο καθιστικά ανάπαυσης, το ένα με τζάκι. Photo: Mykonos Architects
Στον πρώτο όροφο της Villa Agavi 3, ένα ενσωματωμένο τζακούζι έχει σχεδιαστεί ως λευκό γλυπτό, με θέα στο Αιγαίο. Photo: Mykonos Architects
Villa Agavi 3, Mykonos Architects

Ο συνδυασμός της μίνιμαλ αισθητικής με την παράδοση του νησιού αποτελεί κεντρική ιδέα του κάθε εγχειρήματος που αναλαμβάνει το γραφείο Mykonos Architects. Το συγκεκριμένο project στον Καλαφάτη αφορά μια ευρύχωρη βίλα 14 ατόμων με θέα στη θάλασσα. Είναι μία από τις Agavi Villas, ένα συγκρότημα από τρεις ανεξάρτητες θερινές κατοικίες με νότια θέα στον κόλπο του Καλαφάτη, στην περιοχή των Διβουνίων και το στο Δραγονήσι.

Η βασική ιδέα του σχεδιασμού ήταν να συνδυάσει την παραδοσιακή αρχιτεκτονική της Μυκόνου με τις σύγχρονες εγκαταστάσεις που ζητούνται για βίλες προορισμένες για καλοκαιρινή ενοικίαση. Το αποτέλεσμα είναι ένα κομψό παιχνίδι όγκων μεταξύ κυκλαδίτικου στυλ και μοντέρνων γραμμών, που συνοδεύεται από σχολαστική μελέτη του φωτισμού και καλή επιλογή υλικών. Για παράδειγμα, το δάπεδο από μασίφ ξύλο βελανιδιάς πλάτους 25 εκ., τα άνετα έπιπλα από ξύλο και λινό, η ασβεστωμένη ξύλινη οροφή, τα δάπεδα από τσιμεντοκονίαμα –φτιαγμένα σύμφωνα με την τοπική τέχνη– και ο ζεστός φωτισμός αποπνέουν πολυτέλεια συνδυασμένη με μια ντόπια, ρουστίκ αίσθηση.

Η Villa Agavi 3 ξεδιπλώνεται σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο απλώνεται ενιαίος χώρος που αποτελείται από ένα καθιστικό με τζάκι, μια τραπεζαρία και ένα δεύτερο καθιστικό ανάπαυσης. Το ισόγειο περιλαμβάνει επίσης μια πλήρως εξοπλισμένη μοντέρνα κουζίνα κι ένα υπνοδωμάτιο με ιδιωτικό μπάνιο. Μια σκάλα με γλυπτή τσιμεντοκονία οδηγεί σε δύο υπνοδωμάτια με καθιστικό στον πρώτο όροφο και σε τρία υπνοδωμάτια με playroom στο κάτω επίπεδο, τα οποία παίρνουν φως μέσα από εντυπωσιακά παράθυρα που βλέπουν προς την πισίνα.

Στον πρώτο όροφο, ένα ενσωματωμένο τζακούζι έχει σχεδιαστεί ως λευκό γλυπτόμε μοναδική θέα στο γαλάζιο του Αιγαίου, που ενώνεται σχεδόν με τον ουρανό. Οι εξωτερικοί χώροι είναι σχεδιασμένοι με την ίδια ιδέα, προσπαθώντας να αναδιπλωθούν στη φυσική ομορφιά της γης, με τοπικούς πέτρινους τοίχους και πέργκολες καστανιάς με κάλυμμα μπαμπού και μια πισίνα υπερχείλισης με τσιμεντοκονία, η οποία περιβάλλεται από βεράντα με δάπεδο από ανθρακί γρανίτη.

Η Villa Mykonos βασίστηκε σε ολικό επανασχεδιασμό μιας θερινής κατοικίας δίπλα στη θάλασσα. Photo: Γιώργος Κορδάκης
H πλειονότητα των επίπλων στη Villa Mykonos είναι custom made design από τους Block722 Architects. Photo: Γιώργος Κορδάκης
Όλα τα έπιπλα εξωτερικού χώρου σχεδιάστηκαν για να αντιστέκονται στον δύσκολο καιρό της Μυκόνου. Photo: Γιώργος Κορδάκης
Villa Mykonos, Block 722

Από τα αγαπημένα αρχιτεκτονικά γραφεία ξένων περιοδικών όπως το Wallpaper, οι Block 722 έχουν βαλθεί να ομορφύνουν την Ελλάδα. Η ανακαίνιση αυτής της θερινής κατοικίας στη Μύκονο έγινε με τον ολικό επανασχεδιασμό της, δίνοντας προσοχή στη λεπτομέρεια από τη μεγάλη έως τη μικρή κλίμακα.

Με δεδομένη της έλλειψη περιοχών χαλάρωσης έγινε μια προσπάθεια δημιουργίας διαφορετικών χώρων, βιώσιμων για κάθε στιγμή της ημέρας. Ο ξενώνας δίπλα στη θάλασσα ανακαινίστηκε και διευρύνθηκε με ιδιωτική πισίνα κι έναν εσωστρεφή σκιασμένο υπαίθριο χώρο, ώστε να προσφέρει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να απολαύσουν τα υπέροχα πρωινά.

Το ελληνικό έθιμο της συγκέντρωσης για πολύωρα γεύματα ενισχύθηκε με το εξωτερικό μπάρμπεκιου και το μεγάλο ξύλινο τραπέζι, όπως και με την άνετη τραπεζαρία στο εσωτερικό της κατοικίας. Όπου ως χρωματική βάση διατηρήθηκε το καθαρό κυκλαδίτικο λευκό, το οποίο λειτουργεί άψογα σαν καμβάς δίνοντας έμφαση στην υφή των υπόλοιπων υλικών (π.χ. τσιμεντοκονία, ξύλο).

H πλειονότητα των επίπλων είναι custom made design από τους Block722 Architects. Μεγάλη έμφαση δόθηκε και στην επιλογή και στη χρήση των υφασμάτων. Αυτά του υπνοδωματίου και του μπάνιου φτιάχτηκαν από βιολογικό βαμβάκι, ενώ τα χαλιά σχεδιάστηκαν αποκλειστικά από το γραφείο. Το κεφαλάρι του master bedroom είναι χειροποίητη κατασκευή από Έλληνες τεχνίτες με εμπειρία πάνω στην παραδοσιακή τέχνη της πλέξης με σχοινάκι. Τα φυσικά υλικά και τα γήινα χρώματα κάνουν έντονη την παρουσία τους στον χώρο, δημιουργώντας ισορροπημένη αντίθεση με τα πιο αδρά υλικά, όπως π.χ. το γυαλί και το μέταλλο στις γιγαντιαίες λάμπες πάνω από το τραπέζι. 

Όλα τα έπιπλα εξωτερικού χώρου σχεδιάστηκαν για να αντιστέκονται στον δύσκολο καιρό της Μυκόνου. Η ρουστίκ σκίαση στην αυλή αποτελεί ένα μικρό καταφύγιο από τον ήλιο, δημιουργώντας ταυτόχρονα ένα παιχνίδι φωτός και σκιάς στην επιφάνεια του δαπέδου.

Η αρχιτεκτονική πρόταση στη Villa Mandra συμπυκνώθηκε σε δύο λευκούς όγκους εμπνευσμένους από την παράδοση της Μυκόνου, που περικλείουν μια κεντρική αυλή. Photo: Claus Brechenmacher & Reiner Baumann
Στη Villa Mandra λευκός σοβάς, πέτρα και ξύλο επιλέχθηκαν και ερμήνευσαν σύγχρονες τεχνικές. Photo: Claus Brechenmacher & Reiner Baumann
Καρδιά της Villa Mandra είναι η αυλή με το στεγασμένο καθιστικό. Photo: Claus Brechenmacher & Reiner Baumann
Villa Mandra, k-studio

Δεν είναι σπάνιο να βλέπεις project του k-studio στη Μύκονο, αφού το κυκλαδίτικο νησί έχει γίνει ένας από τους αγαπημένους του αρχιτεκτονικούς βιότοπους.

Η Villa Mandra κάθεται στην πλαγιά του λόφου της Αλεόμανδρας. Ελαφρώς προστατευμένη από τους επικρατούντες βορινούς ανέμους, ατενίζει το ηλιοβασίλεμα πάνω από το γειτονικό νησί της Δήλου και την υψηλότερη κορυφή του, το όρος Κύνθος. Η θερινή κατοικία 6 υπνοδωματίων –σχεδιασμένη για ένα νεαρό, δραστήριο ζευγάρι που θέλει να τη μοιράζεται με την οικογένεια ή/και τους φίλους του– απολαμβάνει μοναδικές θέες από ένα γειωμένο σημείο. Είναι δε σμιλευμένη μέσα στον ευαίσθητα διαμορφωμένο κήπο, ώστε σχεδόν να μην γίνεται αντιληπτή από τον δρόμο στο πίσω μέρος του οικοπέδου.

Προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα σπίτι όπου οι ένοικοι μπορούν να απολαμβάνουν υπαίθριους χώρους σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, θα χρειαζόταν να φιλτράρουμε το χαρακτηριστικά έντονο κλίμα, παρέχοντας σκίαση και προστασία από τα στοιχεία. Και παρά την ανάγκη να φιλοξενηθεί μεγάλος αριθμός καλεσμένων, θέλαμε να αποφύγουμε την υπερκάλυψη του τοπίου με μεγάλους όγκους. Εμπνεόμενοι από την ταπεινή μα σύνθετη παράδοση του νησιού, συμπυκνώσαμε την αρχιτεκτονική πρόταση σε δύο μικρούς όγκους επιχρισμένους με λευκό σοβά κατά τα παραδοσιακά πρότυπα –κι έναν τρίτο κατασκευασμένο από την τοπική πέτρα που προέκυψε από τις εκσκαφές– ώστε αυτοί να περικλείουν μια κεντρική αυλή με υπαίθριο καθιστικό, που καλύπτεται από μια εκτεταμένη αλλά ελαφριά πέργκολα από καρυδιά.

Αυτή η αυλή συνιστά την καρδιά του σπιτιού, συνδέεται αδιάκοπα με τους όγκους της κουζίνας και του στεγασμένου καθιστικού, ενώ κοιτάζει πάνω από την πισίνα και τον κήπο που εκτείνεται πέρα από τα όριά της. Κάτω από την πισίνα βρίσκονται τα υπνοδωμάτια, απομονωμένα για εξασφάλιση της ιδιωτικότητας, απολαμβάνοντας ανεμπόδιστες θέες από τον κήπο ως τη θάλασσα. Ο διαχωρισμός τους αυτός μειώνει περαιτέρω το αποτύπωμα του σπιτιού και περιγράφει καθαρά τους κοινούς και ιδιωτικούς χώρους.

Χαρακτηριστική της κατοικίας είναι η παλέτα παραδοσιακών υλικών: λευκός σοβάς, πέτρα και ξύλο επιλέχθηκαν και ερμήνευσαν σύγχρονες τεχνικές, για μια μη-νοσταλγική αρχιτεκτονική, η οποία γεφυρώνει την κληρονομιά και την εντοπιότητα με τη σύγχρονη ζωή. Οι χειροποίητοι, λιθόκτιστοι τοίχοι στέκονται αγέρωχοι. Οι σοβατισμένες επιφάνειες με τις στρογγυλεμένες τους ακμές εκτείνονται λείες. Η πέργκολα από καρυδιά με ενισχυμένη τη στατική της ικανότητα (μέσω μιας διαδικίδωσης glue-lam), καταφέρνει να κάθεται ανάλαφρα πάνω στους λευκούς όγκους, σκιάζοντας απαλά και προστατεύοντας τη μεγάλη αυλή.

Οι απλοί λευκοί όγκοι, οι ευθείες των πετρότοιχων και τα ελαφριά επίπεδα της πέργκολας ενσωματώνονται ομαλά στο κυκλαδίτικο τοπίο. Η αποτελεσματική διάταξή τους θέτει τον ρυθμό της καθημερινής ζωής. H Villa Mandra βρίσκει τις ρίζες της στην παράδοση, εμπλουτίζεται από την υλικότητα και εμπνέεται από την καθημερινότητα.

Το Melissa’s Farm House βασίστηκε σε τροποποίηση υπάρχουσας αγροικίας σε σύγχρονη εξοχική κατοικία. Photo: Aristides Dallas Architects
Κυβικές μονάδες συνθέτουν γλυπτικά την κατοικία, ορίζοντας μια κυκλοτερή δομή, η οποία εξασφαλίζει υπαίθριο χώρο ζωτικής σημασίας. Photo: Aristides Dallas Architects
Στο Melissa’s Farm House το «μέσα» με το «έξω» λειτουργούν συμπληρωματικά. Photo: Aristides Dallas Architects
Melissa’s Farm House, Aristides Dallas Architects

Πρόκειται για το καινούριο project του γραφείου που πολλοί θυμούνται από το Lap Pool House στην Τήνο. Η πρόταση αφορά στην τροποποίηση υφιστάμενης αγροικίας σε σύγχρονη εξοχική κατοικία, με αξιοποίηση του εξωτερικού χώρου για καλλιέργειες. Παρ’ όλο που το οικόπεδο βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από τη θάλασσα, έχει έντονα εσωστρεφή χαρακτηριστικά. Η εσωστρέφεια αυτή προκύπτει αφενός από τα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά, αφετέρου από την έντονη φύτευση που βρίσκεται περιμετρικά του κτιρίου. Η τελευταία καθοδηγεί το βλέμμα του επισκέπτη στον χώρο. δημιουργώντας εσωτερικές θεάσεις και ορίζοντας κινήσεις μα και περάσματα, τα οποία θυμίζουν παραδοσιακά μονοπάτια.

Η υφιστάμενη αγροικία αποτελεί δείγμα παραδοσιακής μυκονιάτικης αρχιτεκτονικής. Κυβικές μονάδες συνθέτουν γλυπτικά την κατοικία, ορίζοντας μια κυκλοτερή δομή, η οποία εξασφαλίζει υπαίθριο χώρο ζωτικής σημασίας. Η μελέτη εστιάζει στην ανάδειξη των δύο παραπάνω χαρακτηριστικών: της εσωστρέφειας και της κυρίαρχης μορφής του κύβου. Ο κύβος διασπάται στα δομικά του στοιχεία και μετασχηματίζεται, διατηρώντας κάθε φορά το ίδιο αποτύπωμα με το υφιστάμενο κτήριο στο οικόπεδο. Ένας συμπαγής πέτρινος τοίχος περικλείει τη σύνθεση των κύβων, δημιουργώντας μια ισχυρή πλάτη/όριο, το οποίο προσανατολίζει τους επιμέρους χώρους της κατοικίας προς το εσωτερικό κέντρο της σύνθεσης, ορίζοντας έτσι τον χώρο της εστίας. Η οποία σχεδιάστηκε έτσι ώστε να αποτελέσει τον πυρήνα της κατοικίας, αφού κλειστοί και υπαίθριοι χώροι στρέφονται προς τα εκεί.

Τα υλικά που επιλέχθηκαν είναι η τοπική πέτρα για την ισχυρή πλάτη/όριο και το εμφανές σκυρόδεμα για το σύνολο των κύβων. Επιπλέον, με τις γήινες αποχρώσεις του αδρού και άβαφου σκυροδέματος ορίζεται η βασική χρωματική παλέτα και αναδεικνύονται τα υλικά στην πρωτογενή τους κατάσταση. Οι επεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν εναρμονίζονται με την κλίμακα τόσο του κτισμένου, όσο και του φυσικού περιβάλλοντος. Έτσι, το κτήριο βιώνεται ως σύνολο καθώς το «μέσα» με το «έξω» λειτουργούν συμπληρωματικά.

Η Villa Aqua Marine βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Μυκόνου σε μία από τις πιο προνομιακές περιοχές του νησιού, το Πουλί. Photo: Mykonos Architects
Τα υπνοδωμάτια διαθέτουν κι αυτά εκπληκτική θέα στο Αιγαίο. Photo: Mykonos Architects
Στη Villa Aqua Marine η πολυτέλεια συγκατοικεί με μια ρουστίκ αίσθηση εμπνευσμένη από την ίδια τη Μύκονο. Photo: Mykonos Architects
Villa Aqua Marine, Mykonos Architects

Η Villa Aqua Marine βρίσκεται στη νοτιοδυτική πλευρά της Μυκόνου σε μία από τις πιο προνομιακές περιοχές του νησιού, το Πουλί. Έχει εκπληκτική θέα στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου, αλλά και στο αρχαίο νησί της Δήλου και στην παρακείμενη Ρήνεια, ενώ απολαμβάνει κι ένα μαγικό ηλιοβασίλεμα, με διαφορετική παλέτα χρωμάτων για κάθε μέρα.

Η ιδέα ήταν να δημιουργηθεί μια πολυτελής βίλα σε μυκονιάτικο στυλ, η οποία θα αναδιπλώνεται πλήρως μπροστά στο απέραντο γαλάζιο του Αιγαίου. Το αποτέλεσμα είναι ένα εντυπωσιακό παιχνίδι όγκων μεταξύ κυκλαδίτικου στυλ και μοντέρνων γραμμών, που ολοκληρώνεται από μια σχολαστική μελέτη φωτισμού, με σωστή επιλογή υλικών. Μινιμαλιστική εσωτερική διακόσμηση, ξύλινες λεπτομέρειες και μοναδικά τεχνουργήματα συνθέτουν ένα κατάλυμα υψηλών προδιαγραφών.

Το δάπεδο από μασίφ ξύλο βελανιδιάς, η ξύλινη οροφή από καστανιά, τα δάπεδα από βιολογική τσιμεντοκονία, οι ξύλινες λεπτομέρειες και ο ζεστός φωτισμός ενώνουν την πολυτέλεια με μια ρουστίκ αίσθηση εμπνευσμένη από την ίδια τη Μύκονο. Οι εσωτερικοί χώροι ακολουθούν το παραδοσιακό μινιμαλιστικό στυλ του νησιού: καθαρό λευκό με πιτσιλιές χαλαρωτικού απαλού μπλε, σε συνδυασμό με πλυμένο ξύλο και μια λαμπερή, αέρινη αίσθηση.

Η Villa Aqua Marine ξεδιπλώνεται σε τρία επίπεδα. Στο ισόγειο βρίσκεται ένας ενιαίος χώρος που αποτελείται από την είσοδο, ένα ευρύχωρο σαλόνι με τρία εντυπωσιακά παράθυρα μισοβυθισμένα στην πισίνα, μια τραπεζαρία και μια πλήρως εξοπλισμένη κουζίνα –με άμεση πρόσβαση στην υπαίθρια τραπεζαρία και στο διαμέρισμα του προσωπικού. Μια σκάλα με γλυπτή τσιμεντοκονία οδηγεί σε ένα κύριο υπνοδωμάτιο και σε ένα δίκλινο δωμάτιο στον πρώτο όροφο. Και τα δύο διαθέτουν ιδιωτικό μπάνιο και μια σουίτα στο κάτω επίπεδο, με το φως να μεταφέρεται μέσα από ένα εντυπωσιακό παράθυρο, το οποίο βλέπει στην πισίνα.

Η βίλα περιλαμβάνει επίσης τρεις ξενώνες, ανεξάρτητους από την κύρια κατοικία. Οι εξωτερικοί χώροι είναι σχεδιασμένοι με την ίδια ιδέα, προσπαθώντας να εναρμονιστούν με τη φυσική ομορφιά της γης, με τοπικούς πέτρινους τοίχους και πέργκολες καστανιάς με κάλυμμα μπαμπού, καθώς και με μια υπερχειλισμένη πισίνα με βότσαλο, που περιβάλλεται από πολλά μπεζ μαρμάρινα δάπεδα, επανδρωμένα με χώρους καθιστικού, αλλά και σαλονιού.

travel.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: