5 κορυφαία εστιατόρια ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας στη Μύκονο

Το κοσμοπολίτικο νησί των Κυκλάδων, πέρα από τα θρυλικά beach club με την house μουσική και τους έντονους ρυθμούς διασκέδασης αλλά και τα γραφικά ταβερνάκια με την γαλήνια ατμόσφαιρα, φιλοξενεί και κορυφαία εστιατόρια με δημιουργική ελληνική και μεσογειακή κουζίνα.

Ο προσεγμένος και συνάμα χαλαρός τους χώρος και η καθηλωτική τους θέα στα βαθυγάλανα νερά του Αιγαίου δημιουργούν μια ιδιαίτερα ευχάριστη και ανέμελη διάθεση, για την οποία τα ελληνικά νησιά είναι παγκοσμίως γνωστά.

Ταλαντούχοι σεφ, βασιζόμενοι σε τεχνικές υψηλού επιπέδου και άριστης ποιότητας πρώτες ύλες, μεγαλουργούν στην κουζίνα και προσφέρουν μενού ασυναγώνιστης νοστιμιάς με γνώριμες, αγαπημένες γεύσεις, δοσμένες μέσα από τη δικιά τους ματιά.

Εμείς περιηγηθήκαμε στο Νησί των Ανέμων και σας προτείνουμε πέντε εστιατόρια με άψογη φιλοξενία, μοναδική ατμόσφαιρα και εκπληκτική κουζίνα, τα οποία αξίζει να επισκεφθείτε κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο νησί.

Comus Restaurant/Photo: Άννα Τασιούλα

Comus Restaurant

Στην θρυλική παραλία Paradise, το περίφημο Tropicana παρουσιάζεται φέτος πλήρως ανανεωμένο με γήινα χρώματα και πέτρα, που το κάνουν να γίνεται ένα με το φυσικό περιβάλλον, τεράστια πισίνα υπερχείλισης, ανοιχτό μπαρ και προσεγμένα φυτά. Μέσα στο elegant ξενοδοχείο βρίσκεται από αυτό το καλοκαίρι και ένα ανεπανάληπτο εστιατόριο, το Comus, που προσφέρει ελληνική κουζίνα. Εγκαταστημένο σε υψηλό επίπεδο πάνω στο λόφο, παρέχει μοναδική θέα στα καταγάλανα νερά, τον μαγευτικό ουρανό και την γύρω περιοχή με τα ολόλευκα σπίτια. Στα άμεσα σχέδια του Tropicana είναι η μεταφορά του Comus fine dining σε έναν αποκλειστικό χώρο με λίγα τραπέζια στο δεύτερο όροφο του εστιατορίου, δίνοντας έτσι στους επισκέπτες τη δυνατότητα να ζήσουν τη γαστρονομική εμπειρία που προσφέρει η κουζίνα του ταλαντούχου σεφ Γιώργου Στυλιανουδάκη (Kalopsia) σε ένα πιο ιδιωτικό περιβάλλον. «Στηριζόμαστε σε γαλλικές και ισπανικές μαγειρικές τεχνικές αλλά θέλουμε οι γεύσεις μας να έχουν έντονα αρώματα από τις Κυκλάδες και την Κρήτη, την ιδιαίτερη πατρίδα μου», λέει ο Γιώργος.

Κρέμα στάκας /Photo: Άννα Τασιούλα
Ταρτάρ φρικασέ/Photo: Άννα Τασιούλα
Κακαβιά Αγίας Γαλήνης/Photo: Άννα Τασιούλα
Μελιτζανότο/Photo: Άννα Τασιούλα

Πράγματι τα δύο μενού γευσιγνωσίας, το Aegean Moonlight των 7 σταδίων και το Signature των 5 σταδίων, χρησιμοποιώντας άριστης ποιότητας πρώτες ύλες, αποτελούν ένα μεγαλειώδες ταξίδι ελληνικών γεύσεων. Τα μενού συμπεριλαμβάνουν καταπληκτικά amuse bouche και mignardise και απαρτίζονται από πιάτα μοναδικής νοστιμιάς που αποδίδουν με ιδιαίτερα δημιουργικό τρόπο αγαπημένες παραδοσιακές συνταγές, όπως η πεντανόστιμη κρέμα στάκας με κονφί αυγό, χαβιάρι beluga και πράσινο ελαιόλαδο που συνοδεύεται με λεπτή κρούστα πατάτας, το ελαφρώς καψαλισμένο καλαμάρι ταρτάρ, με αφρό από τυρί και αρωματικά βότανα και το ταρτάρ φρικασέ με τις γεύσεις και τα συστατικά του κλασικού πιάτου αλλά σε κρύα μορφή, με μια εξαιρετική hollandaise με λεμόνι, νεράντζι και αχινό, να αντικαθιστά το αυγολέμονο και να δίνει νέα υπόσταση στο πιάτο. Μοναδικής γευστικής απόλαυσης και η κακαβιά Αγίας Γαλήνης, με σφυρίδα, χαβιάρι, σελινόριζα, πατάτα, κρεμμύδι, ελαιόλαδο, λάδι μαϊντανού και σάλτσα από τα κόκκαλα του ψαριού. Εξαίσιο και το μοσχαράκι (Wagyu A5) με υφές μελιτζάνας – μελιτζάνα κονφί, σφαίρες από καμένο δέρμα μελιτζάνας και σάλτσα από μελιτζάνα και τα κόκκαλα του κρέατος. Το Comus είναι μια fine dining εμπειρία υψηλών προδιαγραφών και απολαύσεων στο Νησί των Ανέμων.

Διεύθυνση: Tropicana Hotel, Παραλία Paradise, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22890 78746
Ιστοσελίδα: tropicanahotelmykonos.com
Instagram: comus_restaurant_mykonos

Mikrasia Restaurant/Photo: Mikrasia Restaurant

Mikrasia Restaurant

Χτισμένο πάνω στην πλαγιά λόφου, μέσα στο πολυτελές ξενοδοχείο Katikies Mykonos στον Άγιο Ιωάννη, το Mikrasia καθηλώνει με τη μοναδική του θέα στον κόλπο του Ορνού και το Αιγαίο. Ο εξεζητημένος χώρος με τη μεγάλη πισίνα, τους φοίνικες, τα καλαίσθητα φυτά και τα σικ ντεκόρ και η άμμος, πάνω στην οποία απλώνονται τα τραπέζια του εστιατορίου, δημιουργούν μια χαλαρή κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Το λευκό και το φυσικό χρώμα του ξύλου κυριαρχούν και ενσωματώνουν το Mikrasia στο φυσικό περιβάλλον. Την ευχάριστη διάθεση ενισχύει η κουζίνα του Mikrasia, επικεφαλής της οποίας είναι από φέτος ο βραβευμένος με αστέρι Michelin σεφ Έκτορας Μποτρίνι. Μαζί με τον επί χρόνια συνεργάτη του Νίκο Μπίλλη και τον head chef Μιχάλη Μπίρτσιο, βασίζονται σε υψηλές μαγειρικές τεχνικές και οργανώνουν ένα γευστικό ταξίδι στις Κυκλάδες και τη Μεσόγειο. «Το φετινό concept είναι πολύ καλοκαιρινό και ιδιαίτερα κοντά στην Ελλάδα, με αγαπημένα ντόπια υλικά», λέει ο Μιχάλης. Το μενού περιλαμβάνει επιλογές a la carte καθώς και γευσιγνωσίας, 9 και 11 σταδίων.

Colorful Beetroot/Photo: Άννα Τασιούλα
Onion Cappelletti/Photo: Άννα Τασιούλα
Σιγομαγειρεμένο χοιρινό/Photo: Άννα Τασιούλα
Οργανικό αρνάκι/Photo: Άννα Τασιούλα

Η επιλογή γευσιγνωσίας 9 σταδίων παρέχει στους επισκέπτες τη δυνατότητα να διαλέξουν πιάτα σε ορισμένα στάδια ενώ στην “travelling” επιλογή των 11 σταδίων λαμβάνουν τη συνολική και ολοκληρωμένη γαστρονομική εμπειρία που έχουν οραματιστεί οι σεφ. Άκρως δημιουργικά τα amuse bouche, όπως η μίνι μόστρα και η μυκονιάτικη κρεμμυδόπιτα. Γεμάτο χρώματα και αρώματα το μαριναρισμένο σε παλαιωμένο ξύδι παντζάρι με κρέμα από βολάκι Άνδρου, πίκλες παντζαριού και ζωμό από περγαμόντο και πορτοκάλι. Θεσπέσιο και ευφάνταστο το onion cappelletti με γέμιση από τυροβολιά (τοπικό τυρί) και κρεμμύδι, πούδρα καμένου κρεμμυδιού και αφρό από μυρώνια και τυροβολιά. Εξαιρετικής νοστιμιάς το σιγομαγειρεμένο αρνάκι με καπνιστή μελιτζάνα, κενέλ από σάλσα καλοκαιρινών λαχανικών και μυρωδικών, κρέμα από γιαούρτι και jus αρνιού που δένει ιδανικά το πιάτο. Η επιμέλεια της εξαιρετικής λίστας κρασιών, από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα, βρίσκεται στα χέρια του περίφημου MasterofWine Γιάννη Καρακάση. Τα επιδόρπια, δια χειρός Αναστάση Λύκου υπό την επιμέλεια των ταλαντούχων pastry chef Ευγένιου Βαρδακαστάνη και Γιάννη Κίκιρα, έρχονται να κλείσουν εντυπωσιακά το γεύμα. Ανεπανάληπτης νοστιμιάς το Vibrato με σοκολάτα bitter 70%, παγωτό σουσάμι και compote φραγκοστάφυλο.

Διεύθυνση: Katikies Mykonos, Άγιος Ιωάννης, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22890 27890
Ιστοσελίδα: mikrasiamykonos.com
Instagram: mikrasiamykonos

Lafs Restaurant/Photo: Άννα Τασιούλα

Lafs Restaurant

Εγκατεστημένο μέσα στο κομψό Mykonos Riviera Hotel & Spa, το Lafs αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις του bistronomy που αγαπούν τον συνδυασμό της χαλαρής και ευχάριστης ατμόσφαιρας του μπιστρό με τη βαθιά γευστικότητα και τις υψηλού επιπέδου μαγειρικές τεχνικές ενός fine dining εστιατορίου. Αναπαυτικοί καναπέδες με μαξιλάρια, καλαίσθητα ντεκόρ, κυριαρχία λευκού και πέτρας στο χώρο και θέα στο απέραντο Αιγαίο και την Χώρα της Μυκόνου συνθέτουν ένα άκρως ελκυστικό σκηνικό με έντονα καλοκαιρινά vibes. Η μουσική, επιλεγμένη από γνωστούς DJ, αλλά κατά καιρούς και live, καλύπτει ένα ευρύ φάσμα αγαπημένων τραγουδιών που ακούγονται στην αυθεντική τους μορφή ή σε έντεχνες διασκευές. Την ευχάριστη εμπειρία του χώρου και της μουσικής συμπληρώνει η καταπληκτική γαστρονομική εμπειρία της κουζίνας του γνωστού σεφ Δημήτρη Κατσάνου. Βασισμένος σε άριστες πρώτες ύλες – «αν δεν βρω αυτό ακριβώς που θέλω, δεν το βάζω στο μενού μου», τονίζει ο ίδιος – προσφέρει ένα εξαιρετικό γευστικό ταξίδι με ελληνικούς και μεσογειακούς σταθμούς.

Γκασπάτσο ντομάτας με γαρίδες Κοιλάδας/Photo: Άννα Τασιούλα
Μοσχαρίσιο ταρτάρ/Photo: Άννα Τασιούλα
Spaghetti με κρέμα αχινού/Photo: Άννα Τασιούλα
Φαγκρί με σπαράγγια/Photo: Άννα Τασιούλα

Στα βαθιάς νοστιμιάς πιάτα του μενού συμπεριλαμβάνεται η αέρινη φάβα από σιφόν με μετσοβόνε που αποκτά σπιρτάδα από τον κονφί κρόκο αυγού και τη τραγανή πανσέτα, η δροσερή και συνάμα πικάντικη γκασπάτσο ντομάτας με ελαφρά καπνισμένες γαρίδες Κοιλάδος και μάνγκο, το πληθωρικό spaghetti με κρέμα αχινού, τουίλ από μελάνι σουπιάς και αυγά σολομού, ο πλούσιος αστακός με fregola sarda (ζυμαρικά από τη Σαρδηνία), αρακά και βασιλικό, το ζουμερό αρνάκι με μελιτζάνες, miso σκόρδου, φιστίκια και jus αρνιούκαι το εξαίσιο φαγκρί με beurre blanc και σπαράγγια. Ο Χάρης Παναγούλιας, σομελιέ και F&B manager, έχει δημιουργήσει μια αξιόλογη λίστα κρασιών από τον ελληνικό και το διεθνή αμπελώνα που συνοδεύει τέλεια το γεύμα. Δημιουργικά και ιδιαίτερα γευστικά και τα επιδόρπια με την βελούδινη crème brûlée με τσάι μάτσα και sorbet λεμόνι να ξεχωρίζει. «Στο Lafs θέλουμε το φαγητό μας να είναι νόστιμο, λιχούδικο. Απλό αλλά δοσμένο μέσα από σωστές τεχνικές και δημιουργική ματιά. Και βέβαια θέλουμε οι καλεσμένοι μας να περνάν ωραία», λέει ο Δημήτρης, και είναι κάτι που ο σεφ και η ομάδα του πετυχαίνουν αριστουργηματικά.

Διεύθυνση: Mykonos Riviera Hotel & Spa, Τούρλος, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22894 40100
Ιστοσελίδα: lafsmykonos.gr
Instagram: lafs.restaurant

ReeZA Restaurant/Photo: Άννα Τασιούλα

ReeZA Restaurant

Το ελκυστικό ξενοδοχείο Rocabella Mykonos προσφέρει μία ισχυρή πρόταση για ποιοτικό comfort φαγητό στο νησί, το ReeZA. Το μινιμαλιστικό του design μαγνητίζει με την απλότητά του ενώ τα γήινα χρώματά του και η πέτρα στους τοίχους το εναρμονίζουν πλήρως με το περιβάλλον. Το λευκό χρώμα του ξενοδοχείου και το γαλάζιο νερό της πισίνας, που απλώνεται μπροστά από το εστιατόριο, δημιουργούν ένα καθαρά μυκονιάτικο σκηνικό με ανέμελη διάθεση και ευχάριστη ατμόσφαιρα. Ο ανοιχτός χώρος προσφέρει μοναδική, αμφιθεατρική θέα στο επιβλητικό Αιγαίο και την πανέμορφη Χώρα της Μυκόνου.

Μέσα στην πισίνα, κάτω από κομψές ξύλινες πέργκολες, στήνονται μερικά τραπέζια, χαρίζοντας τη δυνατότητα απόλαυσης ενός ιδιωτικού σχεδόν γεύματος. Το όνομα του εστιατορίου (ReeZA – «ρίζα») αντανακλά και την φιλοσοφία του που θέλει «το γευστικό ταξίδι να έχει καθαρά ελληνικές ρίζες και γεύσεις», όπως τονίζει ο ταλαντούχος executive chef Μιχάλης Μερζένης, ο οποίος επιμελείται από φέτος το μενού. Βασιζόμενος σε άψογες τεχνικές και ποιοτικές πρώτες ύλες, έχει συνθέσει ένα δημιουργικό μενού με ελληνικές γεύσεις και μεσογειακές πινελιές, το οποίο εκτελείται με δεξιοτεχνία από τον head chef Νίκο Μπεϊκάι και την ομάδα του.

Χταπόδι με φάβα/Photo: Άννα Τασιούλα
Photo: Άννα Τασιούλα
Ανοιχτή πίτα με αγριόχορτα/Photo: Άννα Τασιούλα
Φιλέτο τόνου/Photo: Άννα Τασιούλα

Στα ιδιαίτερης νοστιμιάς πιάτα συμπεριλαμβάνεται η δροσερή σαλάτα με φακές, κρεμμύδι, ντομάτα, αγγούρι, βότανα και φρυγανισμένο ψωμί, το αρωματικό ψητό χταπόδι με φάβα, κρεμμυδάκια «στιφάδο» και φύλα κάπαρης καθώς και η ανοιχτή πίτα με κατσικίσιο κρεμώδες τυρί, αγριόχορτα και μαρμελάδα κρεμμυδιού. Στα must try και το φιλέτο τόνου που σερβίρεται με πατάτες και μανιτάρια, το καλοψημένο κοτόπουλο με βινεγκρέτ μουστάρδας, λάχανο και πράσο και το ζουμερό côte de bœuf με ψημένο στη σχάρα μπροκολίνι, μυρωδικά και νιφάδες gruyère. Εύγεστα και τα επιδόρπια με τον μπακλαβά μιλφέιγ, με κρέμα εμπλουτισμένη με μπαχαρικά, σιρόπι μελιού και καραμελωμένα καρύδια, να ξεχωρίζει. Το ανοιχτό, elegant μπαρ, που βρίσκεται δίπλα από το χώρο του εστιατορίου και γίνεται ένα μαζί του, προσφέρει δροσερά κοκτέιλ και κρασιά που συνοδεύουν ευχάριστα το γεύμα. Το ReeZA αποτελεί μία αξιόλογη επιλογή για νόστιμο comfort φαγητό με ελληνικές και μεσογειακές γεύσεις στο νησί της Μυκόνου.

Διεύθυνση: Rocabella Hotel, Άγιος Στέφανος, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22890 28930
Ιστοσελίδα: rocabella-hotel-mykonos.com
Instagram: reeza_restaurant

Nice n’ Easy/Photo: Nice n’ Easy
Ταρτάρ σολομού/Photo: Nice n’ Easy

Nice n’ Easy

Στην πλατεία Αλευκάνδρας στη Χώρα της Μυκόνου, μία από τις πιο δημοφιλείς και εμβληματικές περιοχές του νησιού, βρίσκεται το Nice n’ Easy, ένα αξιόλογο εστιατόριο με δημιουργική μεσογειακή comfort κουζίνα. Τα ολόλευκα τραπέζια του, στημένα στο πλακόστρωτο σοκάκι δίπλα από τα κύματα, προσφέρουν μοναδική θέα στους μαγευτικούς ανεμόμυλους και τα πολύχρωμα μπαλκόνια των σπιτιών της περίφημης Μικρής Βενετίας που αιωρούνται στο κενό πάνω από το Αιγαίο. Το τοπίο, που εντυπωσιάζει με την ομορφιά και τη γραφικότητά του, είναι ένα από τα πιο φωτογραφισμένα της Ευρώπης ενώ έχει πρωταγωνιστήσει σε παγκόσμιες διαφημιστικές καμπάνιες και έχει εμφανιστεί σε ταινίες που έσπασαν τα διεθνή ταμεία. Ο ήχος της θάλασσας και του νησιού γίνονται ένα και, μαζί με την μαγευτική θέα, ιδιαίτερα το ηλιοβασίλεμα όταν ο ουρανός εκρήγνυται από χρώματα, δημιουργούν ένα ανέμελο σκηνικό, συνυφασμένο με το καλοκαίρι. Η ιδιαίτερα ευχάριστη διάθεση ενισχύεται σημαντικά από το ιδιαίτερα νόστιμο φαγητό του Nice n’ Easy. «Στην κουζίνα μας χρησιμοποιούμε μόνο φρέσκα βιολογικά και άριστης ποιότητας προϊόντα», τονίζει ο Χρήστος Αθανασιάδης σεφ, και, μαζί με τον Δημήτρη Χριστοφορίδη, ιδιοκτήτης του εστιατορίου.

Ταρτάρ σολομού/Photo: Nice n’ Easy
Γαρίδες με κριθαράκι/Photo: Nice n’ Easy
Σουτζουκάκια/Photo: Nice n’ Easy
Tagliata Black Angus/Photo: Nice n’ Easy

Το μενού περιλαμβάνει δροσερές σαλάτες, πιάτα με ωμά, κλασικά αλλά και πειραγμένα μεζεδάκια, πληθωρικές μακαρονάδες, ολόκληρα ψάρια ψημένα στη σχάρα, παραδοσιακά ελληνικά μαγειρευτά καθώς και εξαιρετικές κοπές Black Angus. Ο κατάλογος απαρτίζεται από πληθώρα γευστικών πιάτων, ανάμεσά τους και το βουτυράτο ταρτάρ σολομού με lime, τζίντζερ, μους αβοκάντο, τσίλι και σορμπέ αγγούρι, το ψητό χταπόδι με χούμους παντζάρι, καπαρόφυλλα και αρωματικό ελαιόλαδο, τα φρέσκα μύδια μαγειρεμένα γιαχνί με μουστάρδα και τυρί φέτα και τα χρυσαφένια ρολάκια σπανακόπιτας. Εξαιρετικός ο σιγομαγειρεμένος αρνίσιος ώμος με βελούδινη κρέμα ρεβυθάδας, λαχταριστός ο μουσακάς που παρουσιάζεται και σε vegan μορφή με μελιτζάνα, πατάτα, ντομάτα και béchamel από γάλα καρύδας, αρωματικά τα σουτζουκάκια με ρύζι basmati και ζουμερός ο χοιρινός γύρος που σερβίρεται σε μια μεγάλη πιατέλα με όλα τα κλασικά συνοδευτικά του. Δροσερά κοκτέιλ και κρασιά, κυρίως από τον ελληνικό αμπελώνα, καθώς και αρκετές επιλογές σε γλυκά, όπως η παραδοσιακή πορτοκαλόπιτα και η ανάλαφρη mousse από σοκολάτα ganache, ολοκληρώνουν όμορφα το γεύμα.

Διεύθυνση: Πλατεία Αλευκάνδρας, Χώρα, Μύκονος
Τηλέφωνο: +30 22890 25421
Ιστοσελίδα: niceneasy.gr/en/mykonos
Instagram: niceneasymykonos

travel.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: