Εξοχικό στη Μύκονο: 5.714 ευρώ το τ.μ. η μέση τιμή πώλησης

Μύκονος και Σαντορίνη είναι τα δύο νησιά που ξεχωρίζουν και φέτος για το ύψος των τιμών πώλησης εξοχικών κατοικιών. Κατά το φετινό πρώτο τετράμηνο του έτους, η μέση ζητούμενη τιμή στο «νησί των Ανέμων» διαμορφώνεται σε 5.714 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Σαντορίνη το αντίστοιχο ύψος είναι της τάξεως των 3.330 ευρώ/τ.μ. Ακολουθεί η Πάρος, με μέση ζητούμενη τιμή 3.265 ευρώ/τ.μ., ενώ 2.662 ευρώ/τ.μ. είναι η μέση τιμή των εξοχικών της Νάξου. Σε σχετική έρευνά του, το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos.gr αναφέρει ότι οι τιμές καταγράφουν σημαντική αύξηση στα δύο τελευταία νησιά. Κατά το διάστημα 2020-2021, η μέση ζητούμενη τιμή αυξήθηκε κατά 14,3% στην Πάρο και κατά 13% στη Νάξο.

Οσον αφορά το είδος των πωλούμενων ακινήτων, ο Spitogatos αναφέρει ότι στη Μύκονο, αρκετές αγγελίες από το 2018 έως το 2021 αφορούσαν πώληση βιλών, με το αντίστοιχο ποσοστό στη Σαντορίνη να είναι χαμηλότερο. Ειδικότερα, στη Μύκονο το 2021, σχεδόν μία στις τρεις πωλούμενες κατοικίες αφορούσε βίλα (29%), έναντι μόλις 8% που ήταν το αντίστοιχο ποσοστό στη Σαντορίνη. Σημειώνεται ότι η βίλα αποτελεί το είδος κατοικίας με την υψηλότερη ζητούμενη τιμή, καθώς το 2021 η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης βίλας στη Μύκονο είχε διαμορφωθεί στις 6.538 ευρώ/τ.μ. και στη Σαντορίνη στις 6.081 ευρώ/τ.μ. Ο συγκεκριμένος παράγοντας φαίνεται να έπαιξε καθοριστικό ρόλο για τη διαφορά ανάμεσα στη μέση ζητούμενη τιμή της Μυκόνου και της Σαντορίνης. Εξαιρώντας τις βίλες, η μέση ζητούμενη τιμή για εξοχικό στη Μύκονο διαμορφώνεται σε 5.000 ευρώ, ενώ στη Σαντορίνη σε 3.170 ευρώ/τ.μ. Σύμφωνα με τον κ. Δημήτρη Μελαχροινό, διευθύνοντα σύμβουλο του Spitogatos.gr, «τα δεδομένα τουριστικών εισροών για τη φετινή σεζόν είναι, όπως αναμενόταν, ιδιαίτερα αυξητικά, κάτι που συνοδεύεται συνήθως από αύξηση της διεθνούς ζήτησης, άρα και των τιμών στο real estate». Ο ίδιος προσθέτει ότι «η αυξημένη ζήτηση, εγχώρια και διεθνής, είναι κάτι που παρατηρούμε στις ιστοσελίδες του δικτύου μας καθόλη τη διάρκεια του 2022 και μάλιστα είναι αρκετά έντονη στις τουριστικές περιοχές. Σε κάποιες περιπτώσεις τα αιτήματα ενδιαφέροντος για αγορές κατοικιών είναι υπερδιπλάσια σε σχέση με προηγούμενα έτη.Εξοχικό στη Μύκονο: 5.714 ευρώ το τ.μ. η μέση τιμή πώλησης-1

Οσον αφορά το Ιόνιο Πέλαγος, η Κέρκυρα και η Ζάκυνθος κινούνται περίπου στα ίδια επίπεδα ως προς τη μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών, με άλλους δημοφιλείς προορισμούς. Ειδικότερα, στην Κέρκυρα, η μέση ζητούμενη τιμή στο τέλος του 2021 διαμορφωνόταν σε 1.667 ευρώ/τ.μ., ελάχιστα υψηλότερη (2,6%) σε σχέση με το 2020, ενώ στη Ζάκυνθο καταγράφηκε αύξηση της τάξεως του 6,3%, με τη μέση τιμή να αγγίζει τα 1.645 ευρώ/τ.μ. Από τις πιο προσιτές επιλογές για επένδυση στην αγορά εξοχικής κατοικίας θεωρείται η Ρόδος, όπου η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης το 2021 διαμορφώθηκε σε 1.400 ευρώ/τ.μ., αυξημένη πάντως κατά 8,4% σε σχέση με το 2020.

Κρήτη

Οπως αναφέρει η σχετική ανάλυση, η Κρήτη αποτελεί διαχρονικά μία ξεχωριστή περίπτωση, δεδομένης της έκτασης καθώς και της δημοφιλίας της σε επίπεδο τουρισμού. Στο πλαίσιο αυτό, στα Χανιά, παρατηρείται αύξηση της μέσης τιμής κατά 3,9% σε 1.727 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Ηράκλειο, η αύξηση διαμορφώνεται σε 2,6% και 1.300 ευρώ/τ.μ. Αντιθέτως, στο Λασίθι το 2021, οι τιμές καταγράφουν μικρή υποχώρηση κατά 2,4% σε 1.611 ευρώ/τ.μ., ενώ στο Ρέθυμνο η μέση τιμή αγγίζει τα 1.436 ευρώ/τ.μ.

kathimerini.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: