Στο σφυρί ξενοδοχεία στη Μύκονο στον Άγιο Στέφανο και το Αγράρι

Το «Myconian Blue Resort»

Σε αυτή την παρτίδα πλειστηριασμών υπάρχουν αρκετά assets στη Μύκονο. Ετσι, για τις 22 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί να χτυπήσει το σφυρί (για δεύτερη φορά) για ένα από τα ακριβότερα ακίνητα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πρόκειται για το «Myconian Blue Resort», που αναπτύσσεται σε έκταση 4,1 στρεμμάτων στον Αγιο Στέφανο με την τιμή πρώτης προσφοράς να έχει οριστεί στα 13 εκατ. ευρώ. Το συγκρότημα λειτουργεί ως ξενοδοχείο από το 1995, αρχικά με εννέα δωμάτια και εννέα διαμερίσματα.

Το 2013 εκδόθηκε νέο σήμα ΕΟΤ, στο οποίο εμφανίζεται ως ξενοδοχείο κλασικού τύπου 4 αστέρων, αποτελούμενο από 38 δωμάτια. Σήμερα αποτελείται από τέσσερα κτίρια, μια κεντρική πισίνα και έξι μικρότερες, οι οποίες εξυπηρετούν αντίστοιχα δωμάτια. Το μεγάλο πρόβλημα είναι οι σημαντικές πολεοδομικές αυθαιρεσίες, καθώς η αρχική άδεια προέβλεπε τρία ανεξάρτητα κτίρια, συνολικής επιφανείας 201,54 τ.μ. κύριων χώρων και 60 τ.μ. βοηθητικών, ενώ τώρα έχει… μεγεθυνθεί σε 2.130 τ.μ. χώρων κύριας χρήσης και 250 τ.μ. βοηθητικών. Στην έκθεση του πλειστηριασμού τονίζεται ο «κίνδυνος πολεοδομικής νομιμότητας» και, όπως εξηγείται, «όσα τμήματα εξ αυτών των επιφανειών έχουν κατασκευαστεί προ του 2011 δύναται να ρυθμιστούν με τον ισχύοντα Ν.4495/17 καταβάλλοντας το αντίστοιχο πρόστιμο. Σε αντίθετη περίπτωση όσα εξ αυτών έχουν κατασκευαστεί μετά το 2011 δεν δύναται να ρυθμιστούν και θα πρέπει να αποξηλωθούν». Με βάση την έκθεση εκτίμησης, τα πρόστιμα θα μπορούσαν να φτάσουν στα 4,177 εκατ. ευρώ. Το σοβαρό αυτό μειονέκτημα κόστισε 2 εκατ. ευρώ στην τιμή πρώτης προσφοράς, η οποία με βάση τα υπόλοιπα στοιχεία οριζόταν στα 15 εκατ. ευρώ.

Τα οικόπεδα στο Αγράρι

Στις 22 Δεκεμβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός σε βάρος της εταιρείας Ε. Σκουλίκας – L. Zorina Ο.Ε. για τρία οικόπεδα στο Αγράρι, που βγαίνουν με συνολική τιμή πρώτης προσφοράς 950.000 ευρώ.

Το πρώτο έχει έκταση 5.104,60 τ.μ., είναι άρτιο και οικοδομήσιμο, ενώ η τιμή εκκίνησης έχει οριστεί στις 470.000 ευρώ. Το δεύτερο έχει έκταση 4.140,50 τ.μ. και βγαίνει στις 440.000 ευρώ, ενώ το τρίτο, στη θέση Ράχη Ανω Μεράς, έχει έκταση 1.354 τ.μ., δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο και η τιμή του έχει οριστεί στις 40.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη είναι η περίπτωση της εταιρείας ΓΕΒΑΜΙ Εστέιτ σε βάρος της οποίας έχει προγραμματιστεί πλειστηριασμός την ίδια ημέρα για έκταση 44.435 τ.μ., με τιμή πρώτης προσφοράς μόλις 180.000 ευρώ. Παρότι φαίνεται απίστευτο 45 στρέμματα στη Μύκονο να βγαίνουν στο σφυρί με τόσο χαμηλή τιμή, όλα έχουν την εξήγηση τους… Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο περιτριγυρισμένο με ξερολιθιά, εκτός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως και ζώνης οικισμού στη θέση Αϊ-Λιάς (Πόροι) Ανω Μεράς. Οπως περιγράφεται στην έκθεση εκτίμησης, η περιοχή Αϊ-Λιάς βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του νησιού, «είναι απομακρυσμένη και μη αξιοποιημένη και συνεπώς δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον», ενώ απέχει από τη Χώρα περίπου 14 χλμ. και από την Ανω Μερά 7 χλμ.

Το αγροτεμάχιο είναι επικλινές και βραχώδες και η πρόσβαση γίνεται μέσω χωματόδρομου μήκους περίπου 2,5 χλμ. και στη συνέχεια μέσω ασφάλτινης οδού. Στη βόρεια πλευρά του υπάρχει κατά ένα μέρος παλιά εγκαταλελειμμένη κατασκευή που εξυπηρετούσε μεταλλεία και απέχει από τη θάλασσα (βραχώδης ακτή) περίπου 180 μέτρα. Το ενδιαφέρον, ωστόσο, βρίσκεται στις επιτρεπόμενες χρήσεις. Η περιοχή είναι συγκέντρωσης εγκαταστάσεων μεταποίησης όπου επιτρέπονται έργα και δραστηριότητες χαμηλής όχλησης, γεωργοκτηνοτροφικά και κτίρια κοινής ωφέλειας, εμπορικές γεωργικές αποθήκες κ.ά. Δεν επιτρέπεται, όμως, η κατοικία.

protothema.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: