Βασίλης Κάτσος: Τα deals από τη Μύκονο μέχρι τα ντολμαδάκια των Βασιλικών Ευβοίας

Με τον ίδιο να παραδέχεται πως αγόρασε τη βίλα του Δημήτρη Κοντομηνά για επενδυτικούς σκοπούς, έκλεισε το κεφάλαιο της περιουσίας του επιχειρηματία στην Ύδρα, με το μπιντάρισμα στον πλειστηριασμό που είχε διάρκεια έξι ώρες. Μέσω της επενδυτικής εταιρείας Καλό Λιβάδι και του συνεργάτη του, Παναγιώτη Σέλλα, ο Βασίλης Κάτσος «έδωσε μάχη» διαρκείας έξι ωρών και τελικά κατοχύρωσε το σπίτι έναντι τιμήματος που ξεπέρασε κατά σχεδόν 700.000 ευρώ την τιμή εκκίνησης. Ο Βασίλης Κάτσος θα αξιοποιήσει την αρχιτεκτονική της βίλας που είναι χτισμένη στο καλύτερο σημείο της Ύδρας, πάνω στο κύμα, με θέα στο λιμάνι του νησιού, πάνω από την Σχολή Ναυτικών Δοκίμων.

Ο 49χρονος επιχειρηματίας έχει βάλει πόδι σε όλους τους νευραλγικούς επιχειρηματικούς κλάδους, όραμα που δεν είχε φανταστεί ότι θα γινόταν ταχέως πραγματικότητα το 1993, όταν αναλάμβανε την Pharmathen, τη φαρμακευτική που ίδρυσε ο πατέρας του και αφού προσέλκυσε το ενδιαφέρον δύo κολοσσών, σήμερα έχει παρουσία σε 85 χώρες. Ο Βασίλης Κάτσος αποφοίτησε από το Pierce College και συνέχισε τις σπουδές του στη Φαρμακευτική Αθηνών, πριν αναλάβει καθήκοντα προέδρου της φαρμακευτικής μόλις στα 20 του.

Η επένδυση στην «πόλη των όλων»

Η πιο σημαντική επένδυσή του στο real estate είναι η συμμετοχή του στη Lamda Development, όπου κατέχει το 10,07% μαζί με τον όμιλο Γερμανού μέσω της Voxcove Holdings. Ο ίδιος έχει μιλήσει για τη δουλειά που έχει κάνει η ομάδα του Οδυσσέα Αθανασίου» και έχει δηλώσει πως «στόχος είναι το Ελληνικό να γίνει πόλη των όλων». Ο ίδιος μάλιστα φέρεται αποφασισμένος να επενδύσει και προσωπικά σε αυτή την πόλη, οι κατοικίες της οποίας αναμένεται να προσελκύσουν και μεγάλα επιχειρηματικά ονόματα.

Ιδιαίτερα καλαίσθητη είναι η επένδυση της VNK Capital, του family fund που διοικεί μαζί με την αδελφή του, Νέλλη Κάτσου, την οποία έχει πάντα σύμμαχο, στο συγκρότημα των πολυτελών κατοικιών Chrysalis Residences στη Βουλιαγμένη, η αρχιτεκτονική των οποίων φιγουράρει στον ξένο τύπο. Το συγκρότημα των βιλών 360 τ.μ. και 500 τ.μ. με πισίνες είναι εμπνευσμένο από το σχήμα της πεταλούδας, που ανοίγει τα φτερά της από το εσωτερικό κάθε κατοικίας προς τους κήπους. Η διαδικασία πώλησης έχει ξεκινήσει από την πλατφόρμα της Sotheby’s, προκειμένου να προσελκύσει την αφρόκρεμα των αγοραστών το φθινόπωρο του 2023, οπότε και προγραμματίζεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του συγκροτήματος, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Παύλου Χατζηαγγελίδη.

Νέλλη Κάτσου

Είχαν προηγηθεί τα πιο «παραδοσιακά» deals του Βασίλη Κάτσου, του ανθρώπου που έκλεισε τη συμφωνία για την πώληση του 80% της οικογενειακής επιχείρησης Pharmathen στην BC Partners του Νίκου Σταθόπουλου. Η εταιρεία που ξεκίνησε από τον πατέρα του, Νίκο Κάτσο, κι από ένα φαρμακείο στην Πατησίων, άλλαξε ξανά χέρια πρόσφατα και πέρασε στα χέρια της Partners Group, fund που έχει επενδύσει 75 δισ. δολάρια σε τεχνολογία, ακίνητα και φάρμακο.

Οι τοποθετήσεις σε φάρμακο, ιατρικό τουρισμό και τρόφιμα

Μεγαλωμένος και μυημένος στο χώρο του φαρμάκου, η αγάπη του για τον κλάδο είναι ακόμα ζωντανή. Μέσω του fund, διατηρεί συμμετοχή στη Christou 1910, επιχείρηση παραφαρμακευτικών προϊόντων, με εξειδίκευση στα φορέσιμα προστατευτικά αξεσουάρ υγείας.

Επίσης, η VNK Capital διείδε το κενό στον ιατρικό τουρισμό κι έτσι έχει συμμετοχή στη Sea Medical Health Clinic στη Μύκονο, την πρώτη πλήρως εξοπλισμένη ιδιωτική πολυκλινική των Κυκλάδων που καλύπτει 18 ιατρικές ειδικότητες, στα πρότυπα των διεθνών κλινικών ιδρυμάτων. Στη Μύκονο λειτουργεί επίσης η μονάδα αιμοκάθαρσης SEA Dialysis, που δημιουργήθηκε για να δώσει τη δυνατότητα σε ασθενείς με χρόνια νεφρική νόσο να επισκεφθούν το νησί.

Ιδιαίτερη αδυναμία δείχνει τα τελευταία χρόνια ο πολυσχιδής επιχειρηματίας στον κλάδο των τροφίμων, διατηρώντας δύο συμμετοχές και έχοντας διεκδικήσει ακόμα δύο. Αν και οι συμφωνίες για εξαγορά της Μινέρβα και της Creta Farms δεν κατέληξαν, ο Βασίλης Κάτσος έχει μπει στον καφέ μέσω της Cafetex, της εταιρείας που ελέγχει τα καφεκοπτεία Coffeeway του Γιάννου Μπενόπουλου, προέδρου της Ελληνικής Ένωσης Καφέ. Πρόσφατα, η εταιρεία ανακοίνωσε την είσοδό της στην αγορά της καφεστίασης, ενώ τα προϊόντα της πωλούνται ήδη εδώ και μια διετία στα σούπερ μάρκετ. Παρόλο που δεν έχει καλύψει πλήρως τις απώλειες της πανδημίας, η Cafetex τζιράρει πάνω από 10 εκατ. ευρώ.

Έτοιμη για δύο εξαγορές εταιρειών τροφίμων δήλωνε τουλάχιστον μέχρι πριν λίγο καιρό η Παλίρροια, η εταιρεία που σερβίρει έτοιμα γεύματα από την Ελλάδα μέχρι την Άπω Ανατολή κι έκανε τα ελληνικά ντολμαδάκια διάσημα μέχρι την Κίνα. Η Παλίρροια, του επιχειρηματία Κώστα Σουλιώτη και του Βασίλη Κάτσου, έγραψε το 2021 αύξηση πωλήσεων 14%, αφού έβαλε μπροστά τις μηχανές του νέου της εργοστασίου στην Ιορδανία. Σημειωτέο ότι λειτουργεί μονάδες στα Πολιτικά Ευβοίας, στη Βουλγαρία, στην Ιορδανία και στην Κίνα.

«Εμπιστοσύνη» στην καινοτομία

Μπορεί το ποσοστό του 5,23% στην Ideal να είναι η πιο γνωστή επένδυση του αεικίνητου dealer στην τεχνολογία, ωστόσο έχει βάλει κεφάλαιο σε start ups και τεχνολογικές πλατφόρμες, όπως η Kinems. Πρόκειται για πλατφόρμα με εκπαιδευτικά παιχνίδια που βοηθά τα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες όπως διαταραχές αυτιστικού φάσματος, δυσπραξία, διάσπαση προσοχής και υπερκινητικότητα κοκ. και μαθησιακές δυσκολίες να βελτιώνουν γνώσεις και δεξιότητες.

Επιπλέον, η VNK Capital έχει επενδύσει στη Socital, εταιρεία του ιδρυτή του kariera.gr, ένα on line εργαλείο που βοηθά εταιρίες e-commerce στο να αυξήσουν τις πωλήσεις τους, μέσω προσωποποιημένων προτάσεων. «Ίδιο DNA» έχει και η flashchat, εταιρεία που προωθεί τις ηλεκτρονικές πωλήσεις μέσω της εφαρμογής του messenger.

Οι προσεκτικές κινήσεις και τα exits την κατάλληλη στιγμή είναι βέβαια ίδιον του καλού dealer. Έτσι κι ο Βασίλης Κάτσος «πούλησε» τη συμμετοχή του στη First Quality Yachts, αποεπενδύοντας από τον κλάδο του yachting, ενώ είχε προηγηθεί η αποεπένδυση από τον κλάδο των logistics και την Foodlink, όπου κατείχε διψήφιο ποσοστό.

Κι αυτά είναι μόνο μερικά από τα «παράσημα» του Βασίλη Κάτσου, ο οποίος έχει αποσπάσει και βραβεία. Όπως αυτό που έλαβε τον Απρίλιο του 2009, όταν ανακηρύχθηκε «Επιχειρηματίας της Χρονιάς 2008» από την Ernst & Young και συμμετείχε εκπροσωπώντας την Ελλάδα στον 9ο Διεθνή Διαγωνισμό για τον Επιχειρηματία της Χρονιάς στο Μόντε Κάρλο.

mononews.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: