Κορωνοϊός: Μήπως πάσχετε από long covid και δεν το ξέρετε; Τα συμπτώματα και η επανεμφάνιση της νόσου στην Κίνα

Το κύμα θα μπορούσε να διογκωθεί και να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας

Με τα συμπτώματα του long covid να διαρκούν για μήνες, έως χρόνια μετά την νόσηση και τον ιό να επανέρχεται δυναμικά στην Κίνα, πολλοί αναρωτιούνται αν οι ενδείξεις της επιδείνωσης της υγείας τους θα είναι μόνιμες ή περαστικές.

Τα κρούσματα της παραλλαγής Omicron XBB αυξάνονται στην Κίνα, σχηματίζοντας ένα νέο κύμα που αναμένεται να φτάσει περίπου τα 65 εκατομμύρια κρούσματα εβδομαδιαίως μέχρι το τέλος Ιουλίου. Οι μολύνσεις θα φτάσουν πιθανότατα τα 40 εκατομμύρια την εβδομάδα μέχρι το τέλος του μήνα, σύμφωνα με δηλώσεις του σύμβουλου υγείας Zhong Nashan, στους συμμετέχοντες σε συνέδριο βιοτεχνολογίας στην Γκουανγκζού.

Το κύμα θα μπορούσε να διογκωθεί και να γίνει το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, αναφέρουν πολλοί ειδικοί. Αναμφίβολα βέβαια θα ωχριά σε σύγκριση με το πρώτο μεγάλο κύμα της χώρας στα τέλη του περασμένου έτους, κατά τη διάρκεια του οποίου εκτιμάται ότι 37 εκατομμύρια άνθρωποι μολύνθηκαν μέσα σε μια μέρα. Αυτό το κύμα, που ισοδυναμεί με τις πρώτες ημέρες της πανδημίας για τον υπόλοιπο κόσμο, δημιουργήθηκε μετά την εγκατάλειψη της πολυετής πολιτικής της χώρας για «μηδενικό COVID», αφήνοντας ουσιαστικά τον ιό να ξεσπάσει, σε έναν πληθυσμό που παρέμενε σε μεγάλο βαθμό προστατευμένος από αυτόν λόγω μασκών και καραντίνας και ο οποίος ήταν υπερβολικά υποεμβολιασμένος.

Ωστόσο, μέσα σε αυτό το γενικότερο πνεύμα αμφιβολιών για τον αυξανόμενο αριθμό νέων κρουσμάτων, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι υπάρχουν ανησυχίες για νέες καραντίνες, πολλοί άνθρωποι παγκοσμίως βιώνουν τα συμπτώματα, αυτού που οι ειδικοί ονομάζουν: long covid.

Τι είναι το σύνδρομο long covid

Το σύνδρομο long covid είναι η κατάσταση κατά την οποία τα συμπτώματα που εμφανίζονται μετά την ανάρρωση από το COVID-19 παραμένουν για εβδομάδες, μήνες ή ακόμη και χρόνια και η οποία εξακολουθεί να αποτελεί μυστήριο για τους γιατρούς και τους ερευνητές.

Τα συμπτώματα, όπως ο χρόνιος πόνος, οι έντονοι πονοκέφαλοι, η δύσπνοια, ο πόνος στο στήθος και η έντονη κόπωση, μπορεί να είναι εξουθενωτικά, ενώ σοβαρές περιπτώσεις Long COVID μπορεί να επηρεάσουν ακόμη και τα όργανα του σώματος. Η δυσκολία των ερευνητών έγκειται στο γεγονός ότι οι απεικονιστικές εξετάσεις δεν δείχνουν πάντα την προέλευση αυτών των συμπτωμάτων, και στο ότι ακόμη δεν γνωρίζουν γιατί μερικοί μόνο άνθρωποι αναπτύσσουν την πάθηση, ή γιατί άλλοι μπορούν να την εμφανίσουν έστω και μετά από μια ήπια μόλυνση COVID-19. Αν και η έρευνα έχει προσφέρει κάποιες πληροφορίες, αλλά όχι αρκετές για να παράσχει μια σταθερή κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ο Long COVID εξελίσσεται στο σώμα.

Τα συμπτώματα της πάθησης

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ορίζει την πάθηση αυτή, ως «τη συνέχιση ή την ανάπτυξη νέων συμπτωμάτων 3 μήνες μετά την αρχική λοίμωξη SARS-CoV-2, με τα συμπτώματα αυτά να διαρκούν για τουλάχιστον 2 μήνες χωρίς άλλη εξήγηση».

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) προσθέτουν ότι το long covid περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα συνεχιζόμενων προβλημάτων υγείας που μπορεί να διαρκέσουν εβδομάδες, μήνες ή χρόνια. Η πάθηση μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε μέρος του σώματος και οι σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να επηρεάσουν πολλαπλά συστήματα του σώματος, όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, οι νεφροί, το δέρμα και ο εγκέφαλος. Τα πιο κοινά συμπτώματα αυτής της πάθησης είναι:

– ακραία κούραση (κόπωση)

– αίσθημα δύσπνοιας

– απώλεια της όσφρησης

– μυϊκοί πόνοι

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά συμπτώματα που μπορεί να έχετε μετά από μια απλή μόλυνση COVID-19, όπως:

– προβλήματα με τη μνήμη και τη συγκέντρωσή σας (“εγκεφαλική ομίχλη”)

– δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία)

– αίσθημα παλμών της καρδιάς

– ζάλη

– πόνος στις αρθρώσεις

– κατάθλιψη και άγχος

– εμβοές, πόνοι στα αυτιά

– αίσθημα αδιαθεσίας, διάρροια, στομαχόπονοι, απώλεια όρεξης

– υψηλή θερμοκρασία, βήχας, πονοκέφαλοι, πονόλαιμος, αλλαγές στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης

– εξανθήματα

Περισσότερα από τρία χρόνια μετά την έναρξη της πανδημίας, πολλοί άνθρωποι που νόσησαν από Covid φαίνεται να συνεχίζουν να ταλαιπωρούνται από την ασθένεια αυτή. Ορισμένοι, ιδίως όσοι αρρώστησαν τόσο σοβαρά που νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο και δεν μπορούσαν να αναπνεύσουν μόνοι τους, αντιμετωπίζουν μόνιμη βλάβη στους πνεύμονες. Βέβαια, κάθε ασθενής είναι διαφορετικός.

Όλοι όσοι πάσχουν από long covid, δεν έχουν μια σοβαρή περίπτωση COVID-19. Ορισμένοι απέκτησαν την πάθηση μετά από μια ήπια νόσηση και άλλοι μπορεί να έχουν αναπτύξει συμπτώματα, αλλά να μην έχουν εξεταστεί ποτέ θετικά για COVID-19.

Αν και με τα εμβόλια κατά του κορωνοϊού, τις αντιιικές θεραπείες και άλλες εξελίξεις, οι γιατροί λένε ότι συναντούν όλο και λιγότερους ασθενείς που πάσχουν τόσο σοβαρά, εξακολουθεί να υπάρχει μια γενική ανησυχία για εκείνους που αντιμετωπίζουν τις μόνιμες επιπτώσεις του Covid.

Σε περίπτωση που παρατηρείτε τα παραπάνω συμπτώματα, τα οποία επιμένουν, σε εσάς ή κάποιον συγγενή σας, καλύτερα να επικοινωνήσετε άμεσα με τον γιατρό σας.

protothema.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!