Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ΗΠΑ και Βρετανία: Ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους Χούτι στην Υεμένη

Συνεδρίαση υπουργών της Βρετανίας με φόντο τις επιθέσεις των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα.

Με το δάχτυλο στη σκανδάλη ΗΠΑ και Βρετανία: Ετοιμάζονται να χτυπήσουν τους Χούτι στην Υεμένη

Οι υπουργοί κλήθηκαν σε κοινή τηλεφωνική συνδιάλεξη στις 7.45 μ.μ. την Πέμπτη για να συζητήσουν την κρίση. Βρετανικά αεροσκάφη και πλοία του Βασιλικού Ναυτικού θα μπορούσαν να λάβουν μέρος σε οποιαδήποτε δράση, σημειώνει το μέσο.

Το πρωί της Πέμπτης πραγματοποιήθηκε έκτακτη συνεδρίαση Cobra των ανώτερων υπουργών, ενώ ακολούθησε συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας.

ADVERTISEMENT

Έρχεται μία ημέρα αφότου ο Grant Shapps, ο υπουργός Άμυνας, είχε αφήσει να εννοηθεί ότι επρόκειτο να αναληφθεί δράση, προτρέποντας τους αντάρτες Χούτι να «παρακολουθήσουν αυτό το διάστημα».

Αυτή την εβδομάδα, οι ναυτικές δυνάμεις του Ηνωμένου Βασιλείου και των ΗΠΑ κατέστρεψαν «πολλαπλά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη» που είχαν αναπτυχθεί από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν αντάρτες Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα, σε μια επίθεση που πιστεύεται ότι ήταν η μεγαλύτερη που έχουν πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα.

red sea 56f0e

Την Τετάρτη, ο κ. Shapps δήλωσε: «Μην έχετε καμία αμφιβολία ότι το Ιράν καθοδηγεί αυτό που συμβαίνει εκεί στην Ερυθρά Θάλασσα, παρέχοντάς τους όχι μόνο τον εξοπλισμό για να πραγματοποιήσουν αυτές τις επιθέσεις, αλλά συχνά και τα μάτια και τα αυτιά για να επιτρέψουν να γίνουν αυτές οι επιθέσεις. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι με τους Χούτι ότι αυτό πρέπει να σταματήσει, και αυτό είναι το απλό μήνυμά μου προς αυτούς σήμερα και παρακολουθήστε αυτό το διάστημα».
Τα σχόλια ήρθαν εν μέσω αυξανόμενης παγκόσμιας ανησυχίας για την αναστάτωση της βασικής παγκόσμιας ναυτιλιακής οδού. Οι Χούτι ισχυρίζονται ότι οι επιθέσεις αποτελούν απάντηση στους ισραηλινούς βομβαρδισμούς της Γάζας.

Ο κ. Shapps δημοσίευσε επίσης στο X: «Κατά τη διάρκεια της νύχτας, το HMS Diamond, μαζί με πολεμικά πλοία των ΗΠΑ, απέκρουσε με επιτυχία τη μεγαλύτερη επίθεση από τους υποστηριζόμενους από το Ιράν Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα μέχρι σήμερα. Αναπτύσσοντας πυραύλους και πυροβόλα Sea Viper, το Diamond κατέστρεψε πολλαπλά επιθετικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που κατευθύνονταν προς αυτό και την εμπορική ναυτιλία στην περιοχή, χωρίς να υποστεί τραυματισμούς ή ζημιές το Diamond ή το πλήρωμά του. Το Ηνωμένο Βασίλειο μαζί με τους συμμάχους του έχουν καταστήσει προηγουμένως σαφές ότι αυτές οι παράνομες επιθέσεις είναι εντελώς απαράδεκτες και αν συνεχιστούν οι Χούτι θα υποστούν τις συνέπειες. Θα λάβουμε τα μέτρα που απαιτούνται για την προστασία αθώων ζωών και της παγκόσμιας οικονομίας».

red sea2 52919

Σε ανακοίνωσή της, η κεντρική διοίκηση του αμερικανικού στρατού, η οποία καλύπτει τη Μέση Ανατολή, ανέφερε ότι οι Χούτι εκτόξευσαν βαλλιστικό πύραυλο κατά πλοίων από την Υεμένη σε διεθνείς ναυτιλιακές γραμμές στις 2 π.μ. τοπική ώρα την Πέμπτη.
Η ανακοίνωση ανέφερε ότι το πλήρωμα ενός εμπορικού πλοίου είδε τον πύραυλο να χτυπά στο νερό, χωρίς να αναφερθούν «τραυματισμοί ή ζημιές». Ήταν η 27η επίθεση από τις 19 Νοεμβρίου.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!