Αρχαιολόγος με πολύχρονη θητεία στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων εξηγεί στο Newsbeast την κατάσταση που επικρατεί μετά τον ξυλοδαρμό συναδέλφου του

Δέχθηκε να μας μιλήσει μονάχα με τον όρο να μη δημοσιευθεί το όνομά του, για ευνόητους λόγους. Υπηρετεί επί χρόνια ως αρχαιολόγος στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και μετά τον ξυλοδαρμό του συναδέλφου του, Μανώλη Ψαρρού, στις αρχές Μαρτίου από αγνώστους, φοβάται να μιλήσει επώνυμα για τα όσα διαπιστώνει να συμβαίνουν στη Μύκονο με τις πάσης φύσεως οικοδομικές αυθαιρεσίες ως προς την καταπάτηση της γης και τα διαπλεκόμενα συμφέροντα που υφίστανται στο νησί. «Ο συνάδελφός μου χτυπήθηκε στο πίσω μέρος του κεφαλιού, του σπάσαν τα πλευρά και είχε συντριπτικά κατάγματα στη μύτη. Ήταν ένα προειδοποιητικό μήνυμα και για τους υπόλοιπους, να μην μιλήσουμε και να σταματήσουμε να παράγουμε έργο. Εμείς όμως συνεχίζουμε να κάνουνε τη δουλειά μας όσο καλύτερα μπορούμε και να τηρούμε το νόμο εμφανιζόμενοι ως υπηρεσία και όχι ως μεμονωμένα άτομα», μάς λέει χαρακτηριστικά.
Δηλώνει ευθαρσώς ότι «μας έχουν ζητήσει μηχανικοί που ασχολούνται με μεγάλα έργα και με την ανέγερση υπερπολυτελών βιλών και beach bar στη Μύκονο, στη Σαντορίνη, στην Πάρο που επίσης έχει… αρκετή δουλειά, και σε άλλα νησιά των Κυκλάδων, να βγούμε μαζί τους για φαγητό, αλλά αρνούμαστε. Ξέρουμε τι θέλουν, να μας εξαγοράσουν ή να πούμε αυτά που θέλουν εκείνοι και τα αφεντικά τους όταν μια υπόθεση παράνομης κατασκευής φθάνει στα δικαστήρια. Ο δικός μας λόγος μετράει, είναι ο λόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων».
«Έγινε χρήση της νομοθετικής ρύθμισης»

Τα περιστατικά είναι πάμπολλα. Τον ρωτάμε εάν στην επονομαζόμενη «μαφία των αυθαιρέτων» εμπλέκονται ενίοτε και άνθρωποι της Δικαιοσύνης. Δηλώνει ότι δεν ξέρει, αλλά ο μορφασμός στο πρόσωπό του, τα λέει όλα. Μας αναφέρει ότι προ ημερών είχε προγραμματιστεί η εκτέλεση κατεδάφισης ενός beach bar στην παραλία της Ελιάς. Είχε χτιστεί δίπλα στη θάλασσα και την παρανομία είχε εντοπίσει η Κτηματική Υπηρεσία Α’ Κυκλάδων. Το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά ανέστειλε τελευταία στιγμή την κατεδάφιση, δίνοντας στον ιδιοκτήτη την ευκαιρία να το γκρεμίσει μόνος του εντός δύο εβδομάδων. «Η υπόθεση όμως είχε τελεσιδικήσει πριν από… δύο χρόνια και όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε κανονικά κάνοντας σημαντικότατους τζίρους. Είχε ανασταλεί η κατεδάφισή του, κάνοντας χρήση σχετικής νομοθετικής ρύθμισης».

Το μεγάλο πρόβλημα έγκειται σύμφωνα με τον συνομιλητή μας, στο γεγονός ότι η κείμενη νομοθεσία δίνει το δικαίωμα στους παραβάτες να «τακτοποιήσουν» τις πολεοδομικές παραβάσεις. «Εάν έχεις διατάξεις όπως αυτές του Νόμου 4495/2017 αυτά θα συμβαίνουν. Μπορείς να προχωράς σε αυθαιρεσίες και ακολούθως να τακτοποιείς τα ζητήματα που προκύπτουν» υπογραμμίζει.
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- Δημοσκόπηση GPO: Μπροστά 23,6% η Νέα Δημοκρατία από το δεύτερο ΠΑΣΟΚ – Κάτω από το 10% ο ΣΥΡΙΖΑ, στο 2,5% η Νέα Αριστερά
- «Κεραμίδα»… ΤΑΠ στους αγοραστές ακινήτων
- Τίμησαν τα κορίτσια της Ομαδικής Αισθητικής Γυμναστικής στο κλειστό στην Άνω Μερά
- Μονή Βατοπεδίου: Σημαντική ανακάλυψη αποκαλύπτει άγνωστα στοιχεία για την ιστορία της – Φωτογραφίες
- Πώς βαθμολογούνται οι ελληνικοί προορισμοί από τους ξένους τουρίστες – Τι πιστεύουν για τους εργαζόμενους (γραφήματα)