Μείωση ΕΝΦΙΑ 10% με ελάχιστο όριο στα ασφάλιστρα – Όλες οι προϋποθέσεις

Το σχέδιο του οικονομικού επιτελείου για να αποτρέψει εικονικά συμβόλαια για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ. Τα ποσά ανακατασκευής στο επίκεντρο.

Υπό προϋποθέσεις θα κερδίζουν οι φορολογούμενοι μείωση στον ΕΝΦΙΑ για τις κατοικίες που ασφαλίζονται για το σύνολο του έτους για φυσικές καταστροφές, όπως υποσχέθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του στις αρχές Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο θα αρχίσει να υλοποιείται από την 1/1/2024.

Σύμφωνα με νέες πληροφορίες της «Καθημερινής», σχεδιάζεται ελάχιστο ύψος ασφαλίστρου, δηλαδή εξετάζεται να λαμβάνεται υπόψη για την ασφάλιση της κατοικίας το κόστος ανακατασκευής, το οποίο κυμαίνεται από 1.200 – 1.800 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο για μια μέση κατοικία.

Όπως επισημαίνεται στο ρεπορτάζ, σήμερα το μέσο κόστος για την ασφάλιση μιας κατοικίας και το ύψος των απαλλαγών που μπορεί να περιέχει ένα συμβόλαιο, διαμορφώνεται μεταξύ 1,4-1,8 τοις χιλίοις για κατασκευές μετά το 2000 και αυξάνεται έως 1,65-2,1 τοις χιλίοις για παλαιότερες κατασκευές από το 1970 και μετά. Η τιμή αυτή είναι το ασφάλιστρο που πληρώνει κάποιος για να αγοράσει 1.000 ευρώ ασφαλισμένο κεφάλαιο. Το τελικό κόστος υπολογίζεται με βάση την αξία ανακατασκευής για κάθε 1.000 ευρώ ασφαλισμένης αξίας, που με βάση τις τιμές που διαμορφώνονται στην αγορά κυμαίνεται από 1.100 έως 1.400 ευρώ.

Η «Καθημερινή» παρουσιάζει ένα παράδειγμα ασφάλισης κατοικίας. Έτσι, για την ασφάλιση ενός ακινήτου 80 τ.μ., κατασκευής του 2000, το κόστος είναι στα 145 ευρώ τον χρόνο. Εάν επιβαρύνεται με ΕΝΦΙΑ 300 ευρώ τον χρόνο, η έκπτωση του ΕΝΦΙΑ 10%, σημαίνει όφελος 30 ευρώ.

Για να έχετε μείωση στον ΕΝΦΙΑ, θα πρέπει η κατοικία να ασφαλίζεται σε ασφαλιστική επιχείρηση εγγεγραμμένη στο Μητρώο Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων για:

  • σεισμό
  • πυρκαγιά
  • πλημμύρα
  • στοιχεία της φύσης

εφόσον η ασφάλιση καλύπτει το 100% της αξίας του ακινήτου.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!