Μετάλλαξη Eris και ιός Δυτικού Νείλου – Γιατί έχουμε κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων

Δύσκολος ο Αύγουστος για τη δημόσια Υγεία – Απότομη άνοδος των κρουσμάτων της μετάλλαξης Eris και του Ιού Δυτικού Νείλου.

Κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων COVID, με την υποπαραλλαγή Eris να κερδίζει συνεχώς έδαφος παγκοσμίως και στην Ελλάδα, αλλά και απότομη αύξηση των κρουσμάτων από τον ιό του Δυτικού Νείλου, έχουν ανησυχήσει και θέσει σε ετοιμότητα τους φορείς δημόσιας Υγείας…

Μετά από μια περίοδο σχετικά χαμηλής κυκλοφορίας του ιού του Δυτικού Νείλου, τις τελευταίες εβδομάδες παρατηρείται απότομη αύξηση. Είναι χαρακτηριστικό ότι την τελευταία εβδομάδα τα κρούσματα διπλασιάστηκαν και από 21 ανέβηκαν στα 40, τα 37 εκ των οποίων παρουσίασαν εκδηλώσεις από το Κεντρικό Νευρικό Σύστημα. Παράλληλα, ο αριθμός των θανόντων για το φετινό καλοκαίρι ανέρχεται σε τέσσερις. Τα περισσότερα περιστατικά (έξι) έχουν δηλωθεί από την ευρύτερη περιοχή της Καρδίτσας.

Εάν λάβουμε υπόψην ότι στον ΕΟΔΥ υπολογίζουν για κάθε κρούσμα από τον ιό του Δυτικού Νείλου άλλους 140 που ήρθαν σε επαφή με τον ιό αλλά δεν παρουσίασαν νευρολογικές εκδηλώσεις κι άλλα συμπτώματα, τότε καταλαβαίνουμε ότι τα περιστατικά στη χώρα έχουν ξεπεράσει τα 5.000.

Γιατί συνεχίζουν να αυξάνονται τα κρούσματα

Τα μέσα Αυγούστου είναι η περίοδος κορύφωσης των κρουσμάτων με ιό του Δυτικού Νείλου αλλά τα τελευταία χρόνια μπήκε στην εξίσωση και η κλιματική αλλαγή. Στο πλαίσιο αυτό, σήμα κινδύνου για τις ασθένειες που μεταδίδονται μέσω των κουνουπιών σήμανε από τις αρχές του καλοκαιριού το ECDC.

Συμπτώματα

Πρέπει να αποφεύγουμε τα τσιμπήματα των κουνουπιών αλλά και να είμαστε σε εγρήγορση αν παρουσιάσουμε ύποπτα συμπτώματα. Αυτά είναι:

  1. υψηλός πυρετός,
  2. έντονη κεφαλαλγία,
  3. αυχενική δυσκαμψία,
  4. διαταραχές επιπέδου συνείδησης (αποπροσανατολισμός τόπου-χρόνου, διέγερση, υπνηλία κ. λπ.),
  5. επιληπτικές κρίσεις.

Για να αποφύγουμε την επαφή με τα κουνούπια ο ΕΟΔΥ συστήνει:

  1. Να χρησιμοποιούνται εντομοαπωθητικά σώματος και περιβάλλοντος (σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης), καθώς και σήτες, κουνουπιέρες, κλιματιστικά/ ανεμιστήρες.
  2. Ο δροσερός αέρας μειώνει τη δραστηριότητα των κουνουπιών και δυσχεραίνει την προσέγγισή τους.
  3. Συνιστάται η ενδυμασία με κατάλληλα (μακριά) ρούχα που καλύπτουν όσο μεγαλύτερη επιφάνεια του σώματος. Είναι προτιμότερα τα ανοιχτόχρωμα και φαρδιά ρούχα.
  4. Το πότισμα να γίνεται κατά προτίμηση τις πρωινές ώρες.
  5. Να μη μένουν στάσιμα νερά σε κανέναν χώρο του σπιτιού, έτσι ώστε να περιοριστούν οι εστίες αναπαραγωγής των κουνουπιών.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: