Μύκονος: Το «πριγκιπικό» ακίνητο στα Ματογιάννια ξανά στο σφυρί (pic)

Στις 18/11 ο νέος πλειστηριασμός – Πώς η τιμή προσφοράς από τα 660 χιλ. ευρώ έφθασε στο 1,3 και μετά στο 1 εκατ. ευρώ – Ο Γερμανός πρίγκιπας και η σχέση του με τη Μύκονο

Ξεκίνησε από τις 660.000 ευρώ, μετά υπερδιπλασιάστηκε στα 1,3 εκατ. ευρώ και τώρα έπεσε στα 1.040.000 ευρώ. Ο λόγος για την τιμή πρώτης προσφοράς που αφορά ένα από τα πιο προνομιακά ακίνητα στη Χώρα της Μυκόνου, στα δημοφιλή Ματογιάννια.

Πρόκειται για ένα ακίνητο στο κέντρο της Χώρας και επί των οδών Ματογιάννη και Καλογερά, δηλαδή στο πιο εμπορικό σημείο, όπου κυριαρχούν καταστήματα γνωστών fashion brands.

Το ακίνητο ανήκε εξ αδιαιρέτου στους επιχειρηματίες Σταύρο Μεγακλή και Karl Egon Fricbrich Prinz Zu Furstenberg, οι οποίοι διατηρούσαν από το 2000 την Furstenberg Boutique στην Ακτή Καμπάνη. Οι δύο επιχειρηματίες που διατηρούσαν φιλική σχέση είχαν προχωρήσει στην αγορά του ακινήτου με δανεισμό και οι δόσεις του δανείου εξυπηρετούνταν κανονικά. Ωστόσο κάποια στιγμή με την κρίση το το 2015 άρχισαν οι καθυστερήσεις των αποπληρωμών και περίπου το 2017 – 2018 σταμάτησαν εντελώς.

Το ακίνητο άρχισε να βγαίνει στο σφυρί από τον Ιανουάριο του 2020 με τιμή εκκίνησης 660.000 ευρώ. Ακολούθησε ανακοπή και τον Οκτώβριο του 2020 βγήκε με τιμή 1,3 εκατ. ευρώ. Το τρίτο σφυρί χτύπησε στις 7 Σεπτεμβρίου 2022, με τον πήχη πάλι στα 1,3 εκατ. ευρώ, χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τώρα έχει προγραμματιστεί ο επόμενος για τις 18 Νοεμβρίου με την τιμή να έχει μειωθεί κατά 20%, στα 1.040.000 ευρώ.

Τι βγαίνει στο σφυρί

Ο πλειστηριασμός αφορά το ποσοστό ½ εξ αδιαιρέτου της πλήρους κυριότητας σε έκαστο των καθ’ ων για:

  • μια οριζόντια ιδιοκτησία (ανώγειος οικία) που καταλαμβάνει τον πρώτο όροφο, μίας διώροφης οικοδομής, που βρίσκεται στην οδό Ματογιάννη και έχει ανεγερθεί σε οικόπεδο εκτάσεως 109,30 τ.μ. και στο ισόγειό της βρίσκονται δύο καταστήματα.
  • ένα ακόμη δωμάτιο με πατάρι και τη βεράντα του (δώμα του ισογείου), τα οποία καταλαμβάνουν ολόκληρο τον πρώτο όροφο, πάνω από το ισόγειο μιας άλλης οικοδομής.

Ειδικότερα, η ανώγειος οικία αποτελείται από πέντε χώρους (σάλα, τραπεζαρία, κουζίνα και δύο δωμάτια) με πατάρι, τα οποία έχουν συνολικό εμβαδόν (χωρίς το πατάρι) 96,72 τ.μ. Στο ισόγειό της, όπως προαναφέρθηκε, βρίσκονται δύο καταστήματα. Το έτερο δωμάτιο με πατάρι και τη βεράντα του, τα οποία καταλαμβάνουν ολόκληρο τον πρώτο όροφο, πάνω από το ισόγειο μιας άλλης οικοδομής έχουν μαζί με το παρακείμενο λουτρό στο «καταστέγι» εμβαδόν 56,50 τ.μ.

Όπως σημειώνεται, η οριζόντια ιδιοκτησία (ανώγειος οικία) διαθέτει προσπέλαση και επικοινωνία με την οδό Νικολάου Καλογερά με κλίμακα (ανόδου-καθόδου), η οποία επεκτείνεται με βεράντα μέχρι την είσοδο της ανωγείου οικίας στον πρώτο όροφο προς την οδό Ματογιάννη και ανήκει στην ανώγειο οικία ως συστατικό ενώ η εσωτερική κλίμακα ανόδου, οδηγεί από το ισόγειο της όλης οικοδομής στον πρώτο όροφο, όπου και η οριζόντια ιδιοκτησία. Το εν λόγω ακίνητο περιήλθε στην κυριότητα των δύο οφειλετών μέσω αγοράς τον Οκτώβριο του 2007.

Σύμφωνα με την έκθεση και την εξωτερική αυτοψία, το ακίνητο «βρίσκεται σε οικόπεδο εντός του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου στη συμβολή των οδών Ματογιάννη, Μαλαματένιας και Καλογερά, στην πιο εμπορική περιοχή της πόλης. Οι χρήσεις στην περιοχή είναι εμπορικές με πλήθος εμπορικά καταστήματα γνωστών ελληνικών και ξένων οίκων αλλά και καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος (κυρίως μπαρ και εστιατόρια)» Όπως τονίζεται, τα μισθώματα των καταστημάτων είναι πολύ υψηλά.

Το δάνειο και ο διπλασιασμός της τιμής

Η περιπέτεια ξεκίνησε λόγω ενός δανείου που έλαβαν οι δύο επιχειρηματίες το 2007 από την Τράπεζα Κύπρου. Ωστόσο, όπως προκύπτει από την έκθεση επίδοσης, από το 2014 το υπόλοιπο του δανείου πέρασε στις λεγόμενες οριστικές καθυστερήσεις. Έτσι, με διαταγή πληρωμής του δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου Σύρου επιβλήθηκε κατάσχεση για ποσό 450.000 ευρώ το οποίο αποτελεί μέρος της συνολικής απαίτησης. Αυτή ανέρχεται σε 686.183,88 ευρώ, τα οποία «ευθύνονται να καταβάλουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον έκαστος των οφειλετών».

Κάπως έτσι το ακίνητο πήρε τον δρόμο για την πλατφόρμα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, με προγραμματισμό για τις 22 Ιανουαρίου 2020 και με τιμή πρώτης προσφοράς 660.000 ευρώ. Οι οφειλέτες κατέθεσαν ανακοπή το Νοέμβριο του 2019 κατά της επισπεύδουσας τότε Τράπεζας Πειραιώς (ως ειδικής διαδόχου της Τράπεζας Κύπρου), επικαλούμενοι ότι η περιγραφή του ακινήτου είναι ελλιπής και η αξία του μεγαλύτερη εκείνης που αναφερόταν στην κατασχετήρια έκθεση.

Από τα στοιχεία που προσκομίστηκαν στο δικαστήριο προέκυψε ότι η κατασχεθείσα οριζόντια ιδιοκτησία δεν είναι κατάστημα, όπως αναφέρει η παλαιότερη έκθεση εκτίμησης, την οποία έλαβε υπόψη της η εκτιμήτρια και ο δικαστικός επιμελητής, αλλά οικία, «η δε βεράντα αυτής, έχει αλλάξει χρήση και πλέον είναι δωμάτιο».

Κατά την κρίση του δικαστηρίου «το γεγονός ότι πλέον δεν υφίσταται βεράντα αλλά ένα επιπλέον δωμάτιο στην ως άνω οικία, ακόμη και χωρίς να έχει υπαχθεί σε τακτοποίηση, επαυξάνει την αξία του ακινήτου, καθώς δεν αναιρείται η δυνατότητα ένταξης του αυθαιρέτου τμήματος σε σχετικό νόμο περί τακτοποίησης αυτών. Επιπλέον, από τις προσκομιζόμενες φωτογραφίες πιθανολογείται ότι το ακίνητο βρίσκεται σε άριστη κατάσταση με καινούργια κουφώματα και είναι προσεγμένο.

Εξάλλου, στην ως άνω κατασχεθείσα οριζόντια ιδιοκτησία η Τράπεζα Κύπρου είχε εγγράψει υπέρ της το έτος 2007 προσημείωση υποθήκης σε βάρος αμφοτέρων των ανακοπτόντων για ποσό 1,2 εκατ. ευρώ, η οποία ετράπη εν μέρει σε υποθήκη για ποσό 562.279,29 ευρώ, στοιχείο ενδεικτικό της αξίας του κατασχεθέντος».

Κατόπιν όλων αυτών και λαμβάνοντας υπόψη ότι «το κατασχεθέν ακίνητο βρίσκεται στην εμπορικότερη θέση του παραδοσιακού οικισμού της Χώρας Μυκόνου στη συμβολή των οδών Ματογιάννη, Μαλαματένιας και Καλογερά, ότι πρόκειται για διαμέρισμα πρώτου ορόφου ανακαινισμένο και προσεγμένο, σύμφωνα με τα μυκονιάτικα χαρακτηριστικά αρχιτεκτονικής, ότι η βεράντα έχει αλλάξει χρήση και πλέον είναι δωμάτιο, με αποτέλεσμα η συνολική επιφάνεια της οικίας να είναι 153,22 τ.μ.», το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου στις 20 Δεκεμβρίου 2019 έκανε εν μέρει δεκτή την ανακοπή διατάσσοντας την αύξηση της τιμής εκκίνησης στα 1,3 εκατ. ευρώ από 660.000 ευρώ, δηλαδή τη διπλασίασε.

Με αυτή την τιμή πρώτης προσφοράς ήταν να βγει το ακίνητο στο σφυρί στις 22 Ιανουαρίου 2020, με επισπεύδουσα την Τράπεζα Πειραιώς, ωστόσο ο πλειστηριασμός ανεστάλη. Στις 7 Οκτωβρίου 2020 ξαναχτύπησε το σφυρί, με τον πλειστηριασμό να εμφανίζεται ως «ολοκληρωμένος».

Ωστόσο, στη συνέχεια το δάνειο μεταβιβάστηκε στην Intrum που είναι η επισπεύδουσα και στον νέο πλειστηριασμό της 18ης Νοεμβρίου.

Όσον αφορά τα βάρη του ακινήτου, περιλαμβάνουν δύο υποθήκες καθώς και τέσσερις αναγκαστικές κατασχέσεις.

newmoney.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!