Μητσοτάκης: Ο αναθεωρητισμός δεν μπορεί να γίνει ανεκτός – Δεν θα ανεχτούμε καμία αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας

Mε την έκφραση ζήτω η φιλία των δύο λαών ολοκλήρωσε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης την ομιλία του στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία περιείχε πολλαπλά μηνύματα, κυρίως για την Τουρκία.

Όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός κανένας αναθεωρητισμός από οποιονδήποτε και η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποδεχθεί καμία παραβίαση της εθνικής της κυριαρχίας. Απευθυνόμενος, δε, στα μέλη του Κογκρέσου, τόνισε ότι θα πρέπει να σταματήσουν άμεσα οι υπερπτήσεις πάνω από το Αιγαίο, ότι κανείς δεν πρόκειται να δεχθεί ως λύση για το Κυπριακό δύο κράτη, αλλά και ότι όταν οι ΗΠΑ λαμβάνουν αποφάσεις εξοπλισμών σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο, είναι σημαντικό να παραμείνουν με συμμάχους που μοιράζεστε κοινές αξίες. Η τελευταία αποστροφή ήταν μία έμμεση, αλλά σαφής αναφορά στο αίτημα της αμερικανικής διοίκησης προς το Κογκρέσο για την αναβάθμιση των υπαρχόντων αεροσκαφών και την αγορά νέων F-16 από την Τουρκία.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε εκτενώς στις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας, με σημείο «κλειδί» το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, σε περαιτέρω αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, ενώ σε όλη του την ομιλία έδωσε έμφαση στους ιστορικούς δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες.

Η υπενθύμιση των κοινών αξιών Ελλάδας – ΗΠΑ

Aνεβαίνοντας στο βήμα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή από το να απευθύνεται ο εκλεγμένος ηγέτης του λαού που δημιούργησε τη Δημοκρατία, στους αιρετούς εκπροσώπους του λαού που βάσισε το μοντέλο του στη Δημοκρατία». Όπως είπε, γνωρίζει απόλυτα τους βαθείς δεσμούς που ενώνουν τα δυο μας έθνη. Και αποτελούν μια υπενθύμιση των κοινών μας αξιών και των “πιστεύω” στην ελευθερία και τη Δημοκρατία».

Ο πρωθυπουργός συνέχισε την ομιλία του με ιστορικές αναφορές και μίλησε για την «Πολιτεία» του Πλάτωνα και τη θέση των γυναικών στην κοινωνία και τα αξιώματα, απευθυνόμενος στις παριστάμενες, Κάμαλα Χάρις και Νάνσι Πελόζι. «Κάθε κράτος που δεν αξιοποιεί το ταλέντο των γυναικών, δαπανά το ήμισυ των πόρων του», είπε.

Ο πρωθυπουργός αποσαφήνισε ότι δεν ήρθε στο Καπιτώλιο για να ζητήσει ευγνωμοσύνη για τους προγόνους του, αλλά για να εορτάσει ένα θαύμα. «Το ελληνικό ιδεώδες, ότι η Δημοκρατία λειτουργεί με βέλτιστο τρόπο όταν οι πολίτες είναι ίσοι απέναντι στον Νόμο. Με μία λέξη δημοκρατία.

Καμία κοινωνία πριν τους Έλληνες δεν τόλμησε να πιστέψει ότι η τάξη και η ελευθερία θα ήταν συμβατές», σημείωσε, προσθέτοντας ότι αυτό το δίδαγμα δεν χάθηκε στους προπάτορες των ΗΠΑ που σμίλεψαν το αμερικανικό σύνταγμα. «Και ήταν σοφοί γιατί μπόρεσαν να εισαγάγουν ένα σύστημα ελέγχου για να αποφύγουν τους κινδύνους που υποδαύλισαν εν τέλει την αθηναϊκή δημοκρατία.

Η γέννηση της Δημοκρατίας στην αρχαία Αθήνα οδήγησε σε δημιουργικό πνεύμα στην Ελλάδα. Η δημιουργία της Δημοκρατίας της ΗΠΑ δημιούργησε τη μεγαλύτερη επέκταση ελευθερίας και προόδου που έχει γνωρίσει ποτέ ο άνθρωπος».

«Μας δείξατε ότι η Ελευθέρια είναι ένα αγαθό για το οποίο αξίζει να πολεμήσουμε… Οι δικοί μας προπάτορες κοίταξαν από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού για υποστήριξη. Μίλησαν για τη δίψα ελευθερίας, ήθελαν να μιμηθούν εσάς. Ήθελαν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών σας», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Σε μία σύνδεση με το παρόν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αν αντικαταστήσουμε τη λέξη Ελλάδα με τη λέξη Ουκρανία θα δείτε τρομακτικές ομοιότητες με το σήμερα. Όπως συμβαίνει με τη Μαριούπολη, το Μεσολόγγι είχε εξαιρετικούς αμυνόμενους πριν από την τελική έξοδο. Όταν βλέπουμε τον ίδιο πόνο, την ίδια θλίψη σε μία πόλη με ελληνικό όνομα, θυμόμαστε το Μεσολόγγι και το κόστος του δικού μας αγώνα. Ακόμα και σήμερα δεν έχουμε ξεχάσει τους Αμερικανούς εθελοντές. Τα ονόματα τους τιμούνται… Πολλοί φρόντισαν γυναίκες και παιδιά που είχαν μείνει άστεγοι. Το πρώτο σχολείο θηλέων δημιουργήθηκε στην Αθήνα από έναν Αμερικανό πάστορα, τον κ. Χιλ.

«Χωρίς συμμάχους, οι Ελληνες, παρά τον ηρωϊσμό τους, δεν θα μπορούσαν να κερδίσουν την ελευθερία τους. Και γι αυτό είμαστε υπέρ της Ουκρανίας και κατά της επιθετικότητας του κ. Πούτιν», είπε ο πρωθυπουργός καταχειροκροτούμενος από τα μέλη του Κογκρέσου.

Οι αναφορές σε Κύπρο και υπερπτήσεις

«Δώσαμε ανθρωπιστική βοήθεια και υποστηρίξαμε τους Ουκρανούς και με όπλα για να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Καλωσορίσαμε τους πρόσφυγες με ανοικτές αγκάλες. Ο κ. Πούτιν προσπαθεί να οικοδομήσει έναν κόσμο που ο στρατός και όχι οι διπλωμάτες, επιλύουν τις διαμάχες. Δεν θα επιτύχει. Δεν πρέπει να επιτύχει. Για να σταλεί το μήνυμα σε όλα τα κράτη και τους ηγέτες ότι ο αναθεωρητισμός και η παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας, δεν θα γίνουν ανεκτά από τη διεθνή κοινότητα. Η γλώσσα του αναθεωρητισμού, της νοσταλγίας μίας αυτοκρατορίας δεν μπορεί να γίνει ανοικτή. Ρωτώ αξιότιμα μέλη του Κογκρέσου. Σας ζητώ να μην ξεχάσουμε μία πληγή που έχει προκαλέσει πόνο στον ελληνισμό. Αναφέρομαι στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και με τις αποφάσεις του ΟΗΕ. Κανείς δεν μπορεί και κανείς ποτέ δεν θα δεχθεί λύση δύο κρατών στην Κύπρο» υπογράμμισε και συμπλήρωσε:

«Και το ίδιο ισχύει για όλες τις άλλες περιφερειακές διαμάχες. Η Ελλάδα πάντα αναζητούσε την ειρήνη και τείνει χέιρα φιλίας στον διάλογο. Ταυτόχρονα υπάρχει μόνο ένα πλαίσιο για να επιλύσουμε τις διαφορές μας. Το διεθνές δίκαιο και οι σχέσεις καλής γειτονίας. Θα είμαι σαφής. Εμείς δεν θα δεχθούμε καμία πράξη που θα παραβιάζει την εθνική μας κυριαρχία. Αυτό περιλαμβάνει και τις υπερπτήσεις που πρέπει να σταματήσουν άμεσα.

Το τελευταίο που χρειάζεται το ΝΑΤΟ σε μία στιγμή που η προσοχή μας είναι στραμμένη στην Ουκρανία, είναι μία ακόμα πηγή αστάθειας. Όταν λαμβάνετε αποφάσεις εξοπλισμών σε σχέση με την Ανατολική Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ έχουν ζωτικά συμφέροντα σε αυτή τη μεριά του κόσμου. Είναι πολύ σημαντικό να παραμείνετε εκεί με συμμάχους που μοιράζεστε κοινές αξίες.

Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε τη σημασία της Σούδας αλλά και της Αλεξανδρούπολης ως ενεργειακό κόμβο. Θέλουμε γοργά να απεξαρτηθούμε από το ρωσικό φυσικό αέριο. Προσπαθούμε να υπάρξει μία ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου, είπε.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στις επενδύσεις μεγάλων αμερικανικών εταιρειών, όπως η Phizer, η JP Morgan κα στην Ελλάδα, όχι μόνο για τη γεωγραφική θέση της χώρας μας, αλλά γιατί βλέπουν μία δυναμική οικονομία που έχει υπερβεί τις παθογένειες του παρελθόντος και υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα. Βλέπουν νέους, ταλαντούχους, εκπαιδευμένους Έλληνες, που επιλέγουν να παραμείνουν στην πατρίδα τους.

Στη συνέχεια ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για τον κίνδυνο του λαϊκισμού. «Θα ήταν ανόητο να επαναπαυτούμε. Οι ΗΠΑ έχουν να διαδραματίσουν έναν ζωτικής σημασίας ρόλο στη σύγχρονη εποχή. Ο κόσμος στρέφει τη ματιά του προς την ισχυρότερη και πιο ευημερούσα οικονομία. Δεν μπορείτε να μείνετε στο περιθώριο. Είναι μία αναγκαιότητα και όχι μία επιλογή η οικοδόμηση πολλαπλών σχέσεων. Οπότε απαιτείται να θέσουμε τα του οίκου μας σε τάξη. Ανησυχώ για τον εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών μας. Τα λόγια του Ρήγκαν ότι η Δημοκρατία δεν είναι παρά μόνο μία γενιά μακριά από τον αφανισμό. Οι δημοκρατίες μας απειλούνται από τις σειρήνες των λαϊκιστών που προσφέρουν εύκολες λύσεις σε ακανθώδη ζητήματα. Πολλοί, δικαίως αισθάνονται περιθωριοποιημένοι. Στην Ελλάδα πληρώσαμε το βαρύ τίμημα. Όπως και στις ΗΠΑ», είπε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του με αναφορά στους ιστορικούς δεσμούς που συνδέουν τα δύο έθνη, αλλά και στην ελληνική ομογένεια. Τα τελευταία 120 χρόνια, η χώρα σας υποστήριξε τα κύματα μεταναστών, και τους φοιτητές όπως εμένα, που πέρασα επτά έτη σπουδάζοντας σε αμερικανικά πανεπιστήμια. Εκείνοι ήταν απλοί εργάτες. Όμως, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν μορφωμένοι, πάντοτε είχαν τρομερή αποφασιστικότητα και αγκάλιασαν κάθε ευκαιρία για να προσφέρουν στα παιδιά τους ένα καλύτερο μέλλον. «Ποτέ δεν λησμόνησαν από που ξεκίνησαν», είπε και πρόσθεσε ότι οι Έλληνες που ζουν σήμερα στην Αμερική, συμπεριλαμβάνουν ηγέτες. Έξι εξ αυτών είναι στο Κογκρέσο. Ενας φίλος μου, ο Μάϊκ Δουκάκης, ήταν υποψήφιος πρόεδρος. Μνημόνευσε, δε μια σειρά από γνωστές προσωπικότητες, όπως ο Τζέφρι Ευγενίδης, ο Τζόρτζ Πελεκάνος και ο Γιάννης Αντετοκούμπο. Και ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι γιατί οι αξίες είναι κοινές.

Ολόκληρη η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογρκέσο

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!