Μύκονος: Πόλεμος για παράνομα πάρτυ και «πειρατές ακινήτων»

Μπορεί η τουριστική σεζόν για τη Μύκονο να έχει μόλις ανοίξει, ωστόσο ο υπόγειος πόλεμος μεταξύ των ιδιοκτητών κέντρων διασκέδασης με τους διοργανωτές των παράνομων πάρτυ στις βίλες του νησιού που ξεκίνησε πέρυσι είναι αδυσώπητος.

Οι καταστηματάρχες δείχνουν αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω και μέσω του προέδρου του Σωματείου Επιχειρήσεων Διασκέδασης και Εστίασης Μυκόνου (ΣΕΔΕΜ), Ιωάννη Θεοχάρη, διαμηνύουν προς πάσα κατεύθυνση πως θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να εμποδίσουν τη διεξαγωγή των πριβέ πάρτυ σε πολυτελείς βίλες που μετατρέπονται αυθαίρετα και άνευ νόμιμων διαδικασιών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, χωρίς να διαθέτουν καμία άδεια λειτουργίας, με οτιδήποτε αυτό συνεπάγεται.

f1_Screenshot_20220512-174536_Instagram

Δεν είναι υπερβολή, το γνωρίζουν άλλωστε και οι αστυνομικές αρχές, ότι προς τα τέλη Ιουλίου έως το τέλος Αυγούστου οι διοργανωτές των εν λόγω εκδηλώσεων φτάνουν στο σημείο να νοικιάζουν ξεχωριστά το κάθε δωμάτιο της εκάστοτε βίλας αντί 4.000 ευρώ μαζί με τα παρελκόμενα, δηλαδή ποτά και ναρκωτικά. Οι τιμές εισόδου στα πάρτυ ξεκινούν από τα 200 με 300 ευρώ το άτομο και στην τιμή περιλαμβάνεται open bar. Για τους VIP πελάτες υπάρχει η δυνατότητα κρατήσεων σε τραπέζια με ελάχιστη κατανάλωση από 1.000 έως 5.000 ευρώ. Δεν είναι υπερβολή ότι οι μεσίτες του νησιού δέχονται προτάσεις για να νοικιάσουν βίλες αντί 30.000 και 40.000 ευρώ την ημέρα.

f3_65870071_446298392871783_9170828592366485504_n

Πώς προσελκύουν πελάτες

Για να βγουν όμως τα νούμερα, οι διοργανωτές πρέπει να βρουν και την ανάλογη πελατεία. Γι’ αυτό επιστρατεύουν σερβιτόρους και πορτιέρηδες που εργάζονται στα ακριβά beach bars και κλαμπ του νησιού, αλλά και concierges που έχουν αναλάβει πελάτες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων, τους λεγόμενους big spenders. Εκείνους που έρχονται στη Μύκονο για να ξοδέψουν πολύ χρήμα για διασκέδαση, όμορφες γυναίκες και σκληρά ναρκωτικά, κάτι που μπορείς να βρεις σχεδόν παντού και σε αφθονία. Αφού τους προσεγγίσουν και αυτοί με τη σειρά τους εκδηλώσουν την επιθυμία να συνεχίσουν τη διασκέδασή τους σε κάποια βίλα που θα τους υποδείξουν, τους ενημερώνουν ότι υπάρχουν συγκεκριμένα βαν που θα τους μεταφέρουν στα σπίτια. Οι πελάτες πληρώνουν είτε σε μετρητά, είτε με πιστωτική κάρτα σε POS που είναι συνδεδεμένα με τραπεζικούς λογαριασμούς του εξωτερικού. Βέβαια ο εντοπισμός αλλά και η επιτόπια έρευνα των Αρχών στις βίλες που διεξάγονται τα παράνομα πάρτυ μόνο εύκολο πράγμα δεν είναι.

f3_Screenshot_20220512-174639_Instagram

Οι αστυνομικοί δεν έχουν τη δυνατότητα να περάσουν εντός αυτών χωρίς την άδεια εισαγγελέα, καθώς θεωρούνται ιδιωτικός χώρος. Είναι αναγκασμένοι λοιπόν να περιμένουν απέξω μέχρι να τελειώσει το πάρτυ, κάνοντας τροχονομικούς ελέγχους, έχοντας μαζί τους ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά για την ανίχνευση ναρκωτικών ουσιών. Θεωρητικά η Αστυνομία θα μπορούσε να παρέμβει σε όσες βίλες ήταν δηλωμένες ως τουριστικά καταλύματα, όχι όμως και να εισέλθει στα δωμάτια, αλλά μόνο στον περιβάλλοντα χώρο τους.

Οι διοργανωτές, έχοντας συμβουλευτεί δικηγόρους, δεν διεξάγουν τα πάρτυ στους εξωτερικούς χώρους της εκάστοτε βίλας, αλλά εντός αυτής, στα δωμάτια και το σαλόνι, προκειμένου να είναι σίγουροι 100% πως θα αποφύγουν τον έλεγχο. Η Υποδιεύθυνση Αστυνομίας Μυκόνου και το ΣΕΔΕΜ εκτιμούν ότι όλο το κόλπο με τα παράνομα πάρτυ στήνεται σε συγκεκριμένες βίλες από συγκεκριμένα πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι Ελληνες, Γάλλοι και Λιβανέζοι, οι οποίοι, παρά το ανελέητο κυνηγητό από τις Αρχές, επιμένουν να τα διοργανώνουν αποκομίζοντας πλουσιοπάροχα κέρδη και μάλιστα αφορολόγητα.

Τα πρόστιμα

Σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, κατά την περσινή τουριστική περίοδο διενεργήθηκαν 296 έλεγχοι σε ιδιωτικές κατοικίες για διατάραξη κοινής ησυχίας και παράβαση της νομοθεσίας για την COVID-19. Συγκεκριμένα, σχηματίστηκαν σε βάρος των παραβατών 13 δικογραφίες και επιβλήθηκαν συνολικά 22 διοικητικά πρόστιμα των 50.000 ευρώ, συνολικής αξίας 1.100.000 ευρώ, για διοργάνωση εκδήλωσης με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων και βεβαιώθηκαν σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος δύο διοικητικά πρόστιμα των 25.000 ευρώ και 15 ημέρες αναστολή (σε καθένα από αυτά) για την παράβαση του μέτρου της αναστολής λειτουργίας, σύμφωνα με τον νόμο για τον κορωνοϊό. Τέλος, διενεργήθηκαν 492 έλεγχοι σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και σχηματίστηκαν 45 δικογραφίες, εκ των οποίων οι 39 για παράβαση της αστυνομικής διάταξης 3/96 που αφορά τα μέτρα για την τήρηση τηςκοινής ησυχίας.

«Παρακαλούμε θερμά όπως ο Δήμος Μυκόνου, μέσω του Δημοτικού Συμβουλίου, με απόφαση που θα εκδώσει να διασφαλίσει όλα τα νόμιμα δικαιώματά μας και να καταδικάσει κάθε ενέργεια αθέμιτου ανταγωνισμού, είτε αυτή εκδηλώνεται με επέκταση από επιχειρήσεις υγειονομικού ενδιαφέροντος, είτε σε πλήρη μετατροπή χώρων (βίλες) σε παράνομα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος. Προτείνουμε ο Δήμος Μυκόνου να θεσπίσει την επιβολή διοικητικού προστίμου στους ιδιοκτήτες των βιλών σε περίπτωση διοργάνωσης πάρτυ, στο ίδιο πλαίσιο που επιβάλλονταν τα πρόστιμα σύμφωνα με τη νομοθεσία του COVID», καταλήγει η επιστολή του Συνδέσμου Καταστηματαρχών Πωλήσεως Οινοπνευματωδών Ποτών και Κέντρων Διασκεδάσεως Μυκόνου, την οποία υπογράφει ο κ. Θεοχάρης.

f4_KOYNOYPA2

Ο δικηγόρος του συνδέσμου καταστηματαρχών Δημήτρης Κορωνάκης πρόσθεσε: «Εγώ προσωπικά έχω καταθέσει μήνυση ενώπιον του κ. εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και κατά παντός υπευθύνου για την ποινική δίωξη και τιμωρία όσων διοργανώνουν αυτά τα ιδιωτικά πάρτυ που πραγματοποιούνται ειδικότερα στο νησί της Μυκόνου. Θα πρέπει να αλλάξει άμεσα το νομικό καθεστώς προκειμένου να παταχθούν αυτά τα φαινόμενα αισχροκέρδειας των “εκλεκτών ιδιωτών” που δρουν ανεξέλεγκτα και προκλητικά σε βάρος όλων των επιχειρηματιών και του ίδιου του κράτους, πλην όμως με απογοήτευσή μου αντιλαμβάνομαι ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια βούληση… Εδώ θα είμαστε να δούμε τις εξελίξεις για ακόμα μία τουριστική σεζόν».

Eκτεταμένοι έλεγχοι

Παράλληλα με τις έρευνες για τη διεξαγωγή παράνομων πάρτυ σε βίλες του νησιού που πρόκειται να ξεκινήσουν σύντομα, στη Μύκονο βρίσκεται ήδη εδώ και περίπου δύο βδομάδες κλιμάκιο ελεγκτών της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, μέλη του οποίου πραγματοποιούν εξονυχιστικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους σε μεσιτικά γραφεία. Αντικείμενο των ελέγχων αποτελούν τα τεράστια χρηματικά ποσά που αλλάζουν χέρι κάτω από το τραπέζι και αφορούν τις αγοραπωλησίες ακινήτων. Είναι κοινό μυστικό ότι στη Μύκονο για να αγοράσεις ένα ακίνητο πρέπει να έχεις λεφτά σε βαλίτσα, διαφορετικά οι πιθανότητες να το κάνεις δικό σου είναι ελάχιστες.

Ωστόσο, το περισσότερο μαύρο χρήμα δεν διακινείται από τα πιστοποιημένα μεσιτικά γραφεία, αλλά από τους λεγόμενους «πειρατές ακινήτων» της Μυκόνου. Πρόκειται για γραφεία με έδρα το εξωτερικό ή μεμονωμένα άτομα που διαφημίζονται μέσω Instagram και διατείνονται ότι έχουν πρόσβαση σε ακίνητα-φιλέτα του νησιού, ενώ παράλληλα πουλάνε υπηρεσίες concierge σε τουρίστες υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων. Διαθέτουν λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού και το χρήμα φεύγει απευθείας από τη Μύκονο στην Ελβετία ή σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αποτέλεσμα την απώλεια μεγάλων εσόδων για το κράτος.

unnamed

Θυμίζουμε ότι πέρυσι το καλοκαίρι οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είχαν αποκαλύψει τεράστιας έκτασης φοροδιαφυγή στη Μύκονο από γραφεία που ήταν κρυμμένα σε διαμερίσματα σε διάφορες περιοχές των νοτίων προαστίων και του κέντρου της πρωτεύουσας με ΑΦΜ του κεντρικού γραφείου στην Αθήνα και με υποκαταστήματα στη Μύκονο. Τα γραφεία αυτά εκμεταλλεύονταν πολυτελείς βίλες, εισπράττοντας χρήματα από αλλοδαπούς ενοικιαστές. Κατά τη συντονισμένη έφοδο των ελεγκτών στα διαμερίσματα-γραφεία κατασχέθηκαν λίστες πελατών που κατέβαλλαν υπέρογκα χρηματικά ποσά, αλλά και λίστες με τους ιδιοκτήτες των βιλών της Μυκόνου.

Επιπλέον, είχαν πέσει στα χέρια τους και κατασχέθηκαν ανεπίσημες καταστάσεις που περιγράφουν τα στοιχεία Ελλήνων και ξένων πελατών, στοιχεία 17 βιλών, ημέρες διαμονής και ποσά που φτάνουν έως και τα 180.000 ευρώ για κάθε βίλα για ενοικίαση 10 ημερών. Δηλαδή 18.000 ευρώ την ημέρα, αδήλωτα. Επίσης, σε άλλα γραφεία-διαμερίσματα στη Μύκονο είχαν εντοπιστεί και κατασχεθεί ανεπίσημες καταστάσεις, οι οποίες περιλαμβάνουν τα στοιχεία 30 βιλών, με ποσά που φτάνουν μέχρι και τα 170.000 ευρώ για καθεμία από αυτές για ενοικίαση τριών ημερών (57.000 ευρώ ημερησίως), ή, σε άλλες περιπτώσεις, 60.000 ευρώ η βίλα για 5 ημέρες (12.000 ευρώ την ημέρα). Η έρευνα των ελεγκτών της ΑΑΔΕ συνεχίζεται, ακολουθώντας φυσικά τη διαδρομή του χρήματος.

protothema.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!