Μύκονος: Αλλάζει όψη η περιοχή με τους διάσημους μύλους – Το έργο των 700.000 ευρώ

Οι μύλοι μαγνητίζουν τα βλέμματα και συγκεντρώνουν καθημερινά τα καλοκαίρια χιλιάδες τουρίστες. Η Μύκονος βάζει μπροστά ένα έργο που αναμένεται να μεταμορφώσει προς το καλύτερο την ευρύτερη περιοχή…

Ένα έργο μείζονος σημασίας που απασχολεί εδώ και δεκαετίες την Μύκονο, η ανάπλαση του χώρου γύρω από τους περίφημους Μύλους της Αλευκάντρας, μπαίνει σε ρότα υλοποίησης. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Πράσινου Ταμείου έκανε αποδεκτή την πρόταση του δήμου Μυκόνου για την ένταξη του έργου στο σχετικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Το ποσό της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 216.756 ευρώ, ενώ ο δήμος Μυκόνου θα διαθέτει από ιδίους πόρους επιπλέον 493.000 ευρώ, για την ολοκλήρωση του έργου. Σύμφωνα με μελέτη που συντάχθηκε από την Διεύθυνση Τεχνικών Έργων του δήμου Μυκόνου το 2017, η συγκεκριμένη περιοχή που αναβαθμίζεται, περιλαμβάνει τον κοινόχρηστο χώρο που εκτείνεται γύρω από το συγκρότημα των Κάτω Μύλων και καλύπτει έκταση τεσσάρων στρεμμάτων.

Η πρόταση της λειτουργικής και αισθητικής επέμβασης της περιοχής έχει ήδη λάβει εγκρίσεις από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Νοτίου Αιγαίου, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων, καθώς και το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής μετά από τροποποιήσεις που προτάθηκαν, καθώς και τομές εδάφους οι οποίες διενεργήθηκαν χωρίς να ευρεθούν αρχαιότητες.

Οι προτάσεις της μελέτης αποσκοπούν αφενός μεν στην ανάπλαση του χαρακτηρισμένου ως διατηρητέου μνημείου συγκροτήματος των Κάτω Μύλων και της γύρω περιοχής που έχει επίσης κηρυχθεί επίσης ως αρχαιολογικός χώρος, αφετέρου δε στην δημιουργία κατάλληλων υποδομών που θα εξυπηρετούν τις ανάγκες της περιοχής για στάθμευση και απόθεση απορριμμάτων καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Με το συγκεκριμένο έργο εξυπηρετείται η πρόσβαση και διαμονή των επισκεπτών στον χώρο, ενώ παράλληλα αναβαθμίζεται ο υφιστάμενος χώρος στάθμευσης, δημιουργούνται θέσεις στάθμευσης ΑΜΕΑ, δημιουργούνται πεζοδρόμια, μονοπάτια και καθιστικές διατάξεις δίδοντας την δυνατότητα απόλαυσης των Μύλων.

Επίσης οριοθετούνται ήπια οι χρήσεις αναψυχής, στάθμευσης και πρασίνου, εξασφαλίζοντας την λειτουργικότητα και το σεβασμό στις ιδιαιτερότητες του χώρου. Σε κάθε περίπτωση, η υλοποίηση του έργου, θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάδειξη του μνημειακού συνόλου, αποδίδοντας στην Μύκονο έναν ιστορικό χώρο επισκέψιμο, ο οποίος δύναται να αποτελέσει το πρώτο τμήμα ενός συνολικού προγράμματος ενοποίησης των μνημείων και ιστορικών θέσεων της Χώρας της Μυκόνου.

newsit.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: