Νέες ευχάριστες ειδήσεις με τους λογαριασμούς ρεύματος

Ακόμα φθηνότερα τιμολόγια ρεύματος αναμένονται το επόμενο διάστημα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, χθες η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώθηκε στα 49,95 ευρώ/MWh, καταγράφοντας σημαντική πτώση (30,61%) σε σχέση με το Σάββατο, όπου η τιμή είχε φτάσει στα 71,98 ευρώ/MWh. Κατά μέσο όρο από τις 24 Ιανουαρίου έως τις 10 Φεβρουαρίου, η μέση χρηματιστηριακή τιμή ενέργειας κινήθηκε σε επίπεδα από τα 69 ευρώ έως και τα 92 ευρώ/MWh.

Όπως όλα δείχνουν, η τάση αυτή θα συνεχιστεί με δεδομένο τη μειωμένη ζήτηση και βέβαια υπό την προϋπόθεση ότι θα συνεχιστεί ο καλός καιρός που περιόρισε αισθητά τις ανάγκες για θέρμανση.

Η είσοδος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα συνδράμει στη συγκράτηση των τιμών. Σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης (ΙΕΝΕ), η συνολική συμμετοχή των ΑΠΕ το 2023 ήταν αυξημένη κατά +7% σε σύγκριση με το 2022, ενώ το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών (συμπεριλαμβανομένων και των υδροηλεκτρικών έργων) στην ηλεκτροπαραγωγή είναι πάνω από το 46%.

Εξάλλου, το 2023 καταγράφηκε ιστορικό υψηλό σε ό,τι αφορά την παραγωγή καθαρής, ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, καθώς το 57% του ενεργειακού μείγματος καλύφθηκε από ανανεώσιμες πηγές (αέρας – ήλιος) και από υδροηλεκτρικές μονάδες, ξεπερνώντας τις 25 TWh. Το 2022 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50,12%.

Εκτός της συμβολής των ΑΠΕ, σημαντικό ρόλο στην περαιτέρω αποκλιμάκωση παίζει και η τιμή του συμβολαίου του φυσικού αερίου στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ. Ενδεικτικά, την Παρασκευή, στο σημείο αναφοράς του TTF τα συμβόλαια παράδοσης του Μαρτίου έκλεισαν στα 26,8 ευρώ/MWh, καταγράφοντας ημερήσια πτώση κατά 1,17%. Όσον αφορά στα συμβόλαια παράδοσης του Απριλίου, αυτά ήταν ελαφρά πιο αυξημένα, στα 27 ευρώ/MWh.

dnews.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!