Νοθευμένο αλκοόλ: Τι προκαλεί στον οργανισμό – Πώς θα το αναγνωρίσετε

Τι μπορεί κάποιος να πάθει αν πιει νοθευμένο αλκοόλ.

Ο 18χρονος που πέθανε από καρδιακή προσβολή στον Πειραιά φαίνεται να είναι το τελευταίο θύμα που καταγράφηκε στην χώρα μας από νοθευμένο αλκοόλ, ένα φαινόμενο δυστυχώς ευρύτατα διαδεδομένο που ενέχει σοβαρότατους κινδύνους για την υγεία.

Οι προσεγγίσεις που υπάρχουν όσον αφορά την νοθεία είναι αρκετές, όμως η πιο επικίνδυνη εξ’ αυτών είναι η παρασκευή αλκοολούχων ποτών σε παράνομα εργαστήρια με την χρήση αλκοόλης βιομηχανικού τύπου, έναντι της συμβατικής αλκοόλης που παράγεται μέσα από μια φυσική διεργασία και προέρχεται από τα τρόφιμα.

Τα αλκοολούχα ποτά που παράγονται μέσα από τα συγκεκριμένα εργαστήρια είναι πολύ πιο οικονομικά, ωστόσο υπάρχει ο κίνδυνος να περιέχουν τοξικές προσμείξεις, όπως είναι η μεθανόλη, η οποία μπορεί να αποβεί μοιραία, στοιχίζοντας ακόμα και την ζωή των καταναλωτών.

«Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στην ύπαρξη μεθανόλης. Σε αυτή την χαμηλού τύπου αιθανόλη, οινόπνευμα και φυσικά και άλλες αλκοόλες», είχε εξηγήσει στο παρελθόν ο καθηγητής Αναλυτικής Χημείας Νίκος Θωμαΐδης, σχετικά με ποσότητες αλκοολούχων ποτών βιομηχανικού τύπου που είχε κατασχέσει η ΑΑΔΕ το περασμένο καλοκαίρι.

Όπως είχε εξηγήσει ο ειδικός, η βιομηχανικού τύπου αλκοόλη παρασκευάζεται για άλλες χρήσεις και όχι για κατανάλωση σε ποτά. Ειδικότερα, χρησιμοποιείται κυρίως σε νοσοκομεία, στις ιατρικές πρακτικές ως αντισηπτικό.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το ποσοστό νοθείας στα ποτά της ελληνικής αγοράς αγγίζει το 10%, σύμφωνα με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους που πραγματοποιεί το ΣΔΟΕ και το Γενικό Χημείο του Κράτους κάνουν τις δειγματοληψίες.

Οι κίνδυνοι του νοθευμένου αλκοόλ

«Η επικινδυνότητα της μεθανόλης είναι γνωστή. Τα ποτά μπόμπες, ανάλογα με πόσο θα καταναλώσουμε μπορούν να προκαλέσουν έως και θάνατο. Αρχικά όμως προκαλούν ίλιγγο, ζαλάδες, πονοκέφαλο, διαταραχές στο γαστρεντερικό, στο νευρικό σύστημα και στην όραση. Όταν λοιπόν κάποιο παιδί, κάποιος νέος έχει διαταραχές στην όραση μετά από κατανάλωση ποτού, είναι σίγουρο ότι έχει καταναλώσει ποτό μπόμπα» σημείωσε ο καθηγητής.

Ειδικά η μεθανόλη, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή νοθευμένης βότκας, μπορεί να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση.

Παράλληλα, τα ποτά – «μπόμπες» μπορούν να προκαλέσουν και σοβαρά προβλήματα στους νεφρούς ή και στο ήπαρ, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις ασθενείς έχουν πέσει σε κώμα,.

Συμβουλές προστασίας από τα νοθευμένα ποτά

  • Αποφύγετε τα κοκτέιλ και τα ποτά που προέρχονται από ανοιχτά μπουκάλια και προτιμήστε ποτά σφραγισμένα, όπως είναι οι μπίρες.
  • Αποφύγετε τα πολύ φτηνά ποτά.
  • Προτιμήστε ποτά τα οποία γνωρίζετε, έτσι ώστε να παρατηρήσετε πιο εύκολα τυχόν αλλοιώσεις στη συσκευασία, τη γεύση ή την μυρωδιά.
  • Δίνετε μεγάλη σημασία στην ποιότητα της ετικέτας του μπουκαλιού. Εάν το χαρτί είναι κακής ποιότητας, τα χρώματα φαίνεται να διαφέρουν ή υπάρχουν ορθογραφικά λάθη, πιθανώς πρόκειται για νοθευμένο ποτό.
  • Μην πίνετε μάρκες ποτών που βλέπετε για πρώτη φορά στην ζωή σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν αιωρούμενα σωματίδια μέσα στο ποτό (αυτό συμβαίνει ιδίως στις νοθευμένες βότκες).
  • Προσέξτε την μυρωδιά του ποτού σας. Αν κάτι σας φαίνεται περίεργο, μην το πιείτε.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!