«Ο Αργαλειός της Κυρά Ανατολής» θεατρική παράσταση από τον Δήμο Μυκόνου για τους μαθητές των δημοτικών

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 27 Νοεμβρίου, ο Δήμος Μυκόνου παρουσιάζει για δύο ημέρες την θεατρική παράσταση “Ο Αργαλείος της Κυρά Ανατολής” από το Εργοστάσιο Ονείρου. 

Ένα διήμερο παραστάσεων με ελεύθερη είσοδο για παιδιά και προσκεκλημένα τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού. 

Η παράσταση μέσα από την Τέχνη του Αργαλειού προσκαλεί και προκαλεί τα παιδιά να αναρωτηθούν ποιες είναι οι αξίες μας, να υπενθυμίσει τα ήθη και τα έθιμα της χώρας μας, να αφυπνίσει τη δύναμη που έχουμε μέσα μας, την σημαντικότητα της συνεργασίας και της συναισθηματικής ισορροπίας. 

Κάθε κλωστή του αργαλειού κρύβει και μια ιστορία, μια σκέψη, ένα συναίσθημα. Το μόνιμο χαμόγελο της «κυρά Ανατολής» πυροδοτεί και πάλι την ελπίδα. Μια παράσταση «τροφή» με πολλά μηνύματα για μικρούς και μεγάλους που συνοδεύεται με πολύ γέλιο, τραγούδι και χορό. 

Η γιαγιά Ανατολή ήταν πραγματικό πρόσωπο και η έναρξη της γραφής του κειμένου ξεκίνησε στο πατρικό της όπου βρίσκεται δίπλα στον Ιστορικό Χώρο των Φιλίππων. Για την παράσταση δημιουργήθηκε σε πραγματικό μέγεθος αντίγραφο του κάθετου αργαλειού. 

Η παράσταση έχει ενταχθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο πλαίσιο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μπορούν να την παρακολουθήσουν όλες οι τάξεις του Δημοτικού.

Το πρωί της Τετάρτης πραγματοποιήθηκαν οι δύο πρώτες παραστάσεις, με τα παιδιά να φεύγουν ενθουσιασμένα από το χώρο του Γρυπαρείου Πολιτιστικού Κέντρου, ενώ για αύριο Πέμπτη έχουν προγραμματιστεί άλλες δύο έτσι ώστε το έργο να το δουν όλα τα Δημοτικά Σχολεία του νησιού μας. Την παράσταση παρακολούθησε και η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νέας Γενιάς Ελένη Κοντιζά η οποία και πρότεινε την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης παράστασης. 

Συντελεστές:

Κείμενο-Σκηνοθεσία: Δημήτρης Πιέτρης (συγγραφέας 8 θεατρικών έργων για παιδιά)

Παίζουν οι ηθοποιοί: Μαρία Καμακάρη, Ειρήνη Βασιλοπούλου, Άρης Μακρής, Δημήτρης Πιέτρης, Τόνια Παπαδάκη.

Αφήγηση : Βίκυ Τσιανίκα (Νέα Πρεσβευτής του Ελληνικού Ινστιτούτου Πολιτιστικής Διπλωματίας).

Μέσω της εκπαιδευτικής παράστασης τα παιδιά ήρθαν σε επαφή για πρώτη φορά με την αρχέγονη τέχνη του υφαντού με την οποία έχει μακρά παράδοση το νησί της Μυκόνου και παράλληλα έλαβαν πολλαπλά μηνύματα συμμετέχοντας με διασκεδαστικό τρόπο. 

Είναι η δεύτερη φορά που ο Δήμος Μυκόνου γιορτάζει την Ημέρα Θεάτρου στην Εκπαίδευση, η οποία έχει θεσπιστεί από το 2008. Η αρχή έγινε επίσης μετά από πρόσκληση του Τμήματος Πολιτισμού του Δήμου το Νοέμβρη του 2019 σε συνεργασία με την Θεατρική Ομάδα Μυκόνου η οποία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με το εφηβικό κοινό, μ΄πεσω της παραστάσης “Το Πέταγμα του Βούβαλου” την οποία παρακολούθησαν μαθητές του Γυμνασίου. Μετά από δύο χρονιές covid η συγκεκριμένη δράση συνεχίζεται με το “Εργοστάσιο Ονείρου” και γνωρίζει και πάλι μεγάλη επιτυχία. 


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: