Με φόντο την ενόχληση των ΗΠΑ και των νατοϊκών δυνάμεων για την απειλή Ερντογάν να θέσει βέτο στην ένταξη της Φιλανδίας και της Σουηδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία, ταξιδεύει για την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, ο οποίος, αύριο, Δευτέρα θα συναντηθεί στον Λευκό Οίκο με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν.
Το Μέγαρο Μαξίμου ποντάρει πολλά τόσο στο τετ α τετ με τον πλανητάρχη, όσο όμως και στην ομιλία που για πρώτη φορά, όπως τονίζεται, θα πραγματοποιήσει Έλληνας πρωθυπουργός στην κοινή συνεδρίαση της βουλής των αντιπροσώπων και της Γερουσίας.
Η συνάντηση των κ. Μητσοτάκη και Μπάιντεν στο Οβάλ γραφείο πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, με τον πόλεμο στην Ουκρανία σε πλήρη εξέλιξη, τη σύγκρουση Δύσης – Μόσχας σε τροχιά κορύφωσης και με τον Τούρκο Πρόεδρο Ερντογάν να βγαίνει για μία ακόμα φορά εκτός συμμαχικής γραμμής, αμφισβητώντας ευθέως την προοπτική ένταξης στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας και στη συνέχεια να τα μαζεύει κατά τη γνωστή του τακτική.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, κατά τη συνάντησή του με τον κ. Μπάιντεν, ο πρωθυπουργός θα υπογραμμίσει τη σαφή ευθυγράμμιση της Αθήνας, χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις, με τους νατοϊκούς συμμάχους και τους Ευρωπαίους εταίρους τόσο στο θέμα της βοήθειας προς την Ουκρανία όσο και στις κυρώσεις έναντι της Ρωσίας.
Κατά τις ίδιες πηγές, θα συνδυάσει την ξεκάθαρη στάση που πήρε η κυβέρνηση υπέρ της Ουκρανίας, με την πάγια θέση της χώρας μας να μην παραβιάζεται το Διεθνές Δίκαιο, να μην επιτρέπεται σε κάθε αυταρχικό καθεστώς να απειλεί ή να εισβάλλει σε μία γειτονική του επικράτεια, με οποιοδήποτε πρόσχημα. Με βάση αυτή τη στρατηγική θέση, ο κ. Μητσοτάκης θα επισημάνει τον αναθεωρητισμό του Τούρκου προέδρου και τις διαρκείς απειλές του στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
Για το κυβερνητικό επιτελείο είναι μείζονος σημασίας το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης μεταβαίνει στις ΗΠΑ με ψηφισμένη τη νέα, πενταετούς διάρκειας αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, η οποία, κατά το Μέγαρο Μαξίμου, αποτυπώνει με τρόπο διαυγή τη βούληση της υπερδύναμης να επενδύσει γεωστρατηγικά στη χώρα μας.
Τι περιμένει η Ελλάδα από το τετ α τετ Μητσοτάκη – Μπάιντεν
Επίσης, το κυβερνητικό επιτελείο αναμένει στήριξη της Ουάσιγκτον και στα ενεργειακά σχέδια της Αθήνας, με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ διάκεινται θετικά στην προοπτική να αναδειχθεί η χώρα μας ως κόμβος μεταφοράς LNG από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς τα Βαλκάνια και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, όπως και στο σχέδιο για μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία, μέσω της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας –Αιγύπτου.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού αφήνουν να εννοηθεί ότι βασικός στόχος του κ. Μητσοτάκη τόσο κατά τη συνάντησή του με τον Αμερικανό Πρόεδρο όσο κυρίως κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο θα είναι κυρίως να αναδειχθεί ο κρίσιμος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η Ελλάδα στον νέο ενεργειακό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου που σχεδιάζεται υπό το βάρος των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία.
Σε ό,τι αφορά την Τουρκία, ο πρωθυπουργός, πάντα σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αναμένεται να θέσει στον Αμερικανό πρόεδρο όλα τα ζητήματα που άπτονται της κλιμακούμενης προκλητικότητας της Άγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τη στάση Ερντογάν έναντι των υποχρεώσεων που απορρέουν για την Τουρκία ως μέλος του ΝΑΤΟ.
Κατά τις ίδιες πηγές, προφανώς η Αθήνα γνωρίζει ότι οι Η.Π.Α επιδιώκουν να απομακρυνθεί η Τουρκία από το «δυτικό άρμα» – εξ ου και η πρωτοβουλία της αμερικανικής διοίκησης για αναβάθμιση των τουρκικών F16 και πιθανή πώληση 40 ακόμα αεροσκαφών. Τρέφει, ωστόσο, συγκρατημένη αισιοδοξία ότι οι επιδιώξεις Ερντογάν θα προσκρούσουν στις αντιστάσεις του Κογκρέσου, το οποίο έχει ακυρώσει πολλές φορές στο παρελθόν σχεδιασμούς της Άγκυρας.
Με τις τοποθετήσεις του, ο κ. Μητσοτάκης στοχεύει να αναδείξει τους κινδύνους που ελοχεύουν για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή από την ένταση που καλλιεργεί η Τουρκία, από τις υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος ως και τις απειλές για casus belli.
Στην ατζέντα των συνομιλιών αναμένεται να βρεθεί και η προοπτική προμήθειας επιπλέον στρατιωτικού υλικού από τις ΗΠΑ.
Ο Πρωθυπουργός εκτός από την ομιλία του στο Κογκρέσο – θα έχει και επαφές με μέλη του αμερικανικού νομοθετικού σώματος, όπως ο φιλέλληνας γερουσιαστή, η Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Μπομπ Μενέντεζ και άλλοι πρόεδροι Επιτροπών, οι οποίοι αντιμετωπίζουν αρνητικά τις επιδιώξεις Ερντογάν και μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος που θα μπλοκάρει τα σχέδια του Τούρκου Προέδρου στο Κογκρέσο.
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- MyCoast: Αυτοψίες σε Μύκονο, Πάρο, Θήρα, Νάξο, Τήνο και Άνδρο – Πως κυμάνθηκαν οι καταγγελίες
- Ο πιο στενός συνεργάτης του Τραμπ θα εορτάσει “τη νίκη του” με ένα μεγάλο πάρτι στην Μύκονο: Τον ενδιαφέρει η συνεργασία με την Ελλάδα σε θέματα ενέργειας…
- Golden Visa: Η ένταση στη Μέση Ανατολή φέρνει «εισβολή» επενδυτών από Λίβανο και Ιράν
- Elite League: Η Μύκονος πήρε τη ντερμπάρα με τον Ηρακλή!
- Θυρανοίξια Ιερού Ναού του Οσιομάρτυρος Εφραίμ στη Μύκονο