Οι γεύσεις 3 κορυφαίων κυκλαδίτικων νησιών που ταξιδεύουν την φήμη τους σε όλο τον κόσμο

Πανέμορφα κυκλαδίτικα νησιά που ξεχωρίζουν με τους παραδοσιακούς οικισμούς τους, τις υπέροχες παραλίες τους και τα τοπικά τους προϊόντα.

Φαινομενικά διάσπαρτα στο Αιγαίο, αλλά με μία λεπτή κόκκινη κλωστή να τα ενώνει και να δημιουργεί μία ομάδα νησιών που θέτουν στο επίκεντρο τη δημιουργία δυνατών εμπειριών για τον επισκέπτη με άξονα τα τοπικά προϊόντα και τις γεύσεις. Τα ηφαίστεια της Μήλου, αλλά και της Σαντορίνης, εκτός του ιδιαίτερου και σε κάποιες περιπτώσεις απόκοσμου σκηνικού που δημιουργούν, λειτουργούν και ως βάση, για την παραγωγή τοπικών προϊόντων εξαιρετικής ποιότητας και νοστιμιάς. Το αφυδατωμένο ηφαιστειακό υπέδαφος, λειτουργεί καταλυτικά υπέρ, με τα προϊόντα να γίνονται ανάρπαστα σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, ένα από τα πιο πλούσια σε παραγωγή προϊόντων νησιά των Κυκλάδων, η Νάξος, δένει αρμονικά μαζί τους, δημιουργώντας από κοινού ένα μπουκέτο προϊόντων, τα οποία καταφέρνουν να εντυπωσιάζουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Άξιοι ντόπιοι, διαχρονικά επιλέγουν αυτά τα προϊόντα και δημιουργούν συνταγές μοναδικής νοστιμιάς που συντροφεύουν ακόμη και σήμερα την καθημερινότητα μας. Εκτός αυτών βέβαια και τα τρία αυτά νησιά, έχουν να επιδείξουν πολλές ομορφιές, παραδοσιακούς οικισμούς, πανέμορφες παραλίες, γειτονιές, σημεία με εμβληματική θέα.

Οι ταβέρνες της Μήλου χαρακτηρίστηκαν «εξαιρετικές» από τους αναγνώστες του διεθνώς διακεκριμένου Travel+Leisure, σε ψηφοφορία του 2021/Photo: Νίκος Κόκκας
Mηλέικα πιταράκια τηγανητά, στη «Μέδουσα» στα Μανδράκια/Photo: Νίκος Κόκκας
Ο πελτές που φτιάχνεται από ντοματίνια που καλλιεργούνται στο νησί/Photo: Shutterstock

Στην μαγευτική Μήλο

Ξεκινώντας αυτό το ταξίδι στις γεύσεις, εστιάζουμε στην Μήλο και στο περίφημο γλυκό κουφέτο, το οποίο φτιάχνεται στο νησί και σερβίρεται κατά παράδοση στους γάμους. Έχει ως βασικό συστατικό την άνυδρη στρογγυλή κολοκύθα, ενώ προστίθεται ζάχαρη, μέλι, αμύγδαλα, και χυμός λεμονιού. Για την παρασκευή του, χρησιμοποιούν το περίβλημα της κολοκύθας, το οποίο το κόβουν σε μπαστουνάκια και για να θεωρηθεί το γλυκό πετυχημένο, πρέπει να παραμένει τραγανό. Ένα άλλο χαρακτηριστικό προϊόν της Μήλου, είναι ο πελτές που φτιάχνεται από ντοματίνια που καλλιεργούνται στο νησί. Αφού τα μαζέψουν από το χωράφι, τα αφήνουν για ένα διάστημα 2-3 ημερών στον ήλιο και στη συνέχεια τα πολτοποιούν, διαχωρίζοντας τα σπόρια και τις φλούδες από τον χυμό.

Θυμαρίσιο μέλι, το οποίο και θεωρείται ένα από τα καλύτερα, κάπαρη η οποία φυτρώνει στο νησί και συλλέγεται στο τέλος της άνοιξης και στις αρχές του καλοκαιριού, θα γίνει το ιδανικό συνοδευτικό για ένα τσίπουρο ή ούζο, ενώ θα βρει τη θέση της στη σαλάτα. Η κάπαρη, τόσο ο καρπός, όσο και τα φύλλα, ισορροπούν γευστικά στη χωριάτικη δίνοντας στην κλασική αυτή επιλογή μία άλλη ιδιαίτερη προσέγγιση. Οι πίτες από την άλλη, αποτελούν σημαντική παράδοση στο νησί. Τα πιταράκια, φτιάχνονται με ξεροτύρι ή με μυζήθρα και δυόσμο, ο οποίος δίνει μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή νότα. Οι χωριάτικες κριθαρένιες ή και σταρένιες κουλούρες, το τουλουμοτύρι αλλά και τα ντόπια λουκάνικα, συμπληρώνουν την γκάμα των γευστικών επιλογών.

Πλάκα, Μήλος/Photo: Shutterstock
Κλέφτικο, Μήλος/Photo: Νίκος Κόκκας
Σαρακήνικο, Μήλος/Photo: Shutterstock

Η Μήλος, είναι το νησί των αντιθέσεων, της σύνθεσης και των ισορροπιών, διαθέτει σχεδόν 70 παραλίες ικανές να καλύψουν κάθε διάθεση. Άλλες με άμμο, άλλες με βότσαλο ή ακόμη και λεία βράχια, βρίσκουν το δικό τους κοινό και κάνουν ένα καλοκαίρι να φαίνεται πιο αυθεντικό, πιο κοντά στις αξίες και τις ρίζες μας. Ξεχωριστό κεφάλαιο του νησιού, είναι το ηφαίστειο. Χαρακτηρίζεται από τους επιστήμονες ως ενεργό, ενώ μία επίσκεψη θα σας πείσει καθώς θα ακούσετε την ανάσα του και θα βρεθείτε μπροστά στους πίδακες αερίων τα οποία φτάνουν σε θερμοκρασία τους 100 βαθμούς κελσίου. Συνυφασμένη με το νησί αλλά και με τους κατοίκους του, η σημασία του ηφαιστείου αλλά και γενικότερα του ορυκτού πλούτου, απλώνεται μπροστά στα μάτια σας μέσα από μία επίσκεψη στο Μεταλλευτικό Μουσείο και τις κατακόμβες.

Δεν πρέπει ωστόσο να παραλείψετε, να βρεθείτε στο Κλήμα, έναν πανέμορφο οικισμό ψαράδων που ξεχωρίζει για τα χρώματά του, αλλά και τα «σύρματα», δηλαδή τους χώρους φύλαξης των καϊκιών δίπλα στη θάλασσα. Η Πλάκα, είναι η πρωτεύουσα του νησιού, με τα χαρακτηριστικά μικρά κυκλαδόσπιτα, τα στενά πλακόστρωτα σοκάκια, τις κρυμμένες πλατείες με καφενεία και ταβερνάκια και την εξαιρετική θέα σε στεριά και θάλασσα. Είναι το ιδανικό μέρος για χαλαρές βόλτες αλλά και για να απολαύσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα του νησιού από το Ενετικό κάστρο.

Φάβα/ Photo: Nίκος Πηλός
Photo: Nίκος Πηλός
Photo: Νίκος Πηλός

Στην εμβληματική Σαντορίνη

Η φάβα, το ντοματάκι, το κρασί, το κριθάρι, αλλά και η ζαφορά αποτελούν χαρακτηριστικά προϊόντα του νησιού, τα οποία προτιμούν οι επισκέπτες και ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους. Το κρασί, αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο προϊόν του νησιού, το οποίο προέρχεται από τους αμπελώνες που κατά κύριο λόγο βρίσκονται στην ενδοχώρα με το ηφαιστειακό terroir, να διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στην ποιότητα και την ιδιαιτερότητα των αρωμάτων του. Κυρίως πρόκειται για λευκά κρασιά, με το ασύρτικο να κυριαρχεί.

Το λαμπερό λευκό των σπιτιών και το μολυβί του ηφαιστείου δημιουργούν μία απόκοσμη ομορφιά που σας συνεπαίρνει πριν ακόμα πατήσετε το πόδι σας στο νησί. Το δέος που νιώθετε όσο πλησιάζετε αυτόν τον ηφαιστειακό όγκο είναι μοναδικό και εάν θέλετε η αίσθηση αυτή να κρατήσει περισσότερο επιλέξτε να μείνετε στα Φηρά, το Ημεροβίγλι ή την Οία που είναι επιμελώς χτισμένα πάνω στην Καλντέρα και έχουν την καλύτερη θέα στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης και της Θηρασίας. Η μέρα στην κοσμοπολίτικη δυτική πλευρά του νησιού που σχεδόν κρέμεται πάνω στην πλαγιά ξεκινάει με πρωινό με θέα το ηφαίστειο και το βράδυ κλείνει με signature cocktails πλάι στην πισίνα.

Σαντορίνη/Photo: Unsplash
Οία/Photo: Unsplash
Φηρά, Σαντορίνη/Photo: Unsplash
Οία, Σαντορίνη/Photo: Unsplash

Ωστόσο, εδώ, συγκεντρώνεται ο περισσότερος κόσμος οπότε εάν αναζητάτε πιο χαμηλών τόνων διακοπές τότε τα χωριά της ενδοχώρας όπως ο Πύργος με το μεσαιωνικό του κάστρο και τα ενετικά χαρακτηριστικά του και ο Εμπορειός με το Καστέλι του, τα μικρά σοκάκια του, τις στοές του και τις κουκλίστικες αυλές είναι τα ιδανικά. Όσο για τις παραλίες, δεν μοιάζουν με αυτές των υπολοίπων Kυκλάδων. Σκούρα γκρι άμμος και μαύρα βότσαλα είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους. Η Βλυχάδα, η Κόκκινη και η Άσπρη παραλία πρέπει σίγουρα να μπουν στη λίστα σας τόσο για το ιδιόμορφο τοπίο τους όσο και για υπέροχα νερά τους. Αξίζει και η πεζοπορία που ξεκινά από τον Πύργο περνά από την Αρχαία Θήρα – με θέα που φθάνει μέχρι την Ανάφη – και καταλήγει στο Καμάρι και φυσικά η εκδρομή με καραβάκι στο ηφαίστειο της Νέας Καμένης.

Τυριά Νάξου/Photo: Shutterstock
Photo: Shutterstock
Τυροκομείο Κουφόπουλος, Νάξος/Photo: Aριέττα Πούλιου

Στην εύφορη Νάξο

Είναι καταπράσινη, ζωντανή και εύφορη. Η Νάξος, είναι το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, που ξεχωρίζει για τις όμορφες παραλίες, τους ορεινούς όγκους, τα μεσαιωνικά κάστρα, τους ενετικούς πύργους και τους αρχαίους ναούς. Τα εύφορα εδάφη της μας τροφοδοτούν με τα υπέροχα προϊόντα, όπως είναι οι πατάτες, τα λαχανικά, τα εσπεριδοειδή. Επίσης, ονομαστή είναι η γραβιέρα της Νάξου, η οποία φθάνει στην άλλη άκρη του κόσμου. Δοκιμάστε το ζαμπόνι, αλλά και το τυρί με τον ιδιαίτερο όνομα, αρσενικό.

Νάξος/Photo: Shutterstock
Απείρανθος Νάξου/Photo: Shutterstock
Νάξος/Photo: Unsplash

Αν θέλετε να δείτε το πραγματικό της πρόσωπο αφήστε τα παράλια και κινηθείτε στην ενδοχώρα. Κάντε μία στάση στο χωριό Φιλώτι για έναν καφέ κάτω από τον τεράστιο πλάτανο στην πλατεία. Ανεβείτε μέχρι την Απείρανθο και περπατήστε στα στενά σοκάκια με τις καμάρες και κάντε μία στάση στου Λευτέρη για ένα κομμάτι λαχταριστό γαλακτομπούρεκο και δροσερό νερό. Επιβάλλεται μία στάση στο Χαλκί που τα κυκλαδίτικα σπιτάκια μπερδεύονται όμορφα με την ενετική αρχιτεκτονική. Η ανατολική Νάξος επίσης κρύβει τις δικές της αλλιώτικες ομορφιές. Η μεγάλη, ομαλή ακτογραμμή της, χαρίζει στο νησί εύκολα προσβάσιμες, πανέμορφες, αμμώδεις και μεγάλες παραλίες για κάθε γούστο: Αγία Άννα, Άγιος Προκόπιος ή Γλυφάδα όποια και να επιλέξετε θα ευχαριστηθείτε ήλιο και θάλασσα.

travel.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!