Ένας μήνας από το πρώτο κρούσμα πανώλης – Θεσσαλία, Ηλεία και Κρήτη έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες ζημιές – Κλειστά τα σφαγεία στη Λάρισα – Φόβοι για άνοδο στην τιμή του κρέατος
Σχεδόν ένα μήνα μετά την εκδήλωση της πανώλης στην Ελλάδα και επισήμως μετράμε 35 κρούσματα και 14.000 θανατωμένα ζώα. Δηλαδή η νόσος χτύπησε 35 κτηνοτροφικές μονάδες από την στιγμή που τα τα μολυσμένα ζώα πέρασαν τα σύνορα της χώρας . Η ζημιά είναι δεδομένο πως έχει συντελεστεί και θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη αν οι αρχές έγκαιρα δεν είχαν εντοπίσει τις νέες εστίες , αυτές δηλαδή που προέκυψαν εκτός των ζωνών επιτήρησης και ελέγχου. Η πανώλη πρόλαβε να χτυπήσει σε Θεσσαλία , Ηλείας και Κρήτη προκαλώντας καταστροφή στο ζωϊκό κεφαλαίο.
Η ζημιά που δεν είναι ορατή
Οι κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν έχουν ζημιά χιλιάδων ευρώ. Ακόμη κι αν πάρουν την κρατική στήριξη είναι πραγματικά δύσκολο να σταθούν ξανά στα πόδια. Αυτή είναι η ζημιά που φαίνεται. Υπάρχει όμως και μια άλλη ζημιά η οποία δεν είναι ορατή με την πρώτη ανάγνωση του προβλήματος . Όσοι κτηνοτρόφοι κατάφεραν να σώσουν τα κοπάδια τους θα έχουν να αντιμετωπίσουν την δυσπιστία των καταναλωτών λόγω της έξαρσης της πανώλης κυρίως στην αγορά κρέατος. Ήδη κάτι τέτοιο διαφαίνεται στην περιοχή της Λάρισας που τα κρεοπωλεία δυσκολεύονται να βρουν και να διαθέσουν αιγοπρόβειο κρέας, καθώς τα σφαγεία είναι κλειστά, αλλά και η ζήτηση που καταγράφεται είναι περιορισμένη. Χαρακτηριστικά τέτοια εποχή πέρυσι και λόγω της εορτής του 15αύγουστου η κατανάλωση είχε αυξηθεί σημαντικά. Ερωτηματικό είναι και η τιμή του κρέατος το οποίο για κάποιο διάστημα μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά ενδεχομένως να αποτελέσει παιχνίδι στα χέρια των κερδοσκόπων.
Οι νέες μέθοδοι ελέγχου
Όσο δεν εμφανίζονται νέες εστίες η πανώλη θα σβήσει και είναι επιτακτικό να ανοίξει η συζήτηση για πως θα εφαρμόσουμε μέτρα, ώστε να μην την ξαναδούμε στην Ελλάδα. Όλοι συμφωνούν πως θα πρέπει να δούμε ξανά το καθεστώς των ελέγχων στην χώρα και κυρίως την αλυσίδα εισαγωγής ζώων από άλλες χώρες.
Μια λύση προς αυτή την κατεύθυνση θα μπορούσε να είναι η διενέργεια rapid test στα ζώα που εισάγονται στην χώρα. Αυτός ο δειγματοληπτικός έλεγχος στα πρότυπα του Covid θα μπορούσε να βοηθήσει σημαντικά. Ήδη η Περιφέρεια Θεσσαλίας σκοπεύει να εισάγει τέτοια τεστ από το εξωτερικό. Σε δεύτερο χρόνο υπάρχει ήδη συμφωνία με εξειδικευμένη εταιρεία της Λάρισας, η οποία θα παράξει τέτοια τεστ ελέγχου και πλέον θα είναι πιο εύκολη η προμήθεια τους και η χρήση τους.
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- Πώς έπεσε στην παγίδα της εφορίας επιχειρηματίας με 199 αδήλωτες πολυτελείς βίλες-Airbnb στη Μύκονο
- Iνδοί επενδυτές έσπευσαν για να εξασφαλίσουν τη Χρυσή Βίζα πριν τεθούν σε ισχύ οι νέοι κανόνες
- Σουβλάκι: Στα ύψη η τιμή του, θα φτάσει έως και τα 5 ευρώ – Ανατιμήσεις χωρίς τέλος (Video)
- Η Μυκονιάτικη Βεγγέρα ετοιμάζεται για μια… δημιουργική χειμερινή περίοδο γεμάτη νέες δράσεις
- Η ΑΕ Μυκόνου ανακοίνωσε και τον Ορέστη Ντόκο