Πέθανε ο φυσικός Πίτερ Χιγκς – Είχε ανακαλύψει το «σωματίδιο του Θεού»

Σε ηλικία 94 ετών πέθανε ο φυσικός Πίτερ Χιγκς που βραβεύτηκε με Νόμπελ Φυσικής για το «σωματίδιο του Θεού».

ΟΒρετανός φυσικός Πίτερ Χιγκς, βραβευμένος με Νόμπελ Φυσικής το 2013 για το «μποζόνιο Χιγκς», το επονομαζόμενο και ως «σωματίδιο του Θεού», που θεωρείται το θεμελιώδες στοιχείο της δομής της ύλης πέθανε χθες σε ηλικία 94 ετών, ανακοίνωσε σήμερα το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου.

«Πέθανε ήσυχα στο σπίτι του τη Δευτέρα 8 Απριλίου μετά από σύντομη ασθένεια», ανέφερε το Πανεπιστήμιο σε ανακοίνωσή του.

Παράλληλα, το ίδρυμα αναφέρει ότι θα περνούσαν σχεδόν 50 χρόνια μέχρι να επιβεβαιωθεί η ύπαρξη του σωματιδίου, με τα πειράματα στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων στο Cern που επιβεβαίωσαν τη θεωρία του σπουδαίου φυσικού το 2012.  Το 2013 του απονεμήθηκε από κοινού το βραβείο Νόμπελ Φυσικής για το έργο του αυτό, μαζί με τον Francois Englert.

«Ο Πίτερ ήταν επίσης ένας σπουδαίος δάσκαλος και μέντορας, εμπνέοντας γενιές νέων επιστημόνων», τονίζεται επίσης στην ανακοίνωση του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου.

«Ο Πίτερ Χιγκς ήταν ένα αξιοσημείωτο άτομο – ένας πραγματικά προικισμένος επιστήμονας του οποίου το όραμα και η φαντασία εμπλούτισαν τις γνώσεις μας για τον κόσμο που μας περιβάλλει. Το πρωτοποριακό του έργο έχει παρακινήσει χιλιάδες επιστήμονες και η κληρονομιά του θα συνεχίσει να εμπνέει πολλούς άλλους για τις επόμενες γενιές», αναφέρει σε δήλωσή του ο καθηγητής Sir Peter Mathieson, διευθυντής και αντιπρύτανης του ιδρύματος.

reader.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!