Πετρέλαιο κίνησης: Ερχεται επιδότηση από τον Νοέμβριο αν δεν πέσουν οι τιμές- Σκέψεις για 15 λεπτά στην αντλία

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών αν δεν υπάρξει ουσιαστική πτώση των τιμών στο πετρέλαιο κίνησης τότε από την 1η Νοεμβρίου θα υπάρξει νέα επιδότηση – Σκέψεις για επιδότηση 15 λεπτών στην αντλία

Ηπορεία της τιμής του πετρελαίου κίνησης είναι πολύ πιθανό να επαναφέρει την επιδότηση στο ντίζελ και μάλιστα από τον ερχόμενο Νοέμβριο. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, αν δεν υπάρξει ουσιαστική πτώση των τιμών στο μεσοδιάστημα τότε από 1η Νοεμβρίου θα υπάρξει κυβερνητική παρέμβαση ώστε να μειωθεί το κόστος, που έχει συνέπειες συνολικά στην αγορά. Ο πρωθυπουργός άλλωστε αναγνώρισε ότι η αυξημένη τιμή του diesel, που έφτασε να κοστίζει ακριβότερα από τη βενζίνη, επιδρά στο μεταφορικό κόστος των επαγγελματιών.

Αυτό ενέχει τον κίνδυνο μετακύλισης της αύξησης στην εφοδιαστική αλυσίδα, πιέζοντας περαιτέρω τις ήδη αυξημένες τιμές στα ράφια των super market που καίνε ήδη την τσέπη του καταναλωτή κι ενώ επίκειται η ενεργοποίηση του λεγόμενου καλαθιού του νοικοκυριού. Κατά πληροφορίες του Reader ένα από τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση είναι η επανάληψη της επιδότησης κατά 15 λεπτά στην αντλία, όπως ίσχυε και στην πρώτη περίοδο παρεμβάσεων.

Ανοικτό παράθυρο από Οικονόμου

Για το θέμα κλήθηκε να απαντήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, αφήνοντας ουσιαστικά ανοικτό το παράθυρο για παρέμβαση αν χρειαστεί από τις τιμές. «Δεν αναμένονται αποφάσεις τις επόμενες μέρες» απάντησε αρχικά και συμπλήρωσε: «Είναι γεγονός ότι παρατηρούμε μια έξαρση στην τιμή του πετρελαίου κίνησης, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη ως απότοκο των διεθνών εξελίξεων». Ενώ κατέληξε σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι δεν αντιδρά σπασμωδικά. Παρατηρεί τα φαινόμενα, δεν τα προσπερνά, μελετά και στο σωστό χρόνο, έχοντας αξιολογήσει το δημοσιονομικό χώρο που υπάρχει κάνει παρεμβάσεις με στόχο να έχουν τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα».

Πετρέλαιο θέρμανσης: Στο κάδρο νέα επιδότηση

Την ίδια στιγμή έχει μπει στο «κάδρο» η αύξηση – εφόσον απαιτηθεί – της επιδότησης των 25 λεπτών ανά λίτρο ίσως στα 40 ή 50 -στο πετρέλαιο θέρμανσης– που σημαίνει ουσιαστικά τον διαπλασιασμό της παρέμβασης. Οι αποφάσεις, ωστόσο, απαιτούν ενδελεχή μελέτη και εξαρτώνται πρωτίστως από τη διαμόρφωση των τιμών στην αγορά πετρελαίου που αυτή τη στιγμή εμφανίζεται εξαιρετικά ασταθής. Γι’ αυτό και η λήψη των αποφάσεων παραπέμπεται κατά πληροφορίες στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Επιπλέον, στο «ζύγι» μπαίνει και ο επιπλέον δημοσιονομικός χώρος που μπορεί να δημιουργηθεί από τον μεγαλύτερο του αναμενομένου ρυθμό ανάπτυξης.

reader.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: