Μαρσούλα Χανιώτη: “Φυσικά και πρέπει να συνταχτούμε όλοι με το ψήφισμα της κοινότητας”. Δείτε τι είπε στο Δημοτικό Συμβούλιο

Η Δημοτική Σύμβουλος κα Μαρσούλα Χανιώτη


Οι κοινότητες ως οργανισμοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θεσπίστηκαν το 1912  με το νόμο ΔΝΖ1912 ΠΕΡΙ ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ. Η κοινότητα ήταν λοιπόν ο ΟΤΑ που συγκροτείτο έξω από τα όρια των πόλεων σε χωριά η οικισμούς.

Η Κοινότητα της Άνω Μεράς δημιουργήθηκε το 1913 ,δηλad;h ένα χρόνο μετά. Αξίζει εδώ να αναφερθούμε στους προγόνους μας, οι οποίοι  όσο γνωρίζω από  οικογενειακές  μαρτυρίες , παρότι τότε δεν ήταν καθόλου 
εύκολο, έκαναν ένα μεγάλο αγώνα προκειμένου να καταφέρουν  να λειτουργήσει ο θεσμός αυτός στην Ανω Μερά.

Οι αείμνηστοι  κ. Μανδηλαράς ,κ. Ξενάριος και ο προπάππους μου Α.Ι.Χανιώτης -Παχής ο οποίος και διατέλεσε  πρώτος Πρόεδρος του χωριού, ήταν αυτοί που διεκδίκησαν με σθένος και επιμονή τότε ,την δημιουργία της Κοινότητας. Προς ενημέρωση στο σώμa στο κοινοτικό κατάστημα υπάρχουν ληξιαρχικά αρχεία  (γάμων, γεννήσεων, θανάτων) από το 1914 καθώς και αρχεία πρακτικών συνεδριάσεων και αποφάσεων από το 1929.

Όπως αντιλαμβανόμαστε  ήταν μια από τις πρώτες κοινότητες της Ελλάδος.

Πέραν λοιπόν από το Ιστορικό της παρελθόν ,αξίζει να σημειωθεί ότι είναι και μία από τις μεγαλύτερες σε έκταση κοινότητες στη χώρα μας. Το 1999 δέχθηκε ένα πλήγμα με την εφαρμογή του προγράμματος Καποδίστρια όπου οι Κοινότητες συνενώθηκαν με τούς Δήμους. Παρόλα αυτά όμως συνέχισαν να υφίστανται και να λειτουργούν τουλάχιστον με περιορισμένες διοικητικές αρμοδιότητες ,εισηγητικού και γνωμοδοτικού χαρακτήρα. Έχει λοιπόν μέχρι σήμερα ένα πλούσιο έργο , έχει αυτή την στιγμή ένα δυναμισμό. Έχει δημιουργηθεί μια ισχυρή τοπική οικονομία , υπάρχουν όμως  αρκετές ανάγκες και προβλήματά ,οπότε δεν είναι ούτε κατά σκέψη δυνατόν να επιχειρηθεί  κάτι τέτοιο δηλαδή η κατάργηση των κοινοτήτων. Σίγουρα  δεν  θα πρέπει να  υπάρξει καμία αλλαγή στην διοικητική δομή από αυτές που έχει σήμερα. Το εναντίον θα έλεγα ,ότι κατά την άποψη μου ,θα πρέπει να ενισχυθεί όσων αφορά  τις αρμοδιότητες της και τους πόρους της, προκειμένου  να μπορέσει να διαχειριστεί τα πολύ σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν. Άρα ,να μην αποτολμηθεί να υπάρξει κατάργηση της κοινότητας ,γιατί σίγουρα μια τέτοιά πιθανή απόφαση δεν θα βρει αντίθετους μόνο εμάς ,τους εκπροσώπους της κοινωνίας αλλά και την ίδια την κοινωνία. Οι Δήμοι χρειάζονται τις κοινότητες τους και τους κοινοτικούς συμβούλους , για να είναι κοντά στα καθημερινά προβλήματα των κατοίκων και  να μην νιώθουν παραμελημένοι  και απομονωμένοι.”

Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: