Συνέντευξη – Γιώργος Χατζημάρκος: Η μεγάλη νίκη δεν είναι οι αριθμοί και η πρωτιά. Eίναι να μάθεις να μην τα παρατάς στα δύσκολα

Συνέντευξη του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου στο XploreMykonosNews.Gr και στον Δημοσιογράφο Γιώργο Παπαδημητρακόπουλο.

Κύριε Περιφερειάρχη είναι χαρά μας που σας έχουμε στο XploreMykonosNews.Gr

Είναι και δική μου χαρά η δυνατότητα που μου δίνετε να μιλήσουμε γι αυτά που απασχολούν τα νησιά μας.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως η τουριστική περίοδος στην περιοχή μας ξεπέρασε τις προσδοκίες. Ποιο είναι το μυστικό της επιτύχιας σας;

Το «μυστικό», αν θέλετε να το χαρακτηρίσουμε έτσι, είναι η σκληρή και μεθοδική δουλειά. Είναι η στρατηγική ανάπτυξης που αρχίσαμε να ξεδιπλώνουμε από την αρχή της πρώτης μας θητείας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, το 2014. Βρεθήκαμε τότε μπροστά στην διαπίστωση – μεταξύ πολλών άλλων και όχι ευχάριστων διαπιστώσεων –  ότι ο κατ’ εξοχήν αναπτυξιακός τομέας για τα νησιά μας και για την χώρα μας, αυτός που συνεισφέρει τα μέγιστα το εθνικό εισόδημα, λειτουργούσε με λογικές απαρχαιωμένες, χωρίς να αποδίδει αυτό που θα μπορούσε να αποδώσει. Κάναμε τότε την στρατηγική επιλογή μας.  Το 95% του ΑΕΠ στο Νότιο Αιγαίο εξαρτάται από τον τουρισμό. Κι ο τουρισμός είναι εκ της φύσεώς του ένας τομέας ευάλωτος σε αστάθμητους και εξωγενείς παράγοντες που επηρεάζουν την απόδοσή του, δημιουργώντας κλυδωνισμούς στις επιδόσεις του. Σε νησιωτικές περιοχές όπως είναι το Νότιο Αιγαίο, επακόλουθο είναι να επιδρά ως ντόμινο και σε άλλους τομείς της οικονομίας, όπου ο βαθμός εξάρτησης από τον τουρισμό είναι τεράστιος. Αυτό λοιπόν το γνωρίζαμε και πριν τις κρίσεις και αναλόγως είχαμε προσαρμόσει τη στρατηγική μας. Για να θωρακίσουμε κατά το δυνατόν την μοναδική πηγή ΑΕΠ και θέσεων εργασίας στα νησιά μας, απέναντι σε κάθε πιθανό κίνδυνο ή αστάθμητο παράγοντα. Αποδειχθήκαμε στην πράξη προμηθείς και τα αποτελέσματα αυτής της προνοητικότητας τα βιώνουμε σήμερα. Οι κρίσεις ήταν αλλεπάλληλες, αλλά  σε καμία όμως περίπτωση δεν σηκώσαμε τα χέρια, αντιθέτως ανεβάζαμε συνεχώς ταχύτητα για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις πολυεπίπεδες προκλήσεις. Στο Νότιο Αιγαίο, αποδείξαμε πως ξέρουμε πως να μετατρέπουμε τους κινδύνους σε ευκαιρίες και αυτό αποτυπώθηκε πολύ έντονα στον τουρισμό. Και το 2020 και το 2021 σταθήκαμε όρθιοι και δυνατοί, με αποτελέσματα που ήταν πραγματικός άθλος. Τα νησιά μας, με την εξωστρέφεια που τα χαρακτηρίζει, ηγήθηκαν της προσπάθειας ανάκαμψης και επιστροφής της οικονομίας στην κανονικότητα της προ covid-19 εποχής. Και κέρδισαν. Κέρδισαν σε εμπιστοσύνη, σε μερίδιο αγοράς, σε «ποιότητα» επισκεπτών.  Ηγήθηκαν και κέρδισαν  γιατί εξέπεμψαν τα σωστά μηνύματα στο εσωτερικό αλλά κυρίως στο εξωτερικό. Μηνύματα ενός σοβαρού, αξιόπιστου, οργανωμένου τουριστικού προορισμού.  Η πρόσφατη Ετήσια Έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, αποτυπώνει με αναλυτικά στοιχεία, ανά Περιφέρεια, τα αποτελέσματα του τουριστικού 2021. Όμως,  η μεγάλη νίκη δεν είναι οι αριθμοί και η πρωτιά σε όλους τους δείκτες. Η μεγάλη νίκη, είναι να μάθεις να μην τα παρατάς στα δύσκολα.

Διαπιστώνω από τις πρωτοβουλίες σας ότι δεν σας έχει πτοήσει η πανδημία. Αναζητάτε συνεχώς καινούργια πράγματα και είναι εύκολο να διακρίνει κανείς την αισιοδοξία σας για το μέλλον. Τι άλλο θα δούμε να συμβαίνει στην Περιφέρεια μας;

Όταν βγαίνεις όρθιος μέσα από συνεχείς κρίσεις που μας επιβλήθηκαν από εξωγενείς παράγοντες, τότε έχεις πολλούς λόγους να είσαι αισιόδοξος για το μέλλον. Αισιόδοξος με αιτία.  Το επόμενο μεγάλο μας στοίχημα που σχετίζεται ευθέως με τον τουρισμό, είναι το περιβάλλον. Η βιώσιμη ανάπτυξη, η αειφορία. Η οικονομική και τουριστική ανάκαμψη δεν μπορεί παρά να διέρχεται και μέσα από το έμπρακτο ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος. Ειδικά, σε μία Περιφέρεια που η βασική πηγή πλούτου της είναι το περιβάλλον. Τουρισμός και Περιβάλλον είναι άλλωστε αλληλένδετα. Επιδιώκουμε τουρισμό με ασφάλεια, ανάπτυξη με βιωσιμότητα. Αυτό ζητούν και οι επισκέπτες μας που όλο και περισσότερο ευαισθητοποιούνται στα θέματα αυτά και αναλόγως κάνουν τις επιλογές των διακοπών του. Θα την δούμε αυτήν την τάση να αναπτύσσεται ραγδαία τα αμέσως επόμενα χρόνια. Δεν είναι «μόδα», είναι όρος επιβίωσης. Και σε αυτόν τον τομέα, έχουμε κάνει σημαντικά βήματα.

Με την σύσταση και λειτουργία του ΦΟΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου, ξεκινάει για τα νησιά μας μια νέα περίοδος περιβαλλοντικής υπευθυνότητας.  Μπορεί να είναι ένας νεοσύστατος φορές, όμως η δουλειά που έχει κάνει μέχρι σήμερα είναι εντυπωσιακή. Με την συνεργασία των Δήμων των νησιών μας και της Περιφέρειας, ο ΦΟΔΣΑ  προχωρά στη δημοπράτηση μεγάλων έργων για την διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Με υποδομές υπερσύγχρονες που χωρίς τον φΟΔΣΑ θα ήταν πολύ δύσκολο να αποκτήσουν τα νησιά μας. Κόντρα στις ιδιαίτερες δυσκολίες της περιόδου αλλά και στον λαϊκισμό που καλλιεργείται από ορισμένους πολιτικά ανώριμους, η δουλειά μας είναι, πανελλήνια ορατή και το κυριότερο, καθοριστική για το περιβαλλοντικό μέλλον των νησιών μας.

Συγχρόνως με τα άλλα περιβαλλοντικά έργα που υλοποιούμε. Η  κλιματική αλλαγή  έχει ήδη διαμορφώσει νέες συνθήκες στο περιβάλλον και κανένας δεν δικαιούται  να εθελοτυφλεί. Ξεκινήσαμε λοιπόν την οργάνωσή μας με τρόπο που να δίνει έμφαση στην πρόληψη που είναι και το ζητούμενο.   Σε όλα τα νησιά της Περιφέρειας μας, και για πρώτη φορά στην ιστορία τους, δημοπρατούνται έργα αντιπλημμυρικής προστασίας για περίοδο τριετίας, Με το νέο αυτό πλαίσιο, θα μπορούμε να παρεμβαίνουμε έγκαιρα και να προλαμβάνουμε καταστάσεις.  Παράλληλα, ολοκληρώσαμε το μεγαλύτερο έργο καθαρισμού ρεμάτων και αντιπλημμυρικής προστασίας στην ιστορία των νησιών μας.

Κύριε Χατζημάρκο, ηγείστε της κατ’ εξοχήν τουριστικής περιφέρειας της χώρας. Ποια είναι η εκτίμησή σας για την εξέλιξη της τουριστικής περιόδου;

Το 2022 είναι μια  ακόμη χρονιά-πρόκληση, όχι μόνο για εμάς αλλά για όλο τον κόσμο.  Αβεβαιότητα και αγωνία κυριαρχεί στην παγκόσμια οικονομία και κοινωνία, αλλά τώρα ξεκινά η δική μας μάχη.  Αντέξαμε και στα πολύ πιο δύσκολα, είμαστε έτοιμοι και εκπαιδευμένοι. Σε αυτόν τον πρώτο μήνα της νέας τουριστικής περιόδου, είδαμε να συμβαίνει το πιο αισιόδοξο σενάριο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα, χωρίς να μας εφησυχάζει. Η σεζόν στα νησιά μας άνοιξε πολύ νωρίς και πολλές από τις αγορές – τροφοδότες του τουρισμού μας, έδωσαν ήδη ποσοστά που ξεπερνούν την αντίστοιχη περίοδο του 2019, που για μας είναι σημείο σύγκρισης, λόγω του ρεκόρ όλων των εποχών που πέτυχε το Νότιο Αιγαίο.

Αυτό σημαίνει ότι παρά την πίεση που δεχόμαστε από τις διεθνείς εξελίξεις, το τουριστικό μας προϊόν αντέχει, παραμένει ισχυρά ανταγωνιστικό και αυτό μας κάνει ψύχραιμους και αισιόδοξους ότι και αυτή τη φορά θα τα καταφέρουμε, όπως τα καταφέραμε ως τώρα.

Μέχρι σήμερα που μιλάμε, έχουμε μόνο καλά μηνύματα. Δεν έχουμε ακυρώσεις,  έχουμε ένα πολύ υψηλό επίπεδο κρατήσεων και  όλα δείχνουν ότι θα έχουμε μια πολύ καλή σεζόν. Το ενδιαφέρον είναι ζωντανό, οι πτήσεις προγραμματίζονται κανονικά. Η μη έλευση Ρώσων και Ουκρανών, δεν αποτελεί σημαντικό πρόβλημα και σε κάθε περίπτωση θα καλυφθεί από άλλες τουριστικές αγορές, όπου η ζήτηση παραμένει ανθεκτική, όπως Μ. Βρετανία, Γερμανία και άλλες χώρες της κεντρικής και νότιας Ευρώπης, με τα νησιά μας να είναι μεταξύ των δημοφιλέστερων προορισμών.

Φυσικά, υπάρχει αγωνία λόγω της μείωση της αγοραστικής δύναμης  του μέσου Ευρωπαίου πολίτη, από την αύξηση του κόστους ζωής συνολικά. Ωστόσο, η ανάγκη του κόσμου να ταξιδέψει είναι πολύ μεγάλη, μετά από δυόμισι χρόνια πανδημίας και πιστεύω ότι αυτό θα φανεί έντονα στην φετινή τουριστική σαιζόν .

Το Νότιο Αιγαίο αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση, όσον αφορά τη διαχείριση τουριστικών προορισμών. Τι πιστεύετε ότι έκανε τη διαφορά; Πόσο μεγάλο ρόλο παίζει σε αυτή την προσπάθεια η Τοπική Αυτοδιοίκηση;

Σας μίλησα νωρίτερα για την γενικότερη στρατηγική που ακολουθούμε στον τουρισμό σταθερά από το 2014. Πέραν αυτής  – και ειδικότερα κατά την περίοδο της πανδημίας που απετέλεσε και την μεγαλύτερη κρίση στην ιστορία του παγκόσμιου τουρισμού – πήραμε πρωτοβουλίες που αποδείχθηκαν πολύ καίριες και αποτελεσματικές.

Με πολλή δουλειά και συστηματική παρακολούθηση, σε συνεργασία με τους καλύτερους της αγοράς, των απαιτήσεων και των αλλαγών που η υγειονομική κρίση επέφερε στις καταναλωτικές τάσεις στον τουρισμό παγκοσμίως. Από την πρώτη μέρα της υγειονομικής κρίσης, πρώτη προτεραιότητα ήταν η θωράκιση των δομών υγείας στα νησιά μας, όπου ως Περιφέρεια διαθέσαμε μεγάλο μέρος των ίδιων και ευρωπαϊκών πόρων. Στην συνέχεια, μέσω του ΚΕΚ της Περιφέρειάς μας, εκπαιδεύσαμε περί τις 40.000 εργαζομένων στον τουρισμό, στα πρωτόκολλα Covid. Ήμασταν οι πρώτοι που σκεφτήκαμε και υλοποιήσαμε την ιδέα των ξενοδοχείων καραντίνας. Τρέξαμε δική μας καμπάνια για τον εμβολιασμό. Όλα αυτά, έστειλαν στη διεθνή τουριστική αγορά την εικόνα ενός ώριμου, υπεύθυνου, αξιόπιστου προορισμού. 

Παράλληλα, η νέα πραγματικότητα που διαμορφώθηκε από την αρχή της πανδημίας και η αναπόφευκτη αναγκαιότητα προσαρμογής της τουριστικής πολιτικής, μας οδήγησαν στην επιλογή μιας στοχευμένης ψηφιακής καμπάνιας προσαρμοσμένης στα νέα δεδομένα. Η επιλογή μας απέδωσε στον μέγιστο βαθμό. Τα αποτελέσματα που έφεραν τα νησιά μας και το 2020 – όταν μεγάλοι ευρωπαϊκοί προορισμοί δεν άνοιξαν καν – και το 2021, είναι όχι μόνο εξαιρετικά αλλά και ιστορικών διαστάσεων!

Ο άθλος του Νοτίου Αιγαίου ήταν μια συλλογική προσπάθεια, από όλους εκείνους που αντιλήφθηκαν την κρισιμότητα της κατάστασης. Περιφέρεια, Δήμοι, φορείς, επαγγελματίες, εργαζόμενοι, όλοι συμμετείχαν σε αυτό. Οι άνθρωποι που κρατούν στα χέρια τους την τουριστική βιομηχανία των νησιών μας, παρέδωσαν μαθήματα διαχείρισης κρίσης, απέδειξαν ότι είναι φτιαγμένοι από τη στόφα του πρωταθλητή και πως μπορούν να βγουν νικητές ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες.

Έχετε πάρει πρωτοβουλίες, μεταξύ άλλων, για τη γαστρονομία και για τον πολιτισμό. Πόσο σημαντικές είναι οι θεματικές μορφές τουρισμού; Τι μπορούν να προσφέρουν στο τουριστικό προϊόν;

Το μεγάλο πλεονέκτημα του Νοτίου Αιγαίου είναι ότι κάθε ένα από τα 50 κατοικημένα νησιά του διαθέτει τη δική του ξεχωριστή, μοναδική ταυτότητα, συνεπώς είναι ιδανικά για να αναπτύξουν τον θεματικό τουρισμό. Ακριβώς λόγω της διαφορετικότητας και της ποικιλομορφίας τους, εδώ αποκτά περιεχόμενο ο όρος «τουρισμός εμπειρίας». Ο πολιτισμός, ο αθλητισμός, η γαστρονομία είναι προνομιακοί τομείς που αλληλοσυμπληρώνονται και εμπλουτίζουν το τουριστικό μας προϊόν. Εμείς, στην Περιφέρεια νοτίου Αιγαίου από την αρχή προσανατολιστήκαμε στην ενίσχυση, στην προβολή και στην εξωστρέφεια και των τριών αυτών πεδίων δράσης. Με διεθνείς, ακόμη και παγκόσμιες  αθλητικές διοργανώσεις, που τα τελευταία χρόνια συστηματικά διεξάγονται σε νησιά  μας, με εκατοντάδες πολιτικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο  – με εξαίρεση φυσικά τα δύο χρόνια της πανδημίας – με τις δράσεις ανάδειξης του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος που διαθέτουμε και φυσικά με την γαστρονομία, με αποκορύφωμα την ανάδειξη του Νοτίου Αιγαίου, πρώτη φορά για ελληνική Περιφέρεια, σε Γαστρονομική Περιφέρεια της Ευρώπης 2019. Είναι γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια ο γαστρονομικός τουρισμός αυξάνεται αλματωδώς σε παγκόσμια κλίμακα. Όλο και περισσότεροι τουρίστες επιλέγουν τον τόπο των διακοπών τους με κριτήριο την γαστρονομία του. Τους ενδιαφέρει ο τουρισμός εμπειρίας και η γαστρονομία είναι αυτό ακριβώς: εμπειρία. Μέσα από τις γεύσεις, οι επισκέπτες  εμβαθύνουν στην ιστορία και στις παραδόσεις της περιοχής που επισκέπτονται. Το Νότιο Αιγαίο, διαθέτει ανεξάντλητο γαστρονομικό πλούτο, που το καθιστά έναν από τους σημαντικότερους γαστρονομικούς προορισμούς διεθνώς

Είστε ικανοποιημένος από την μέχρι στιγμής πορεία σας στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου;

Όταν αναλάβαμε καθήκοντα στο τέλος του 2014, βρισκόμασταν ήδη εν μέσω της πιο δύσκολης δημοσιονομικά περιόδου για τη χώρα. Βρεθήκαμε ενώπιον της οδυνηρής διαπίστωσης ότι ενώ προηγήθηκαν δεκαετίες όπου πακτωλός χρηματοδοτήσεων είχαν εισρεύσει στη χώρα, στο Νότιο Αιγαίο οι ανοιχτές πληγές δεκαετιών ήταν πολλές και  βαθιές. Μέσα στο πιο αρνητικό δημοσιονομικό περιβάλλον, βάλαμε στόχο τις πληγές αυτές να τις κλείσουμε, ώστε τα νησιά μας στο Νότιο Αιγαίο να αποκτήσουν τις υποδομές που αρμόζουν και που έχει ανάγκη η κατεξοχήν τουριστική Περιφέρεια της χώρας.

Με σχέδιο και καλή διαχείριση, με νοικοκυριό όπως συνηθίζω να λέω, σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να πούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα καλό επίπεδο. Η σωστή τεκμηρίωση των αναγκών, η σοβαρή δουλειά που γίνεται όλα αυτά τα χρόνια και η καλή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, παρότι  η κάλυψη των αναγκών των 48 κατοικημένων νησιών μας, είναι εξ ορισμού μία ιδιαίτερα δύσκολη αποστολή. Σχεδόν αδύνατη να επιτευχθεί, θα πουν πολλοί.  Τους απαντάμε με σχέδιο και καθημερινή σκληρή δουλειά.

Χρειάζεται να ξεπερνάμε πολλά γνωστά όρια για να φτάνουμε τον πήχη εκεί που εμείς τον τοποθετήσαμε: Κάθε μέρα, ένα νησί, ένα έργο. Έργα οδικού δικτύου, αντιπλημμυρικά, λιμενικά, περιβαλλοντικά, κτιριακά, έργα ύδρευσης, έργα ανέγερσης ή συντήρησης σχολικών μονάδων και αθλητικών εγκαταστάσεων και πάσης φύσεως έργα από όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία, μελετώνται και εκτελούνται  από τη μικρότερη, σε προσωπικό, υπηρεσία στην Ελλάδα.  Την μικρότερη σε αριθμό στελεχών αλλά καλύτερη σε αποτελέσματα.  Όπως και το γεγονός ότι κάθε χρόνο το Νότιο Αιγαίο αναδεικνύεται πρωταθλητής μεταξύ όλων των Περιφερειών της χώρας στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, είναι ένα ακόμη στοιχείο της εντατικής δουλειάς που γίνεται. Όλα αυτά δεν εξηγούνται από την εποχή και την συγκυρία, που δεν είναι εύκολη,  ούτε κανονική, αλλά μας φέρνει διαρκώς αντιμέτωπους με πρωτοφανείς προκλήσεις.  Εξηγούνται μόνο από το πάθος με το οποίο εργαζόμαστε.

Ποιος είναι ο στόχος σας για την σεζόν που είναι προ των πυλών;

Σας εξήγησα τους λόγους που μας επιτρέπουν να διατηρούμε την αισιοδοξία μας και να εργαζόμαστε εντατικά για το καλύτερο.  Το 2022, πάμε να κεφαλοποιήσουμε την εμπιστοσύνη που κερδίσαμε στα δύο πιο δύσκολα χρόνια της σύγχρονης ιστορίας του τουρισμού, αυτά της πανδημίας.

Αισιοδοξούμε και γι΄ αυτό, ευελπιστώντας στην ομαλοποίηση του διεθνούς περιβάλλοντος μέσα στο επόμενο διάστημα. Το 2020 και το 2021, στο Νότιο Αιγαίο η σεζόν έφτασε μέχρι τον Νοέμβριο! Γιατί όχι και το 2022; Οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πάντα ένα ενδεχόμενο κι εμείς είμαστε εδώ, με σκληρή δουλειά,  για να τους αντιμετωπίζουμε και να τους ξεπερνάμε! Στους δύσκολους καιρούς, έχεις δύο επιλογές : Να δουλεύεις ακόμα πιο σκληρά στην βάση ενός συνεκτικού σχεδίου ή να λαϊκίζεις χαϊδεύοντας “αγανακτισμένα” αυτιά. Εμείς, έχουμε κάνει τις επιλογές μας.

Έχετε κάποιον μεγάλο στόχο για τα νησιά μας;     

Σε έναν κόσμο που αλλάξει με τρόπο δραματικό και επώδυνο, στόχος μου είναι τα νησιά μας να παραμείνουν όχι μόνο όρθια , όχι μόνο θεατές των εξελίξεων, αλλά συνδιαμορφωτές μιας Ελλάδας που αλλάζει προς το καλύτερο και μετατρέπει τις κρίσεις σε ευκαιρίες γι αυτό. Της Ελλάδας της σκληρής και μεθοδικής δουλειάς, της σοβαρότητας και της αξιοπιστίας, της υπευθυνότητας,  της  καινοτομίας και  της εξωστρέφειας. Έχω πει ότι στο Νότιο Αιγαίο λόγω, των πολλών ιδιαιτεροτήτων και δυνατοτήτων, απαντάται η πρόκληση της επόμενης μέρας για τη χώρα. Ότι συμβαίνει εδώ, αφορά και επιδρά σε ολόκληρη τη χώρα. Η νησιωτικότητα για μένα δεν είναι μειονέκτημα, είναι το μεγάλο πλεονέκτημα, το μεγάλο ατού αυτής της χώρας. Όταν το συνειδητοποιήσεις αυτό, αντιλαμβάνεσαι το μέγεθος της πρόκλησης, της ευθύνης, των δυνατοτήτων. Αυτός είναι ο δικός μου γνώμονας και βάσει αυτού λειτουργώ, ευγνώμων για την μεγάλη τύχη να υπηρετώ αυτόν τον υπέροχο τόπο. Η συνεργασία είναι το κλειδί και φροντίζω να κάνω πράξη καθημερινά την συνένωση των πιο δημιουργικών δυνάμεων του τόπου, για ένα μέλλον βιώσιμο και ελπιδοφόρο. Γιατί η απόφαση να πετύχουμε τον στόχο μας, είναι στάση ζωής όλων. Εργαζομένων, επαγγελματιών, επιχειρηματιών, φορέων, κοινωνικών εταίρων, πολιτικών. Γιατί, η κοινωνία που συνεργάζεται έχει ελπίδα!


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: