ΗΠΑ: Ο Πούτιν μπορεί να χρησιμοποιήσει πυρηνικά αν δει ότι χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν θα μπορούσε να θεωρήσει την προοπτική της ήττας στην Ουκρανία ως υπαρξιακή απειλή για το καθεστώς του, που πιθανώς θα προκαλέσει την καταφυγή του στη χρήση πυρηνικού όπλου, προειδοποίησε την Τρίτη (10/5) η ανώτατη αξιωματούχος των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ.

Η εν λόγω προειδοποίηση ήλθε ως αξιολόγηση από τους επικεφαλής πληροφοριών που ενημέρωσαν τη Γερουσία για τις παγκόσμιες απειλές. Η πρόβλεψη για την Ουκρανία βασίζεται πάνω σε έναν μακρύ, εξαντλητικό πόλεμο φθοράς, ο οποίος θα μπορούσε να οδηγήσει σε ολοένα και πιο ασταθείς ενέργειες κλιμάκωσης από τον Πούτιν, συμπεριλαμβανομένης της πλήρους κινητοποίησης, της επιβολής στρατιωτικού νόμου και – εάν ο Ρώσος ηγέτης ένιωθε ότι ο πόλεμος πήγαινε εναντίον του, έθετε σε κίνδυνο τη θέση του στη Μόσχα- ακόμη και τη χρήση πυρηνικής κεφαλής.

ΠΟΥΤΙΝ

Η συγκεκριμένη ζοφερή πρόβλεψη ήλθε επίσης εν μέσω των συνεχιζόμενων μαχών στην ανατολική και νότια Ουκρανία και των ρωσικών πυραυλικών επιθέσεων στο λιμάνι της Οδησσού, με τον ΟΗΕ να παραδέχεται ότι ο αριθμός των νεκρών αμάχων από τον πόλεμο θα είναι πιθανώς πολύ μεγαλύτερος από την τρέχουσα επίσημη εκτίμηση των 3.381.

Η διευθύντρια της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Άβριλ Χέινς, είπε στην επιτροπή των ενόπλων υπηρεσιών της Γερουσίας ότι ο Πούτιν θα συνεχίσει να κρύβει το πυρηνικό οπλοστάσιο της Ρωσίας σε μια προσπάθεια να αποτρέψει τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους από περαιτέρω υποστήριξη προς την Ουκρανία. Η μετατόπιση της εστίασης προς τα ανατολικά και τα νότια είναι πιθανότατα μια προσωρινή τακτική παρά μια μόνιμη μείωση των πολεμικών στόχων, είπε.

ΠΟΥΤΙΝ

Ο Ρώσος ηγέτης δεν θα χρησιμοποιούσε πυρηνικό όπλο μέχρι να δει μια υπαρξιακή απειλή για τη Ρωσία ή το καθεστώς του, υποστήριξε η Χέινς. Αλλά πρόσθεσε ότι θα μπορούσε να θεωρήσει την προοπτική της ήττας στην Ουκρανία ως μια τέτοια απειλή.

«Πιστεύουμε ότι [η αντίληψη του Πούτιν για μια υπαρξιακή απειλή] θα μπορούσε να ισχύει στην περίπτωση που αντιληφθεί ότι χάνει τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι το ΝΑΤΟ στην πραγματικότητα είτε παρεμβαίνει είτε πρόκειται να παρέμβει σε αυτό το πλαίσιο, κάτι που προφανώς θα είχε συμβολή αντίληψη ότι πρόκειται να χάσει τον πόλεμο στην Ουκρανία», είπε ο Χέινς στην ακρόαση της επιτροπής.

Πιθανά σημάδια κλιμάκωσης

Πρόσθεσε ότι ο κόσμος πιθανότατα θα είχε κάποια προειδοποίηση ότι η πυρηνική χρήση επίκειται.

«Υπάρχουν πολλά πράγματα που θα έκανε στο πλαίσιο της κλιμάκωσης προτού φτάσει στα πυρηνικά όπλα. Επίσης, προτού το κάνει, είναι πιθανόν να προέβαινε σε διαφορετικού τύπου προειδοποιήσεις από αυτές που έχει χρησιμοποιήσει ως τώρα», είπε ο Χέινς.

Μια τέτοια προειδοποίηση θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια περαιτέρω πυρηνική άσκηση μεγάλης κλίμακας που θα περιελάμβανε μιαν ουσιαστική διασπορά κινητών διηπειρωτικών πυραύλων, βαρέων βομβαρδιστικών και υποβρυχίων.

Επέκταση του πολέμου ως την Υπερδνειστερία

Η αξιολόγηση που έκαναν οι αρχηγοί πληροφοριών των ΗΠΑ για τους γερουσιαστές υποδηλώνει ότι η Ουκρανία αντιμετώπιζε την προοπτική ενός πολέμου φθοράς. Είπαν ότι ο Πούτιν σκόπευε να κατακτήσει τις περιοχές του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ καθώς και μια ουδέτερη ζώνη γύρω τους, για να εξασφαλίσει μια χερσαία γέφυρα προς την Κριμαία. Ήθελε να κρατήσει τη Χερσώνα, βόρεια της Κριμαίας, για να εξασφαλίσει την παροχή νερού στη χερσόνησο.

Ωστόσο, οι φιλοδοξίες του δεν σταμάτησαν εκεί. Η Χέινς είπε ότι υπάρχουν «ενδείξεις» ότι ο Πούτιν θέλει να επεκτείνει τη χερσαία γέφυρα μέχρι την Υπερδνειστερία, την κατεχόμενη από τη Μόσχα περιοχή της Μολδαβίας, ελέγχοντας έτσι όλη την ακτή της Μαύρης Θάλασσας της Ουκρανίας.

Η Χέινς είπε, ωστόσο, ότι ο Πούτιν θα αντιμετωπίσει ένα δύσκολο έργο και ότι η επέκταση της χερσαίας γέφυρας στην Υπερδνειστερία, συμπεριλαμβανομένης της κατάληψης της Οδησσού, δεν θα ήταν δυνατή χωρίς πλήρη κινητοποίηση. Πρόσθεσε ότι η κατάληψη του Ντονμπάς και η δημιουργία μιας ουδέτερης ζώνης θα ήταν απίθανη τις επόμενες εβδομάδες.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: