Πυρηνικά: Προσομοιωτής δείχνει τι θα συμβεί αν ο Πούτιν πατήσει το κουμπί

Υπερδυνάμεις να έχουν διαλυθεί, η Ευρώπη να έχει μετατραπεί σε ερείπια και η ανθρωπότητα ένα βήμα πριν τον ολοκληρωτικό αφανισμό – Τι δείχνει πρόγραμμα προσομοιωτή για τα αποτελέσματα ενός ολοκληρωτικού πυρηνικού πολέμου

Σας φαντάζει τρομακτική η σκέψη ενός πυρηνικού πολέμου; Οπως καταδεικνύουν τα αποτελέσματα ενός προσομοιωτή του πανεπιστημίου του Πρίνστον κάνετε πολύ καλά που τρομοκρατήστε από αυτό το ενδεχόμενο καθώς στην απευκταία περίπτωση που ο άνθρωπος αποφασίσει να «πατήσει το κουμπί» δίνοντας το έναυσμα για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με πυρηνικά, μετά κυρίως ερείπια θα απομείνουν για να περιγράψουν τι συνέβη…

Συγκεκριμένα, το εν λόγω αμερικανικό πανεπιστήμιο ανέπτυξε ένα πρόγραμμα προσομοιωτή, το οποίο αποτυπώνει τις τρομακτικές επιπτώσεις που θα είχε η χρήση πυρηνικών σε παγκόσμιο επίπεδο. Το μοντέλο προσομοίωσης προβλέπει έναν καταστροφικό πόλεμο μετά από ένα αρχικό ρωσικό πυρηνικό πλήγμα, που θα είχε ως αποτέλεσμα τα (άμεσα) αντίποινα άλλων δυνάμεων. Γνωστό ως «Plan A», το τετράλεπτο βίντεο είχε δημιουργηθεί προ πενταετίας από ερευνητές του Πρίνστον που εργάζονται στο Program on Science and Global Security και η ύπαρξή του έγινε γνωστή δύο χρόνια αργότερα. Και όπως προβλέπει, σχεδόν 35 εκατομμύρια άνθρωποι θα πεθάνουν σε διάστημα λίγων ωρών, πολλοί εξ αυτών στα πρώτα 45 λεπτά της εφιαλτικής σύρραξης.

Η προσομοίωση ξεκινά με μια συμβατική, μη πυρηνική σύγκρουση μεταξύ Ρωσίας και ΗΠΑ / ΝΑΤΟ. Η Μόσχα εκτοξεύει ένα προειδοποιητικό πυρηνικό όπλο από βάση της Μαύρης Θάλασσας, με στόχο να σταματήσει την προέλαση των ΗΠΑ. Το ΝΑΤΟ ως απάντηση στοχεύει τη Ρωσία με ένα μόνο τακτικό πυρηνικό αεροπορικό χτύπημα. Στη συνέχεια η σύγκρουση κλιμακώνεται γρήγορα, με τη Ρωσία να σφυροκοπά βάσεις του ΝΑΤΟ και να προωθεί στρατεύματα με περίπου 300 πυρηνικά, που μεταφέρονται είτε με αεροσκάφη είτε με πυραύλους μικρού βεληνεκούς. Το ΝΑΤΟ απαντά με περίπου 180 αερομεταφερόμενους πυρηνικούς πυραύλους. Ενας τέτοιος πόλεμος θα είχε ως αποτέλεσμα 2,6 εκατομμύρια θύματα σε μόλις τρεις ώρες, αφήνοντας το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης κατεστραμμένο.

Η Ρωσία θα εκτόξευε εν συνεχεία πυρηνικά από σιλό πυραύλων, υποβρύχια και μεταφερόμενους εκτοξευτήρες, με το ΝΑΤΟ να απαντά εξαπολύοντας στρατηγικό πυρηνικό χτύπημα με περίπου 600 κεφαλές από τις ηπειρωτικές ΗΠΑ και πυρηνικά υποβρύχια. Αυτή η καταστροφική φάση του πολέμου θα μπορούσε να οδηγήσει σε 34 εκατομμύρια θύματα σε μόλις 45 λεπτά. Στην τελική φάση της σύγκρουσης οι δύο πλευρές θα στόχευαν η μία τις 30 μεγαλύτερες πόλεις και τα οικονομικά κέντρα της άλλης με πέντε έως δέκα πυρηνικά όπλα κάθε φορά, σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ανάκαμψη της αντίπαλης πλευράς μετά τον πόλεμο. Μια τόσο δραστική κίνηση, πιστεύουν οι ερευνητές του Πρίνστον, θα οδηγούσε σε επιπλέον 85 εκατομμύρια θύματα μέσα σε 45 λεπτά.

Ο Alex Glaser ένας από τους δημιουργούς του Plan A μίλησε στο Newsweek και τόνισε πως «από όσο μπορεί κανείς να πει, αυτή είναι η πιο σοβαρή κρίση με πιθανή πυρηνική διάσταση που περιλαμβάνει τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες/ΝΑΤΟ μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ακόμα και αν ο κίνδυνος ενός πυρηνικού πολέμου εξακολουθεί να θεωρείται «μικρός», όπως θα υποστήριζαν πολλοί αναλυτές». Ακόμη, ο Glaser επισήμανε ότι «μία κρίση όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή οδηγεί συχνά σε κακή επικοινωνία μεταξύ των πλευρών, που επιδεινώνεται από το γεγονός ότι παραμένουν πολύ λίγες ενεργές γραμμές επικοινωνίας ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ/ΝΑΤΟ».

reader.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: