Πως θα γίνει η εξόφληση στο ενισχυμένο επίδομα γέννας, με αίτηση οι έξτρα δικαιούχοι στο επίδομα μητρότητας

Με ποιες εισοδηματικές ενισχύσεις στρώνει η κυβέρνηση τον δρόμο προς τις ευρωεκλογές, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στο ενισχυμένο επίδομα γέννας.

Με εισοδηματικές ενισχύσεις στρώνει η κυβέρνηση τον δρόμο προς τις ευρωεκλογές. Σε πρώτο πλάνο βρίσκεται η νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού από την 1η Απριλίου, η αναδρομική αύξηση του επιδόματος γέννησης και η επέκταση του επιδόματος μητρότητας.

Στο Υπουργικό Συμβούλιο της 22ας Μαρτίου αναμένονται τα αποκαλυπτήρια του νέου κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα που θα ισχύει από την 1η Απριλίου 2024. Ο Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι θα είναι σίγουρα πάνω από 800 ευρώ, με το επικρατέστερο σενάριο να προβλέπει μια αύξηση από 1η Απριλίου κοντά στο 5%-6%, ώστε ο νέος μισθός να αυξηθεί από τα 780 ευρώ σήμερα (667 ευρώ καθαρά) στην περιοχή των 820 ευρώ, με στόχο το καθαρό ποσό να αγγίξει ή και να ξεπεράσει τα 700 ευρώ. Από την αύξηση του κατώτατου μισθού ωφελούνται περίπου 600.000 μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα.

Έξτρα επίδομα γέννησης από 400 έως και 1.500 ευρώ θα λάβουν τον Απρίλιο όσοι απέκτησαν παιδί από την 1η Ιανουαρίου 2023 και μετά. Το ποσό αυτό προκύπτει μετά την αύξηση του επιδόματος γέννησης, με αναδρομική ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2023. Χωρίς να απαιτείται νέα αίτηση το επιπλέον ποσό του επιδόματος θα καταβληθεί εφάπαξ τον Απρίλιο στους δικαιούχους, οι οποίοι έχουν ήδη λάβει το πλήρες ποσό του επιδόματος γέννησης. Στους δικαιούχους των οποίων η αίτηση έχει εγκριθεί, χωρίς ωστόσο να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή και των δύο δόσεων του επιδόματος, το επιπλέον ποσό καταβάλλεται με την καταβολή της δεύτερης δόσης. Το επίδομα γέννησης κλιμακώνεται ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων και αυξάνεται από 2.000 ευρώ ( οριζόντια) σε:

– 2.400 ευρώ για το πρώτο παιδί

– 2.700 ευρώ για το δεύτερο κατά σειρά γέννησης εξαρτώμενο τέκνο

– 3.000 ευρώ για το τρίτο και

– 3.500 ευρώ για το τέταρτο και κάθε επόμενο παιδί.

Τέλος, ποσά που φτάνουν έως 7.020 ευρώ θα λάβουν φέτος όσες μητέρες είναι ελεύθερες επαγγελματίες ή αγρότισσες, καθώς έχουν πλέον πρόσβαση στην ειδική παροχή μητρότητας. Τις επόμενες ημέρες θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα στην ιστοσελίδα dypa.gov.gr για την καταβολή του επιδόματος μητρότητας σε μη μισθωτές εργαζόμενες.

Οι δικαιούχοι θα υποβάλλουν την αίτηση στη σχετική πλατφόρμα και στη συνέχεια θα διαπιστώνεται αν η μητέρα έχει ασφαλιστική ικανότητα ή όχι. Σε περίπτωση που έχει οφειλές θα πρέπει να τις εξοφλήσει για να μπορέσει να λάβει το επίδομα μητρότητας.

dnews.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!