«Πράσινο» για το project των Αράβων του Αστέρα στη Μύκονο – Επένδυση άνω των 78 εκατ. ευρώ (pic)

Εγκριση της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης για την εγκατάσταση και λειτουργία των εργοταξιακών χώρων από το υπουργείο Περιβάλλοντος – Το έργο προβλέπει τη δημιουργία 5στερου ξενοδοχείου

Πιο κοντά έρχεται τώρα η επένδυση 5 αστέρων των Αράβων του Αστέρα Βουλιαγμένης στη Μύκονο μετά και την έγκριση από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος της Τεχνικής Περιβαλλοντικής Μελέτης (ΤΕ.ΠΕ.Μ) για την εγκατάσταση και λειτουργία των εργοταξιακών χώρων.

Πρόκειται για τη χαρακτηρισμένη ως στρατηγική επένδυση στο νησί των Ανέμων, προϋπολογισμού, με βάση τα πιο πρόσφατα στοιχεία, 78,6 εκατ. ευρώ. Το έργο προβλέπει τη δημιουργία ξενοδοχείου 5* και δυναμικότητας 192 κλινών με υποστηρικτικά έργα, στη θέση «Καραπέτης» στην περιοχή της Άνω Μεράς στο πλαίσιο του σχετικού Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Με βάση την απόφαση του ΥΠΕΝ τώρα τίθενται συγκεκριμένοι όροι και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση των εργοταξιακών χώρων του project. Οπως αναφέρεται, μεταξύ άλλων, θα πρέπει να τηρούνται «οι περιβαλλοντικοί όροι και περιορισμοί που περιλαμβάνονται στη σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση (υπ’ αρ. 4658/19.01.2022 ) και αφορούν την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων κατά τη φάση κατασκευής των έργων, το θόρυβο, τις αέριες εκπομπές, τα υγρά και στερεά απόβλητα» κ.ο.κ., ενώ «η διαχείριση των αστικών αποβλήτων θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με το σχέδιο περιβαλλοντικής διαχείρισης κατασκευής του έργου».

Σημειωτέον ότι η επένδυση, στην οποία έχει αντιταχθεί ανοικτά ο δήμος με προσφυγή και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, προχωρά τώρα, σε αυτή τη συγκυρία- τέσσερα και πλέον χρονιά μετά την αρχική έγκριση του ΕΣΧΑΣΕ το 2019- κι ενώ έχει παραταθεί έως και το πρώτο εξάμηνο του 2024 το χρονικό όριο που είχε τεθεί για την αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στις εκτός σχεδίου περιοχές της Μυκόνου (σ.σ. έληγε στα τέλη του περασμένου έτους). Ακριβώς το γεγονός ότι το project των Αράβων της Blue Iris Α.Ε. προωθείται μέσω ΕΣΧΑΣΕ -τα οποία ελέγχονται από το ΣτΕ λόγω και της έκδοσης Προεδρικού Διατάγματος– είναι και ένας βασικός λόγος για τον οποίο από την πλευρά του, το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο σε συνέχεια και της προσφυγής του δήμου, απεφάνθη ότι ορθώς τα ΕΣΧΑΣΕ εξαιρέθηκαν από την αναστολή δόμησης στη Μύκονο, με το δεδομένο ότι ακολουθούν συγκεκριμένο περιβαλλοντικό πλαίσιο σε σχέση με έργα που κατασκευάζονται με βάση τη διάσπαρτη, εκτός σχεδίου, δόμηση: «Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις των ΕΣΧΑΣΕ μελετώνται σε δύο στάδια και διασφαλίζουν επαρκέστερη διαβούλευση με το ενδιαφερόμενο κοινό και τις συναρμόδιες υπηρεσίας (δασική, αρχαιολογική κ.ά.)».

Blue Iris ελέγχεται από την επενδυτική AGC Equity Partners, τους επενδυτές του Αστέρα Βουλιαγμένης. Το project της Μυκόνου περιλαμβάνει πέραν της 5άστερης μονάδας, χώρους εστίασης, κέντρο ευεξίας, υπαίθριο θέατρο και μαρίνα, για την οποία ωστόσο το ΣτΕ κατόπιν της προσφυγής του δήμου απεφάνθη αρνητικά με το σκεπτικό ότι θα μπορούσε μεν να χωροθετηθεί συμπληρωματικά, ουσιαστικά ως παρακολούθημα της τουριστικής εγκατάστασης και να έχει την ανάλογη (μικρή) δυναμικότητα σε αριθμό σκαφών που προβλέπει ο νόμος, όχι όμως να προορίζεται για την κάλυψη ευρύτερων αναγκών ελλιμενισμού, άσχετων με την ξενοδοχειακή μονάδα.

newmoney.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!