«Τα καφεμάτικα Μυκόνου καλλιεργούνται συνήθως άνυδρα, έχουν καφέ μάτι, είναι μικρόσπερμα και βραστερά.
Μέχρι πριν από τέσσερις δεκαετίες υπήρχε μεγάλη παραγωγή στο νησί και ταξίδευαν σε μεγάλες ποσότητες στα γύρω νησιά και στην περιοχή της πρωτεύουσας -Αθήνα και Πειραιά- επειδή είχαν καλή φήμη σαν καλόβραστα και με νόστιμο σώμα.
Η τηγάνιση είναι μια προσθήκη στα συχνά νερόβραστα «φασουλάκια» που εκμεταλλεύεται τη νοστιμιά του τσιγαρισμένου κρεμμυδιού και αποκτά ιδιαίτερο και χορταστικό ενδιαφέρον με την προσθήκη του ρυζιού και του φρυγανισμένου ψωμιού», λέει ο Δημήτρης Ρουσουνέλος, που ανέλαβε να τα φτιάξει για λογαριασμό του “Γαστρονόμου” και της παρέας του…
Χρόνος: 15′ προετοιμασία / 45′ μαγείρεμα / Σύνολο: 1 ώρα
Υλικά
Μερίδες: 4
- 250 γρ. καφεμάτικα φασόλια (ή μαυρομάτικα)
- 2 κουτ. σούπας ρύζι γλασέ
- 2 κρεμμύδια ξερά, σε λεπτές φέτες
- 100 ml ελαιόλαδο + λίγο ακόμα για το σερβίρισμα
- 3 κουτ. σούπας ξίδι
- 1 κουτ. γλυκού κοφτό, αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1 φέτα μπαγιάτικο ψωμί, κομμένο με το χέρι σε μικρές μπουκιές
- 1/4 μάτσο μαϊντανός, ψιλοκομμένος
- αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. γλυκού βούτυρο αιγοπρόβειο (αν έχετε γλίνα, το χοιρινό λίπος, προτιμήστε την – δίνει ιδιαίτερη νοστιμιά)
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τα καφεμάτικα φασουλάκια Μυκόνου, ξεκινάμε ξεπλένοντας καλά τα φασόλια, τα στραγγίζουμε και τα αδειάζουμε σε μια κατσαρόλα.
- Ρίχνουμε τόσο νερό ώστε να τα υπερκαλύψει κατά 5 εκ. και τα βράζουμε σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά.
- Τα στραγγίζουμε και τα ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα μαζί με 800 ml νερό. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ρύζι και αλάτι και μαγειρεύουμε για άλλα 10-15 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να απορροφήσει αρκετά από τα υγρά. Το φαγητό θα πρέπει να μείνει ζουμερό, αλλά όχι σούπα.
Παράλληλα, ετοιμάζουμε την τηγάνιση
- Σε ένα τηγάνι ζεσταίνουμε το βούτυρο ή τη γλίνα σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα κομματάκια ψωμιού μέχρι να καψαλιστούν και να γίνουν τραγανά. Αδειάζουμε σε μπολ.
- Στο ίδιο τηγάνι, ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για περίπου 4-5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Πασπαλίζουμε με το αλεύρι και ανακατεύουμε για 1 λεπτό περίπου μέχρι να ροδίσει.
- Ρίχνουμε το ξίδι, αφήνουμε 2 λεπτά να εξατμιστεί και αδειάζουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα φασόλια και το ρύζι.
- Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο στο τηγάνι, τσιγαρίζουμε ελαφρά το κρεμμύδι, προσθέτουμε το αλεύρι, ανακατεύουμε και σβήνουμε με το ξίδι.
- Αφήνουμε λίγο να ξεθυμάνει και προσθέτουμε την τηγάνιση στην κατσαρόλα με τα καφεμάτικα και το ρύζι.
- Ανακατεύουμε απαλά, δυναμώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε για περίπου 2 λεπτά, ώστε να ενωθούν οι γεύσεις και τα αρώματα.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και μοιράζουμε στα πιάτα.
- Ρίχνουμε σε κάθε πιάτο και τα ξεροτηγανισμένα ψωμάκια και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Ραντίζουμε κάθε πιάτο με λίγο ωμό ελαιόλαδο και σερβίρουμε.
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- Ελληνικό μπάσκετ το μεγαλείο σου: Συνεχίστηκε ματς με οροφή να στάζει στο Τρίκαλα – Μύκονος
- Δημήτρης Λιανός: Με ποια έργα θα αντιμετωπίσουμε τη λειψυδρία – Τι θα κάνουμε αν δεν βρέξει
- Χριστουγεννιάτικες δραστηριότητες στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Μυκόνου
- ΣΥΡΙΑ: Οι ευρωπαίοι ηγέτες χαιρετίζουν την πτώση Άσαντ χωρίς καμία αναφορά στη διάδοχη κατάσταση
- Έρχεται το «Εξοικονομώ 2025» – Ποια τα κριτήρια και οι δικαιούχοι