
Οι τιμές πώλησης κατοικιών στα ελληνικά νησιά συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, με βάση τα στοιχεία της Spitogatos για το 2ο τρίμηνο του 2025. Σύμφωνα με την έρευνα, η Μύκονος εξακολουθεί να κατέχει την κορυφή, με μέση ζητούμενη τιμή πώλησης που ξεπερνά τα 7.100 ευρώ/τ.μ.
Ακολουθούν η Αντίπαρος με 6.391 €/τ.μ., η Πάρος (5.000 €/τ.μ.), η Φολέγανδρος (4.951 €/τ.μ.) και η Κύθνος (4.286 €/τ.μ.), ενώ η Σαντορίνη βρίσκεται στα 4.211 €/τ.μ. Στα χαμηλότερα επίπεδα των Κυκλάδων βρίσκονται η Άνδρος (2.120 €/τ.μ.) και η Σύρος (2.231 €/τ.μ.).
Εντυπωσιακές αυξήσεις την τελευταία εξαετία
Οι μέσες ζητούμενες τιμές (ΜΖΤ) έχουν καταγράψει άλματα έως και 40% – 50% σε Κυκλάδες, Κρήτη, Δωδεκάνησα και Ιόνιο την τελευταία εξαετία.
- Στα Ιόνια νησιά: +49,3% (2019 – 2025), φτάνοντας τα 2.389 €/τ.μ.
- Στην Κρήτη: +40,4%, με ΜΖΤ στις 2.105 €/τ.μ.
- Στο Αιγαίο: +38,9%, με ΜΖΤ 2.778 €/τ.μ.
Οι ξένοι αγοραστές
Ιδιαίτερα υψηλή παραμένει η διεθνής ζήτηση. Οι ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Γερμανία, Ολλανδία και Γαλλία αποτελούν τις πέντε χώρες με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον για αγορά κατοικίας στα ελληνικά νησιά.

Αναλυτικά ανά νησιωτική περιοχή
- Κυκλάδες: Ισχυρή άνοδος σε Αντίπαρο και Φολέγανδρο (+20% σε ετήσια βάση). Σταθερότητα σε Νάξο, Σέριφο και Σίκινο.
- Ιόνιο: Πρωταγωνιστεί η Κέρκυρα στη ζήτηση, ενώ οι Παξοί έχουν τις υψηλότερες τιμές. Μεγάλη αύξηση στη Λευκάδα (+20% σε σχέση με το 2024).
- Σποράδες: Η Αλόννησος καταγράφει άνοδο άνω του 30% σε ένα χρόνο. Η Σκιάθος παραμένει η ακριβότερη (3.273 €/τ.μ.).
- Αργοσαρωνικός: Η Ύδρα στα 6.500 €/τ.μ. διατηρεί την πρωτιά, ενώ η Σαλαμίνα σημειώνει ετήσια άνοδο 10%.
- Βόρειο Αιγαίο: Η Ικαρία ακριβότερη, η Σάμος φθηνότερη (950 €/τ.μ.). Η Χίος καταγράφει τη μεγαλύτερη άνοδο (+7,1%).
- Δωδεκάνησα: Η Πάτμος κορυφαία σε τιμές, ακολουθεί η Σύμη (3.043 €/τ.μ. με άνοδο +30%). Δημοφιλέστερες για ξένους αγοραστές η Ρόδος, η Κως και η Κάλυμνος.
- Κρήτη: Τα Χανιά η ακριβότερη περιοχή, με άνοδο 22% μέσα σε ένα έτος. Φθηνότερες επιλογές εντοπίζονται στο Ηράκλειο.
- Εύβοια: Ανοδικές τάσεις, με μεγαλύτερη αύξηση στα Στύρα (+15%).
Η ελληνική κτηματαγορά στα νησιά δείχνει ξεκάθαρα ότι ο τουρισμός, η φυσική ομορφιά και η διεθνής ζήτηση εξακολουθούν να πιέζουν ανοδικά τις τιμές, καθιστώντας τα νησιά όχι μόνο πόλο έλξης για διακοπές αλλά και για επενδύσεις σε ακίνητα.
Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr
Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube
Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com
Διαβάστε ακόμη:
- Μύκονος: Γύρισαν ξανά στον έρωτα… που άλλο δεν αντέχουν (vids+pics)
- Χορωδία Κέρκυρας: Γέμισαν αρμονία και ρομαντισμό τα σοκάκια της Μυκόνου (Βίντεο+Φωτό)
- Δηλώστε Συμμετοχή: Δωρεάν εργαστήρι διαχείρισης στρες από την Αντιδημαρχία Πολιτισμού
- Δείτε φωτογραφίες από την πανήγυρις του Αγίου Γερασίμου του Εν Κεφαλληνία και Αγίας Ματρώνης της Χιοπολίτιδος στην Μύκονο (Φωτό)
- Το Πήλιο του Σαββόπουλου και η παρέα με τους Κουτσολιούτσους, μεταξύ Νέας Υόρκης – Μυκόνου η Ευγενία Χανδρή και το σχέδιο του Στέφανου Βαφειάδη