Στρατιωτική θητεία: Ολες οι αλλαγές, το χρονοδιάγραμμα

Κεφαλογιάννης: «Βασική σκέψη είναι να μετατρέψουμε τη στρατιωτική θητεία από αγγαρεία σε ευκαιρία» – Όλες οι αλλαγές
Από 05 έως 15 Φεβρουαρίου 2024, η Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών (ΣΜΥ), διεξήγαγε χειμερινή εκπαίδευση – διαβίωση στο Περτούλι Τρικάλων. Η εκπαίδευση, στην οποία συμμετείχαν προσωπικό και μέσα της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ) “ΚΙΛΚΙΣ ΛΑΧΑΝΑ”, περιέλαβε μεταξύ άλλων, διεξαγωγή ασκήσεων μικρών κλιμακίων, βολές μάχης ταχείας αντίδρασης, αντικείμενα εκμάθησης τεχνικών επιβίωσης, χρήση κεκλιμένης αερογέφυρας, οργάνωση ζώνης ρίψεως και αεροδιακομιδή τραυματία. (ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΕΣ/EUROKINISSI)

Σε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία προχωράει το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, με ενίσχυση του ρόλου των εφέδρων που θα μπορούν να συνεισφέρουν επιχειρησιακά στον ελληνικό στρατό. Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει ότι το χρονικό όριο της ελληνικής θητείας δεν πρόκειται να αλλάξει, θα υπάρχει εθελοντική στράτευση των γυναικών και οι αλλαγές θα βασιστούν στο φινλαδικό μοντέλο.

«Βασική σκέψη είναι να μετατρέψουμε, όπως έχει πει και ο Νίκος Δένδιας, τη στρατιωτική θητεία από αγγαρεία σε ευκαιρία, και να μπορεί ο νέος μας φεύγοντας από το στρατό να έχει κάποιες δεξιότητες οι οποίες θα του είναι χρήσιμες και στον επαγγελματικό του βίο» τόνισε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Γιάννης Κεφαλογιάννης, μιλώντας στην εκπομπή «Συνδέσεις».

«Ο λόγος που παίρνουμε κάποια στοιχεία από το φινλανδικό μοντέλο, είναι ότι η Φινλανδία προσιδιάζει πάρα πολύ στο μοντέλο της Ελλάδας σε διάφορα ζητήματα. Δηλαδή έχει έναν στρατό μεικτό, δηλαδή επαγγελματίες και εφέδρους, συνοριοφύλακες ενώ εξ ανατολών βρίσκεται η απειλή που λέγεται Ρωσία. Μέσα σε περίπου 8 εβδομάδες, ο πολίτης που ντύνεται στα χακί μπορεί και παίρνει τέτοια εκπαίδευση, κυρίως μέσα από τακτικές βολές, στρατιωτική θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση που μετρτρέπεται σε χρήσιμο μαχητή» ανέφερε.

«Διαχρονικά, αν δει κανείς την ιστορία των δύο χωρών, θα δει ότι ένα πολύ μικρό έθνος πληθυσμιακά όπως είναι η Φινλανδία, αντιμετώπισε σε διάφορες φάσεις της ιστορίας της μια πολύ μεγάλη απειλή που παλιά ήταν η Ρωσική Αυτοκρατορία, αργότερα η Σοβιετική Ένωση, νυν η Ρωσία», είπε ο κ. Κεφαλογιάννης.

Αναφορικά με την επίσκεψη του Νίκου Δένδια στην Φινλανδία την προηγούμενη εβδομάδα, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης είπε ότι αυτό που διαπιστώθηκε είναι ότι οι Φινλανδοί, ο αποκτούν μέσα από αυτή τη διαδικασία συγκεκριμένες δεξιότητες, αλλά κυρίως είναι σε στρατιωτική ετοιμότητα τέτοια που τους επιτρέπει πραγματικά από πολίτες να μετατρέπονται σε στρατιώτες σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, μέσα σε περίπου οκτώ εβδομάδες.

Τα Κέντρα Δια Βίου Μάθησης σε ρόλο-κλειδί

«Έχουμε καταρχάς τόσο στον Στρατό Ξηράς, όσο στην Πολεμική Αεροπορία, αλλά και στο Πολεμικό μας Ναυτικό, εξαιρετικά Κέντρα Δια Βίου Μάθησης, τα οποία αυτή τη στιγμή εκπαιδεύουν κυρίως τα μόνιμα στελέχη και κάποιους πολύ λίγους κληρωτούς.

Θέλουμε λοιπόν να τα αναπτύξουμε, να τα πιστοποιήσουμε σύμφωνα με τις εθνικές αρχές πιστοποίησης, έτσι ώστε τελειώνοντας ο πολίτης, ο στρατιώτης να παίρνει μια πιστοποίηση η οποία θα του είναι χρήσιμη είτε στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα, δηλαδή ακόμη και για μία προκήρυξη» είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης αναφέροντας ενδεικτικά την ειδικότητα του ναυαγοσώστη.

Σκοπεύουμε να βάλουμε μέσα κρίσιμες ειδικότητες, όπως για παράδειγμα πολιτική προστασία και πρώτες βοήθειες, πρόσθεσε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αναφερόμενος εκτός από την κατηγορία εκείνων που έχουν σπουδάσει, στην κατηγορία νέων που πλέον τους δίνεται στο στρατό η ευκαιρία να πάρουν ένα εφόδιο. «Έχουμε εντοπίσει μια σειρά από κατηγορίες που εφόσον ενσωματωθούν πράγματι ο νέος μας θα μπορεί να έχει τη δυνατότητα να αποκτήσει πιστοποιητικό», ανέφερε.

Ιδρύεται τμήμα Πληροφορικής στις Ένοπλες Δυνάμεις

«Τα επιτελεία αυτή τη στιγμή επεξεργάζονται μια σειρά από δεδομένα για το τι ακριβώς στρατό χρειαζόμαστε και σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και το νομοσχέδιο το οποίο παρουσιάσαμε στο υπουργικό συμβούλιο που αφορά το Κέντρο Καινοτομίας. Γιατί πραγματικά αυτή τη στιγμή αυτό που έχει ανάγκη η χώρα δεν είναι να ξοδεύουμε δισεκατομμύρια από το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου σε οπλικά συστήματα, χρήσιμα μεν, αλλά ενδεχομένως πολλές φορές να πρέπει να δούμε ότι υπάρχουν και κάποια πιο έξυπνα συστήματα, λιγότερο κοστοβόρα, τα οποία μπορούν να έχουν πολύ μεγάλο αποτύπωμα σε μια σύρραξη», είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, διευκρινίζοντας:

«Η βασική φιλοσοφία στο κεφάλαιο 1 του νομοσχεδίου όσον αφορά το Τμήμα Πληροφορικής, το οποίο ιδρύεται αυτή τη στιγμή στις Ένοπλες Δυνάμεις, είναι ότι πλέον ο σύγχρονος αξιωματικός είναι ταυτόχρονα και επιστήμονας και επίσης αν κάποιος πρέπει να ασχοληθεί με σύγχρονα οπλικά συστήματα πρέπει να γνωρίζει σε βάθος το αντικείμενο. Η κυβερνοασφάλεια και η τεχνητή νοημοσύνη, εντάσσονται σε κάθε σύγχρονο στρατό και το βασικότερο από όλα είναι ότι αυτή τη στιγμή ναι μεν έχουμε κάποιους εξειδικευμένους αξιωματικούς, οι οποίοι έχουν σπουδάσει κυρίως σε μεταπτυχιακό το ζήτημα της πληροφορικής, αλλά δεν υπάρχει ένα ενιαίο σώμα.»

«Το τμήμα αυτό θα ενταχθεί στη Θεσσαλονίκη, στη Σχολή Σωμάτων Αξιωματικών του Στρατού μας, όπου με αυτόν τον τρόπο, όπως βγαίνουν για παράδειγμα οι γιατροί, όπως βγαίνουν οι νομικοί, θα βγαίνουν και αυτοί οι οποίοι θα ασχολούνται με το ζήτημα της πληροφορικής. Θα υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και θεωρώ ότι με αυτόν τον τρόπο θα είναι και πιο λειτουργικό και θα είναι και πιο γρήγορες οι διαδικασίες όσον αφορά το ζήτημα αντιμετώπισης των όποιων κινδύνων», πρόσθεσε ο κ. Κεφαλογιάννης.

«Η πρώτη φουρνιά στο κοινό σώμα πληροφορικής»

Άρα η πρώτη φουρνιά η οποία θα μπει, ίσως είναι, είναι αυτός ή ο επόμενος Σεπτέμβριος. Ο στόχος είναι να είναι αυτός. Καταλαβαίνετε ότι για να βγουν οι πρώτοι απόφοιτοι από το κοινό σώμα θέλει τέσσερα χρόνια. Αυτό δεν σημαίνει ότι στα τέσσερα χρόνια αυτά θα καθόμαστε και θα περιμένουμε τις εξελίξεις» είπε.

Προφανώς θα προσπαθήσουμε να εφαρμόσουμε διαδικασίες όσο γίνεται πιο πυκνές σε σχέση με τη μετεκπαίδευση των ήδη υπαρχόντων αξιωματικών πάνω σε ζητήματα πληροφορικής, κυβερνοασφάλειας, τεχνητής νοημοσύνης. Προκειμένου να αναπτύξουμε όλες αυτές τις υποδομές, οι οποίες είναι απαραίτητες, αλλά αυτή τη στιγμή γίνεται μια πολύ σημαντική εργασία μέσα στο ΓΕΕΘΑ και στα Επιτελεία, έτσι ώστε να μπορέσουμε να ενσωματώσουμε τις νέες δομές κάτω από το ΓΕΕΘΑ. Αυτό θα απαιτήσει πολύ λιγότερο χρόνο», είπε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας.

Κέντρο Καινοτομίας: Εντός των επόμενων εβδομάδων σε διαβούλευση το νομοσχέδιο

Υπάρχει χρηματοδότηση, με 25 εκατομμύρια που θα είναι το αρχικό κεφάλαιο, προκειμένου να μπορούμε μέσα από αυτό το Κέντρο Καινοτομίας να χρηματοδοτήσουμε εταιρείες που θέλουν να αναπτύξουν τα αντίστοιχα οπλικά συστήματα, τα οποία στη συνέχεια το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θα έχει και τα δικαιώματα επί αυτών. Παίρνουμε πάρα πολλά χαρακτηριστικά του ισραηλινού μοντέλου, ένα πολύ μεγάλο οικοσύστημα γύρω από την αμυντική βιομηχανία και κυρίως τεχνολογία αιχμής, είπε ο κ. Κεφαλογιάννης προσθέτοντας για τα πεδία δεξιοτήτων ότι είναι σχεδόν έτοιμα.

Είναι δύσκολο «να πιάσει»όσους στρατευτούν το 2024 αλλά αυτό ήταν ο στόχος της τελευταίας ΕΣΣΟ, είπε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, επιβεβαιώνοντας τέλος ότι στο φινλανδικό μοντέλο η στράτευση γυναικών είναι στο τραπέζι ως εθελοντική.

tovima.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!