Συναγερμός για τη γρίπη: Εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων – Ποιες ηλικιακές ομάδες είναι στο κόκκινο

Καμπανάκι ειδικών για την έξαρση της γρίπης σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά.

Συνεχίζεται η επέλαση της εποχικής γρίπης, τα κρούσματα αυξάνονται ραγδαία και όλες οι ηλικιακές ομάδες βρίσκονται στο κόκκινο.

Τα τελευταία στοιχεία με βάση την επιδημιολογική έκθεση του ΕΟΔΥ για το διάστημα από τις 5 έως τις 11 Δεκεμβρίου, δείχνουν πως οι επισκέψεις σε γιατρό για γριπώδη συνδρομή παρουσιάζουν περαιτέρω αύξηση 14,3% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, όπου επίσης είχαμε αύξηση των επισκέψεων κατά 41,5%.

Η εκτίμηση του αριθμού κρουσμάτων γριπώδους συνδρομής ανά 1.000 επισκέψεις, κατά εβδομάδα, φτάνει πάνω από τα 90, όταν πέρσι την ίδια περίοδο ήταν κοντά στα δέκα.

Εκρηκτική είναι η αύξηση των κρουσμάτων στα παιδιά, και κυρίως στις ηλικίες 5-14 ετών, όπου ανά 1.000 επισκέψεις ο αριθμός των κρουσμάτων έχει ξεπεράσει τα 150. Πολλά είναι τα περιστατικά και στην ηλικιακή ομάδα έως 64 ετών, ενώ στους άνω των 65 η κατάσταση φαίνεται να είναι καλύτερη, λόγω του εμβολιασμού.

Οι ειδικοί έχουν χτυπήσει καμπανάκι για τη φετινή έξαρση της γρίπης, με εμφάνιση της πολύ νωρίτερα σε σχέση με προηγούμενες χρονιές και με έντονο κύμα μετάδοσης να αναμένεται μέσα στις γιορτές.

Θετικά ένα στα τρία δείγματα

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έκθεση του ΕΟΔΥ, κατά την εβδομάδα 05–11 Δεκεμβρίου στα δύο Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς Γρίπης (Τμήμα Ιολογίας, Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ, και Β' Εργαστήριο Μικροβιολογίας, Ιατρική Σχολή Α.Π.Θ.), ελέγχθηκαν για ιούς γρίπης συνολικά 97 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 9 από νοσοκομεία και 88 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (Sentinel). Τα 33 (34%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α και ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2).

Σημειώνεται πως την αρχή της επιτήρησης της γρίπης έχουν καταγραφεί δώδεκα ( σοβαρά κρούσματα εργαστηριακά επιβεβαιωμένης γρίπης με νοσηλεία σε Μ.Ε.Θ. εκ των οποίων το ένα απεβίωσε.

Συνολικά έχουν ελεγχθεί συνολικά 517 κλινικά δείγματα και συγκεκριμένα 73 από νοσοκομεία και 444 από το Σύστημα Παρατηρητών Νοσηρότητας στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Τα 76 (14,7%) εξ΄ αυτών ήταν θετικά για ιούς γρίπης τύπου Α. Εβδομήντα τέσσερα 74 (97,4%) από αυτά ανήκαν στον υπότυπο Α(Η3Ν2) και 2 (2,6%) στον υπότυπο Α(Η1Ν1).

Πότε ξεκινά ο εμβολιασμός χωρίς ιατρική συνταγή

Εντωμεταξύ από την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσει ο εμβολιασμός ομάδων στα φαρμακεία, χωρίς να απαιτείται ιατρική συνταγή, όπως ανέφερε σε συνέντευξή του στον ΣΚΑΙ ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

Επεσήμανε για τα παιδικά φάρμακα ότι “υπάρχει μία τρομακτική ζήτηση πολύ μεγάλη παντού και γιατί είναι αυτή η ζήτηση; Ο ιός της γρίπης στα παιδιά εμφανιζόταν στις ηλικίες 0 έως 3 ετών, δεδομένου ότι δύο χρόνια υπήρχαν τα περιοριστικά μέτρα και οι μάσκες, πλέον εμφανίζεται και σε μεγαλύτερες ηλικίες, με αποτέλεσμα να έχουμε μία τεράστια ζήτηση. Εκεί δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας, υπάρχει πρόβλημα ταχύτητας της τροφοδοσίας που συνεχώς το βελτιώνουμε και ήδη με τις επαφές που κάναμε και ζητήσαμε από τις φαρμακαποθήκες να βγάλουν όλα τα αποθέματα, θα το ομαλοποιήσουμε”.

thetoc.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: