Σύγκρουση Ανδρουλάκη- Χατζηδάκη για τη Golden Visa

Την επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας σύνδεσης των ταμειακών μηχανών με τα POS, καθώς το 90% των επιχειρήσεων έχουν συνδεθεί ή έχουν προγραμματίσει τη διασύνδεση μέχρι το τέλος Απριλίου, ανακοίνωσε ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας σήμερα (2/4) στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης του νομοσχεδίου για το ελάχιστο επίπεδο φορολογίας των πολυεθνικών. Υπήρξε, όμως και έντονος διάλογος με τον Νίκο Ανδρουλάκη για την Golden Visa.

Ο κ. Χατζηδάκης ανήγγειλε επίσης τη λήψη μέτρων για την κάλυψη των στεγαστικών αναγκών των στελεχών του Δημοσίου (αντίστοιχα με αυτά που έχουν υιοθετηθεί για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων), καθώς και περαιτέρω δικλείδες για την θωράκιση της αγοράς ακινήτων από τις επιπτώσεις των βραχυχρόνιων μισθώσεων, στο πνεύμα σχετικής πρότασης που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ.

Ειδικότερα κατά τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών επεσήμανε μεταξύ άλλων τα εξής:

– Για τη σύνδεση των ταμειακών με τα POS: «Ήταν μια δύσκολη προσπάθεια που ξεκίνησε το φθινόπωρο», ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος γιατί τα καταφέραμε. Όσοι έλεγαν ότι το μέτρο δεν θα εφαρμοστεί ή θα πάμε σε παράταση διαψεύστηκαν. Το 90% των επιχειρήσεων – τα επίσημα στοιχεία θα βγουν το απόγευμα – έχουν συνδεθεί ή έχουν κλείσει ραντεβού με τεχνικό ως το τέλος Απριλίου. Όσοι λίγοι δεν έχουν συνδεθεί, θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου γιατί δε είναι ανεκτό κάποιοι «έξυπνοι» να έχουν αθέμιτο πλεονέκτημα απέναντι στους συναδέλφους τους. Και δεν φαντάζομαι η αντιπολίτευση να ταχθεί υπέρ εκείνων που δεν έχουν συνδεθεί ενώ η συντριπτική πλειονότητα το έχει κάνει».

– Για την Golden Visa: Το όριο των επενδύσεων σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά με περισσότερους από 3.100 κατοίκους (το ίδιο πληθυσμιακό όριο ισχύει σε πληθώρα άλλων ρυθμίσεων) ανεβαίνει στις 800.000 ευρώ και στις υπόλοιπες περιοχές στις 400.000 ευρώ, με μεταβατική ρύθμιση προκειμένου να μην διαταραχθεί η λειτουργία της αγοράς. Όπως ανέφερε ο υπουργός, η πρόταση που υπέβαλε το ΠΑΣΟΚ για σύντμηση της προθεσμίας ισχύος του μεταβατικού προγράμματος θα εξεταστεί, ενώ η πρόταση για να θωρακιστεί η απαγόρευση διάθεσης των ακινήτων που αγοράζουν οι επενδυτές σε βραχυχρόνιες μισθώσεις γίνεται δεκτή (συγκεκριμένα δεν θα μπορεί ο επενδυτής να μισθώνει το ακίνητο σε μακροχρόνια μίσθωση σε τρίτον και ο τρίτος να το διαθέτει σε βραχυχρόνιες μισθώσεις). Αντίθετα, απορρίπτεται η πρόταση για γενική αύξηση του ορίου σε όλη τη χώρα στις 800.000 ευρώ όπως και για αναδρομική εφαρμογή της απαγόρευσης διάθεσης σε βραχυχρόνιες μισθώσεις. Κάτι τέτοιο, όπως ανέφερε ο υπουργός θα έστελνε το λάθος μήνυμα στους επενδυτές. Παράλληλα ανακοίνωσε ότι προωθείται ειδικό στεγαστικό πρόγραμμα για τους δημοσίους υπαλλήλους γενικά (δάσκαλοι, γιατροί κ.α.) στα νησιά στο πρότυπο αντίστοιχου προγράμματος για τους στρατιωτικούς. Ο κ. Χατζηδάκης υπενθύμισε ακόμη ότι άδεια διαμονής (Golden Visa) χορηγείται σε επενδυτές όχι μόνο για αγορά ακινήτων αλλά και για μετοχές, ομόλογα κλπ. για τα οποία το όριο δεν αυξάνεται.

– Για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις: Η κυβέρνηση θα εξετάσει πώς θα λειτουργήσουν κατά τη φετινή τουριστική περίοδο οι ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν το Δεκέμβριο και θα επανέλθει το φθινόπωρο.

– Για τη φορολόγηση των πολυεθνικών ομίλων: «Προχωρούμε στο πλαίσιο συμφωνίας του ΟΟΣΑ που υιοθετήθηκε από την ΕΕ στη φορολόγηση πολυεθνικών ομίλων οι οποίοι σήμερα πληρώνουν χαμηλότερους φόρους, υπονομεύοντας την έννοια της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς και της οικονομικής ελευθερίας», ανέφερε ο υπουργός. Η ρύθμιση αφορά 19 ελληνικούς ομίλους και 900 θυγατρικές ξένων ομίλων και τα εκτιμώμενα έσοδα είναι 80 εκατ. ετησίως. Είναι, τόνισε, ένα ακόμα λιθαράκι στη συνολική προσπάθεια για αύξηση των εσόδων χωρίς να αλλάζει το σύστημα φορολόγησης των επιχειρήσεων συνολικά. Υπογράμμισε ακόμη ότι η ρύθμιση εντάσσεται στην πολυεπίπεδη προσπάθεια για αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής η οποία αποδίδει ήδη καθώς το κενό ΦΠΑ μειώθηκε από 23 % το 2018 σε 15% το 2023 και με την επέκταση των ψηφιακών συναλλαγών θα περιοριστεί ακόμα περισσότερο.

Αναφερόμενος εξάλλου σε ζητήματα που τέθηκαν από στελέχη της αντιπολίτευσης για τα Τέμπη ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα λόγο ούτε πρόκειται να κάνει καμία συγκάλυψη, αντίθετα σε πολιτικό επίπεδο μόνο η αντιπολίτευση θα έβγαινε κερδισμένη από κάτι τέτοιο.

Τόνισε επίσης ότι αν ισχύει αιτιώδης συνάφεια και ευθύνη του αρμόδιου υπουργού για τα Τέμπη θα ίσχυε αντίστοιχα για τους υπουργούς που είχαν την ευθύνη για το Μάτι.

«Χρειάζεται», κατέληξε «σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες της Βουλής και της Δικαιοσύνης καθώς και το τεκμήριο αθωότητας κάθε πολίτη, είτε είναι υπάλληλος του Δημοσίου είτε υπουργός».

Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την Golden Visa

O Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε στη Βουλή στις προτάσεις του κόμματός του για την Golden Visa. Η κυβέρνηση συζητά μόνο το ενδεχόμενο να μειωθεί η μεταβατική περίοδος, ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη υπάρχουν κι άλλα κρίσιμα σημεία.

Αναλυτικά τόνισε:

Καταλαβαίνω ότι δεν θέλετε να αντιμετωπίσουμε πλήρως το πρόβλημα, γιατί υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα. Αλλά όχι μόνο για αυτόν τον λόγο. Γιατί έχετε βολευτεί. Όταν μιλάτε συνεχώς για άμεσες ξένες επενδύσεις και πάνω από το 40% των άμεσων ξένων επενδύσεων είναι real estate, καταλαβαίνουμε που βασίζεται το αφήγημα της Νέας Δημοκρατίας. Να “πουλάτε” μια ανάπτυξη που δυσκολεύει τη ζωή του φτωχότερου Έλληνα. Να “πουλάτε” μια ανάπτυξη νέων ανισοτήτων. Να πουλάτε μια ανάπτυξη αφελληνισμού της ελληνικής οικονομίας. Ξένοι στον τόπο τους θα είναι χιλιάδες Έλληνες στα νησιά, σε περιοχές αστικών κέντρων.

Και ήρθατε, μετά από πίεση του ΠΑΣΟΚ, να καταθέσετε μια τροπολογία. Εμείς, πραγματικά, σήμερα, νιώθουμε ότι έχουμε πετύχει μια μικρή νίκη. Αλλά δεν θέλουμε να το δούμε με τα κομματικά μας γυαλιά. Θέλουμε να το δούμε, φεύγοντας από αυτή την αίθουσα, ως μια νίκη για τους φτωχότερους Έλληνες και τη μεσαία τάξη. Γι’ αυτό θέλουμε να σκεφτείτε καλά αυτά που θα σας προτείνουμε για να βελτιώσουμε την τροπολογία.

Αυτή τη στιγμή έχουμε δημιουργήσει τις συνθήκες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, πέρα από την τεράστια αύξηση των ακινήτων, το γ΄ τρίμηνο του 2023 οι τιμές των διαμερισμάτων (σε ονομαστικούς όρους) ήταν κατά μέσο όρο αυξημένες κατά 11,9% σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2022. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής των τιμών των διαμερισμάτων διαμορφώθηκε σε 12% στην Αθήνα, 15,4% στη Θεσσαλονίκη, 12,8% στις άλλες μεγάλες πόλεις και 9,5% στις λοιπές περιοχές της χώρας.

Θέλω να σημειώσω ότι το 2022, οι τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,9% (αναθεωρημένα στοιχεία), και 7,6% το 2021.

Άρα, αυξάνει πολύ και το κόστος αγοράς αλλά και το κόστος ενοικίου, όπως είπα προηγουμένως.

Εμείς ήρθαμε εδώ, όταν καταθέσαμε την ερώτηση στον πρωθυπουργό και είπαμε:

-Κατάργηση ή αναστολή της Golden Visa, όπως έκαναν και άλλες χώρες του Νότου.

-Όσα ακίνητα έχουν αγοραστεί με Golden Visa, να μην μπορεί ο αγοραστής να τα μετατρέπει σε βραχυχρόνια μίσθωση. Άρα, ιδιοκατοίκηση ή μακροχρόνια μίσθωση.

Επίσης, σας προτείναμε μια λύση που να δημιουργεί τις συνθήκες να βρούμε συναίνεση σε επίπεδο τιμών αγοράς.

Από τις προτάσεις που έχετε καταθέσει, εγώ δεν βλέπω να έχετε αυτή την προτεραιότητα και θέλω να είμαι ξεκάθαρος.

Τι λέτε; Από 400.000 ευρώ, να πάμε τη Golden Visa σε 800.000 ευρώ στα αστικά κέντρα Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στα νησιά άνω των 3.100 κατοίκων.

Να καταλάβω, λοιπόν, ότι στα αστικά κέντρα είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι η πρόταση που σας έχουμε κάνει, αλλά είναι ένα σημαντικό βήμα και το χαιρετίζουμε.

Να πω επίσης ότι στα νησιά άνω των 3.100 κατοίκων είναι ένα βήμα. Όμως θέλω,κ. Υπουργέ, να μου απαντήσετε: Στα μικρότερα νησιά των Κυκλάδων (Τζια, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος, Κίμωλος, Κουφονήσια, Ανάφη, Φολέγανδρος, Αμοργός, Σκύρος, Παξοί, Ιθάκη στα Επτάνησα, μικρότερα νησιά στα Δωδεκάνησα, Φούρνοι, Οινούσες, Ψαρά, Κάσος, Σαμοθράκη)τι προτείνετε;

Δηλαδή αφαιρούμε την πίεση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και δημιουργούμε έναν μαγνήτη για την Golden Visa στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων, όπου σήμερα πάει ένας αστυνομικός, ένας γιατρός, ένας δάσκαλος να βρει σπίτι για να υπηρετήσει την τοπική κοινωνία και αγανακτεί.

Επίσης, ξέρετε ότι μειώνεται ο μόνιμος πληθυσμός στα μικρότερα νησιά; Γιατί μειώνεται ο πληθυσμός; Από το κόστος ζωής.

Άρα, εσείς τι μας λέτε; Να υπογράψουμε σήμερα τον υπερτουρισμό, τις δύσκολες συνθήκες ζωής στα μικρότερα νησιά και να ‘χουμε νησιά με τεράστιο πληθυσμό το καλοκαίρι και νησιά “φαντάσματα” τον χειμώνα. Διότι θα έχουν φύγει οι μόνιμοι κάτοικοι. Μα, σοβαρά; Πρέπει να πάρουμε απόφαση και να βρεθεί συναίνεση.

800.000 ευρώ σε όλα τα νησιά για να τελειώσει η πολιτική που διώχνει τους ντόπιους πληθυσμούς από τους μόνιμους τόπους κατοικίας, όπως είναι τα νησιά των Κυκλάδων και άλλα νησιά που σας προανάφερα κ.Υπουργέ.

Δεν μπορώ να καταλάβω πραγματικά τη φιλοσοφία της πρότασή σας. Κάνετε ένα βήμα και αφήνετε κενό στο μεγαλύτερο πρόβλημα που έχει κι εθνικό χαρακτήρα, διότι κάποια από αυτά τα νησιά είναι ακριτικά νησιά, είναι στην παραμεθόριο.

Έχετε σκεφτεί τις διαστάσεις του να κάνετε μαγνήτη για τη Golden Visa αυτά τα νησιά σε σχέση με τα εθνικά μας θέματα;

Πραγματικά είναι αδιανόητη η επιλογή σας. Πρέπει σήμερα να την αλλάξετε και να είναι 800.000 ευρώ στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνας – Θεσσαλονίκης και στα 800.000 ευρώ και στα νησιά άνω των 3.100 κατοίκων, αλλά και κάτω από 3.000 κατοίκους που, αν θέλετε την ταπεινή μου άποψη, εκεί είναι μεγαλύτερο το πρόβλημα απ’ ότι σε νησιά όπως η Κρήτη ή η Ρόδος.

Βέβαια, στη Ρόδο και στην Κέρκυρα υπάρχουν και πανεπιστήμια, όπως και στην Κρήτη, που δυσκολεύεται από την αύξηση του κόστους διαμονής και ο φοιτητής που θέλει να πάει να σπουδάσει.

Άρα, η πρώτη πρότασή μας είναι 800.000 ευρώ και στα νησιά κάτω των 3.100 κατοίκων.

Επίσης, μας λέτε ότι ψηφίζουμε κάτι σήμερα το οποίο όμως θα υλοποιηθεί την 1/1/2025.

Αυτό το χρονικό περιθώριο που δίνετε για την εφαρμογή του μέτρου δεν θα δημιουργήσει μια νέα στρέβλωση στην αγορά; Τι λέτε; Μέχρι τον Σεπτέμβριο προκαταβολή και ολοκλήρωση του μέτρου μέχρι 1/1/2025.

Άρα, μέχρι 1/1/2025 250.000 ευρώ για πολλές περιοχές της Ελλάδας και μετά την 1/1/2025 800.000 ευρώ. 550.000 ευρώ διαφορά. Άρα, λέτε στους κτηματομεσίτες και σε όσους ενδιαφέρονται για Golden Visa “τρέξτε τώρα, τους επόμενους μήνες, τώρα που προλαβαίνετε να κάνετε τη δουλίτσα σας διότι μετά θα υλοποιήσουμε αυτό το οποίο ψηφίσαμε πολλούς μήνες προηγουμένως”. Αδιανόητη και αυτή η επιλογή σας. Εκτιμώ ότι υπηρετεί συμφέροντα κατασκευαστικών εταιρειών.

Τι θα ήταν λογικό; Πρέπει να δώσετε ένα περιθώριο, διότι πιθανόν κάποιοι άνθρωποι έχουν διαπραγματευτεί ακίνητα, χρειάζονται έναν χρόνο. Το λέω αυτό και ως μηχανικός γιατί υπάρχει μια γραφειοκρατία. Δεν μπορεί όμως αυτό το χρονικό διάστημα να είναι 8 μήνες, είναι αδιανόητο. Δημιουργείτε στρέβλωση στην αγορά και, σας παρακαλώ, εμείς βάλαμε στην τροπολογία έως τέλος Απριλίου προκαταβολή, αν θέλετε ας βρούμε έναν συμβιβασμό να το πάμε λίγο παρακάτω για να είναι ένα δίκαιο και ρεαλιστικό μέτρο στο επίπεδο περιθωρίου για να αγοράσει το ακίνητο που ίσως έχει ήδη διαπραγματευτεί.

Τώρα, στο θέμα της βραχυχρόνιας μίσθωσης. Βλέπω ότι δεν αντιμετωπίζετε το πρόβλημα. Λέτε τώρα «όσοι έχουν αγοράσει με τη Golden Visa ακίνητο, δεν τους πειράζουμε», δηλαδή όσοι έχουν ήδη αγοράσει Golden Visa μπορούν να το κάνουν βραχυχρόνια μίσθωση. Δεν το καταλαβαίνω αυτό.

Γιατί αυτοί οι άνθρωποι αφού ήθελαν να πάρουν μια Golden Visa, θα μπορούσαν να μείνουν οι ίδιοι μέσα. Δεν θέλουν να μείνουν οι ίδιοι μέσα, θέλουν να το νοικιάσουν; Ας το δώσουν σε μακροχρόνια μίσθωση. Αυτούς τους αφήνετε εκτός.

Πάμε τώρα στους επόμενους που θα αγοράσουν με Golden Visa. Έτσι όπως νομοθετείτε, δεν αντιμετωπίζετε το ζήτημα που μπορεί να προκύψει αν αυτοί το νοικιάσουν σε κάποιον με μακροχρόνια μίσθωση και μετά αυτός πάει να το νοικιάσει σε βραχυχρόνια μίσθωση. Άρα, πρέπει να υπάρξει μια απάντηση και σε αυτό.

Δηλαδή το πρόβλημα είναι και σε αυτούς που έχουν ήδη αγοράσει που τους αφήνετε ελευθερία επιλογών. Το πρόβλημα υπάρχει και σε αυτούς οι οποίοι θα αγοράσουν στο μέλλον, θα το δώσουν σε κάποιον με μακροχρόνια μίσθωση και αυτός μπορεί να το μετατρέψει σε βραχυχρόνια μίσθωση, άρα κάνατε μια τρύπα στο νερό. Θέλει, λοιπόν, κι εδώ κάποιους περιορισμούς.

Επίσης, θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό να βρούμε μια λύση, γιατί υπάρχει μια αγωνία στους κατοίκους των μικρότερων νησιών. Πρέπει να τους ακούσετε. Δεν μπορεί να αφήνουμε κάποιες κοινωνίες που έχουν ανάγκη – να στηρίξουμε το Εθνικό Σύστημα Υγείας, να στηρίξουμε την παιδεία, να στηρίξουμε την ασφάλεια – να τους αφήνετε ακάλυπτους. Θέλω, πραγματικά, να βρούμε έναν τρόπο να συμφωνήσουμε σε αυτό σήμερα.

Και θέλω να γνωρίζετε ότι εμείς πήραμε αυτή την πρωτοβουλία να θέσουμε στον δημόσιο διάλογο τη συζήτηση για την Golden Visa, όχι γιατί θέλουμε να χτυπήσουμε την αγορά ακινήτων. Θέλουμε να βάλουμε κανόνες. Εμείς δεν είμαστε κατά του επιχειρείν. Θέλουμε να μπουν κανόνες και η πυξίδα των κανόνων είναι να πέσει το κόστος ζωής. Η πυξίδα των κανόνων είναι να βελτιωθεί η καθημερινότητα του ελληνικού λαού. Η πυξίδα των κανόνων είναι η δυνατότητα των νεότερων γενεών να έχουν μια επιλογή αξιοπρεπούς διαβίωσης. Η στέγαση να μην είναι πολυτέλεια, όπως την αφήσατε να γίνει τα τελευταία χρόνια.

Και πρέπει σήμερα η τροπολογία που θα ψηφίσουμε, να είναι μια συνολική λύση και όχι ένα μπάλωμα. Γι’ αυτό σας ζητώ, να υιοθετήσετε τις προτάσεις μας για να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών, να μειώσουμε τις ανισότητες και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες – ιδιαίτερα στα νησιά μας- να μείνουν εκεί οι μόνιμοι πληθυσμοί. Να βελτιωθεί το επίπεδο διαβίωσης γιατί είναι ένα ζήτημα εθνικό, αλλά είναι και ζήτημα πολιτισμού.

Δεν μπορώ να φανταστώ τα μικρά νησιά των Κυκλάδων, αυτά τα νησιά με τον ιδιαίτερο οικιστικό χαρακτήρα να τα μετατρέπετε μέσα από αυτή την άστοχη πολιτική που υλοποιείτε σήμερα, σε μαγνήτες για την Golden Visa. Τον χειμώνα θα είναι περιοχές -φαντάσματα και το καλοκαίρι θα είναι περιοχές, όπου ο υπερτουρισμός θα κάνει τον Έλληνα πολίτη είτε τον μόνιμο κάτοικο είτε τον Έλληνα τουρίστα να νιώθει ξένος στην ίδια του την πατρίδα.

Reporter.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!