Συνεχίζονται τα προβλήματα από την κακοκαιρία: Κλειστοί δρόμοι και θυελλώδεις άνεμοι (Φωτογραφίες)

Σε εξασθένηση η κακοκαιρία. Θυελλώδεις άνεμοι στα πελάγη. Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες.

Σφοδρή κακοκαιρία πλήττει τη χώρα από το μεσημέρι του Σαββάτου, η οποία αναμένεται να διαρκέσει μέχρι αύριο Δευτέρα (22/1) με κύρια χαρακτηριστικά της το τσουχτερό κρύο, τους θυελλώδεις ανέμους και τις χιονοπτώσεις.

Στα λευκά ντύθηκαν πολλές περιοχές της βόρειας Ελλάδας ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Χιόνια και στην Πάρνηθα σημειώθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής με αποτέλεσμα να κλεισει η λεωφόρος Πάρνηθος από τα ύψος του τελεφερίκ και πάνω.

Δείτε εδώ πού χρειάζονται αλυσίδες στη βόρεια Ελλάδα

Θυελλώδεις παραμένουν οι άνεμοι στα πελάγη και το απαγορευτικό απόπλου είναι σε ισχύ σε Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ).

Πώς εξελίσσονται τα φαινόμενα στη βόρεια Ελλάδα

Σε κυκλοφορία δόθηκαν από την Τροχαία το από απόγευμα της Κυριακής – μετά το χθεσινοβραδινό αποκλεισμό λόγω του χιονιού και του παγετού – οι επαρχιακές οδοί Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου και Ξηροχωρίου – Προχώματος, ενώ αναμένεται κατά τη διάρκεια της ημέρας και η προσβασιμότητα στην Επαρχιακή οδό Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου.

Την ίδια ώρα έγινε άρση της απαγόρευσης κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων, μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων, κατά μήκος της Εγνατίας οδού Θεσσαλονίκης Σερρών και σε όλο το οδικό δίκτυο της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης.

Υποχρεωτικός παραμένει, λόγω του παγετού, ο εφοδιασμός όλων των οχημάτων με αντιολισθητικές αλυσίδες ή άλλα ανάλογα αντιολισθητικά μέσα, εκτός των οχημάτων που φέρουν ειδικά ελαστικά (χιονολάστιχα).

Όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Κεντρικής Μακεδονίας Χαράλαμπος Στεργιάδης, «οι δρόμοι στις συγκεκριμένες περιοχές παραμένουν κλειστοί μετά από απόφαση της Τροχαίας, ενώ αναμένεται να δοθεί κατά τη διάρκεια της ημέρας η άδεια στα εκχιονιστικά μηχανήματα να επέμβουν στις περιοχές».

Συγκεκριμένα απαγορεύεται η διέλευση των οχημάτων στην Επαρχιακή οδό Ωραιοκάστρου – Μελισσοχωρίου, στην Επαρχιακή οδό Χορτιάτη – Αγίου Βασιλείου και στην Επαρχιακή οδό Ξηροχωρίου – Προχώματος, στο τμήμα από τη διασταύρωση Βαθυλάκκου – Αγιονερίου έως τη συμβολή της με την Επαρχιακή οδό Θεσσαλονίκης Ξηροχωρίου, Δήμου Χαλκηδόνος.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Στεργιάδη «ανοιχτοί» είναι όλοι οι δρόμοι στην Χαλκιδική, ενώ αλυσίδες χρειάζονται σε ορεινά σημεία του Πολυγύρου και στο οδικό δίκτυο από Αρναία προς Ιερισσό.

Στα λευκά παραμένει η Δυτική Μακεδονία με το οδικό δίκτυο να είναι ανοιχτό, ενώ σε ισχύ είναι οι χθεσινοβραδινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που εκδόθηκαν από την Τροχαία. Η Εγνατία οδός σύμφωνα με τον Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας Δυτικής Μακεδονίας Νικόλαο Συλλίρη, είναι ανοιχτή, όμως, όπως επισημαίνει «οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στα αυτοκίνητά τους αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες ή να φοράνε χιονολάστιχα».

Η πρόγνωση της ΕΜΥ

Η ΕΜΥ επικαιροποίησε το δελτίο της το μεσημέρι της Κυριακής.

Σύμφωνα με την πρόγνωση, τη Δευτέρα (22-01-24) ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Στερεάς, της Εύβοιας, της Πελοποννήσου και της Κρήτης, οι οποίες από το μεσημέρι σταδιακά θα περιοριστούν μόνο στα ορεινά της Κρήτης.

Περαιτέρω πτώση θα παρουσιάσει η θερμοκρασία (της τάξεως των 6 – 8 βαθμών Κελσίου) κυρίως στα νότια τμήματα της χώρας, ενώ στα βόρεια και κεντρικά που ήδη έχει πέσει σημαντικά, θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, με τοπικά ισχυρό παγετό τις βραδινές ώρες της Κυριακής και τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Θυελλώδεις βόρειοι βορειοανατολικοί άνεμοι 8 και τοπικά 9 μποφόρ θα πνέουν σήμερα Κυριακή σε ολόκληρο το Αιγαίο που σταδιακά από το μεσημέρι της Δευτέρας θα εξασθενήσουν στα 8 μποφόρ, αρχικά στα βόρεια και από τις βραδινές ώρες και στο υπόλοιπο Αιγαίο.

Ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν σήμερα Κυριακή μέχρι αργά το απόγευμα στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και μέχρι τη νύχτα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Στα λευκά η βόρεια Ελλάδα

Αλπικό τοπίο είχαν σήμερα πολλές περιοχές στη Βόρεια Ελλάδα από τις πυκνές χιονοπτώσεις.

Εικόνες από το forecast Weather Greece:

xionia kastorua 159b6

Xιονισμένη Καστοριά

σμιξη γρεβενων χιονια

Σμίξη Γρεβενών

χιονια σαμοθράκη

Χιονισμένη Σαμοθράκη

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής

Έντονες βροχοπτώσεις σημειώθηκαν στην Κρήτη οι οποίες θα συνεχιστούν και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας (22/1).

Σε ανάρτησή του ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου/meteo αναφέρει πού σημειώθηκαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Όπως γράφει, τα μεγαλύτερα ύψη βροχής αυτής της κακοκαιρίας σημειώνονται στην Κρήτη. Ο πίνακας που ακολουθεί δίνει τα 8 μεγαλύτερα ύψη βροχής στο νησί μέχρι το απόγευμα της Κυριακής 21/01.
Η βροχή θα συνεχιστεί στην Κρήτη μέχρι τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

meteo βροχη

Η πρόγνωση του meteo

Τη Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2024 αναμένονται βροχοπτώσεις στο Νότιο Αιγαίο. Χαμηλές θερμοκρασίες. Θυελλώδεις άνεμοι στο Αιγαίο με σταδιακή εξασθένηση.
Πιο αναλυτικά, αναμένονται νεφώσεις στο Αιγαίο, στον Έβρο, στη Μαγνησία και στην Ανατολική Στερεά και Πελοπόννησο. Τοπικές βροχές θα σημειωθούν κυρίως στην Κρήτη και έως το πρωί στα Νότια Δωδεκάνησα. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρχει ηλιοφάνεια με πρόσκαιρες μόνο νεφώσεις κατά τόπους.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -11 έως 1 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία και στη Θράκη -3 έως 7, στη Θεσσαλία από -2 έως 9, στην Ήπειρο από -2 έως 11, στη Δυτική Στερεά από 1 έως 11, στην υπόλοιπη Στερεά από -1 έως 9, στα νησιά του Ιονίου από 4 έως 11, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 4 έως 9, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 5 έως 11, στις Κυκλάδες από 6 έως 10, στα Δωδεκάνησα από 10 έως 16 και στην Κρήτη από 9 έως 13 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν αρχικά από βόρειες διευθύνσεις 6 έως 8 μποφόρ και τοπικά στα νοτιοδυτικά 9 μποφόρ όμως σταδιακά θα εξασθενήσουν και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 6 έως 7 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ όμως από το μεσημέρι θα γίνουν πρόσκαιρα βόρειοι 3 έως 5 μποφόρ ενώ μετά το απόγευμα θα στραφούν εκ νέου σε ανατολικούς 2 έως 4 μποφόρ.

Στην Αττική αναμένονται νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 4 έως 6 μποφόρ και στα νότια και ανατολικά 5 έως 7 μποφόρ όμως από το απόγευμα θα παρουσιάσουν εξασθένηση και προς το βράδυ δεν θα ξεπερνούν τα 4 και τοπικά τα 5 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο των Αθηνών θα κυμανθεί από 6 έως 9 βαθμούς Κελσίου.

Στον νομό Θεσσαλονίκης αναμένεται ηλιοφάνεια. Οι άνεμοι θα πνέουν από μεταβαλλόμενες διευθύνσεις έως 2 μποφόρ και στα δυτικά από βόρειες διευθύνσεις έως 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης θα κυμανθεί από -1 έως 5 βαθμούς Κελσίου.

Σε ισχύ το απαγορευτικό απόπλου από Πειραιά, Ραφήνα και Λαύριο

Σε ισχύ παραμένει το απαγορευτικό απόπλου σε ισχύ λόγω των θυελλωδών ανέμων στα πελάγη. Ποια δρομολόγια τροποποιούνται από τα λιμάνια του Πειραιά της Ραφήνας και του Λαυρίου, λόγω ισχυρών ανέμων που πνέουν σε πολλές θαλάσσιες περιοχές και φθάνουν κατά τόπους στο Αιγαίο, σύμφωνα με την ΕΜΥ, τα 9 μποφόρ.

Τα δρομολόγια των πλοίων για την Κρήτη δεν θα εκτελεστούν, ενώ για τον Αργοσαρωνικό τα δρομολόγια γίνονται μόνο με πλοία κλειστού τύπου.

Κλειστές είναι οι γραμμές Αγ. Μαρίνα – Στύρα, Βόλος-Σποράδες, Καβάλα-Πρίνου Θάσου και Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη.

Οι επιβάτες που πρόκειται σήμερα να ταξιδέψουν καλό είναι πριν την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων που θα προκύψουν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

ieidiseis.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!