Τουρισμός: Αυξήθηκαν σε πάνω από 130.000 οι ενεργές καταχωρήσεις ακινήτων στην Airbnb που υπάρχουν στην Ελλάδα

Τι δείχνουν τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ShortStay Conference 2024 – Αθήνα, Κρήτη, Ρόδο και Κέρκυρα επιλέγουν και το 2024 οι ταξιδιώτες που προτιμούν τις βραχυχρόνιες μισθώσεις

Πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχουν τα ταξίδια και το 2024, όπως αποκάλυψαν οι μεγάλες ταξιδιωτικές πλατφόρμες Booking.com και Expedia.com, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο ShortStay Conference 2024, που πραγματοποιήθηκε στις 9 & 10 Φεβρουαρίου, στο Συνεδριακό Κέντρο Αρχαίου Ελαιώνα, με τη συμμετοχή ιδιοκτητών και διαχειριστών καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης, βιλών και serviced apartments.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που αφορούν στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, η Αθήνα, η Κρήτη, η Ρόδος και η Κέρκυρα συγκεντρώνουν και φέτος το ενδιαφέρον των ταξιδιωτών που κάνουν κράτηση μέσω των πλατφορμών.

Μείωση στις πληρότητες και αύξηση στις τιμές σε Μύκονο και Σαντορίνη

Την ίδια ώρα, η συγκράτηση στις κρατήσεις για Μύκονο και Σαντορίνη συνεχίζεται και το 2024. Τα καταλύματα Airbnb στα δύο αυτά νησιά είδαν μείωση στις πληρότητές τους πέρυσι κατά 4,5% η Μύκονος και κατά 6% η Σαντορίνη, με τις τιμές τους όμως να ακολουθούν αντίστροφη πορεία, στο +11% η Μύκονος και στο +10% η Σαντορίνη.

Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε στο συνέδριο ShortStay 2024 o Τάσος Ευθυμίου, area manager για Ελλάδα και Κύπρο της Booking.com, οι κλασικές ευρωπαϊκές αγορές είναι αυτές που ενδιαφέρονται και φέτος για την Ελλάδα (Βρετανοί, Γερμανοί, Ιταλοί, Αυστριακοί, Σκανδιναβοί, κ.ά.).

Από την άλλη, για τη Vrbo, την πλατφόρμα για βραχυχρόνιες μισθώσεις της Expedia, η οποία έχει μεγαλύτερη απήχηση στην αμερικανική αγορά, οι ΗΠΑ είναι η νούμερο 1 χώρα που κάνει κρατήσεις για Ελλάδα, και ακολουθούν η Βρετανία, η Γερμανία, η Γαλλία και ο Καναδάς, όπως ανέφεραν ο Ciaran Lawlor και η Sinead Lim της Expedia.

Πάνω από 130.000 ενεργές καταχωρίσεις ακινήτων στην Airbnb

Σημαντική αύξηση στα ταξίδια εκτός εποχής καταγράφουν τα στοιχεία που παρουσίασε η Sally Henry της Key Data, εταιρεία ειδικεύεται στην παροχή δεδομένων βραχυχρόνιας μίσθωσης. Αυτό το α’ τρίμηνο του έτους, που παραδοσιακά είναι το χαμηλότερο σε ζήτηση από όλη τη χρονιά, η Πελοπόννησος αλλά και η Κρήτη βλέπουν πολύ αυξημένη ζήτηση.

Την περσινή χρονιά η Ελλάδα ακολούθησε την πορεία της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την αγορά των βραχυχρόνιων μισθώσεων.

Συγκεκριμένα, η πληρότητα των καταλυμάτων κινήθηκε στο 36%, έναντι 31% το 2022, την ώρα που στην Ευρώπη ο μέσος όρος πληρότητας το 2023 έφτασε το 43% (έναντι 40% το 2022).

Περισσότερες από 130.000 ενεργές καταχωρίσεις ακινήτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Airbnb υπάρχουν αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, αριθμός αυξημένος κατά 19% σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε η Maria Flores Portillo, EMEA managing director της Beyond, εταιρεία που παρέχει λύσεις δυναμικής τιμολόγησης στα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Σε ό,τι αφορά το 2024, με βάση τις μέχρι τώρα κρατήσεις και σε σύγκριση με την εικόνα που παρουσίαζαν οι κρατήσεις τον Φεβρουάριο του 2023, η Beyond καταγράφει άνοδο της τάξης του 16% στα έσοδα ανά διαθέσιμο κατάλυμα, ένας δείκτης που συνδυάζει την τιμή του καταλύματος με την πληρότητά του.

Αλλά και νέες αγορές

Πέρα από τις καθιερωμένες αγορές τουριστών, στο ShortStay 2024 αναλύθηκαν και οι ευκαιρίες προσέγγισης νέων αγορών, όπως αυτές των ψηφιακών νομάδων αλλά και των ταξιδιωτών που αντιμετωπίζουν κάποιου είδους αναπηρία.

Ο Δημήτρης Τσέλιος και η ομάδα της Nomad365 παρουσίασαν την πιστοποίηση για καταλύματα κατάλληλα για ψηφιακούς νομάδες ενώ ο Δημήτρης Κοντοπίδης της Greece no Limits εξήγησε τις τροποποιήσεις που μπορούν να γίνουν σε ένα κατάλυμα προκειμένου να είναι κατάλληλο για άτομα με αναπηρίες.

Η νέα φορολογία και νομοθεσία

Στο συνέδριο ασχολήθηκαν και με το θέμα της φορολογίας, μετά και τις αλλαγές που έγιναν στον σχετικό νόμο.

Ο υφυπουργός Οικονομικών Χάρης Θεοχάρης, σε βιντεοσκοπημένο χαιρετισμό ανέφερε ότι η βραχυχρόνια μίσθωση αποτελεί πηγή εισοδήματος για χιλιάδες ιδιοκτήτες, περιέγραψε τα βασικά σημεία της νέας ρύθμισης. Τόνισε ότι «στα επόμενα βήματα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται μέτρα περαιτέρω απλοποίησης των συναλλαγών για τη λήψη επιδομάτων, την πληρωμή ενοικίων, δηλαδή των πλέον κοινών πράξεων στην καθημερινότητα όλων μας στις οποίες όμως είτε παρατηρείται γραφειοκρατική επιβάρυνση είτε ανοίγουν «παράθυρα» στη φοροδιαφυγή», χαρακτηρίζοντάς την αντικοινωνική πράξη.

protothema.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!