5 ειδυλλιακά ψαροχώρια, ιδανικά για ανοιξιάτικες ολιγοήμερες αποδράσεις – Ένα Κυκλαδίτικο στη λίστα

Τόσο τα νησιά της χώρας μας, όσο και η απέραντη ακτογραμμή του ηπειρωτικού τμήματος βρίθουν από γαλήνια χωριά πάνω στο κύμα, με γραφικά λιμανάκια και με ταβερνάκια όπου αφθονούν τα φρεσκοαλιευμένα ψάρια και θαλασσινά.

Τέτοιοι τόποι, βέβαια, μένουν συνήθως μακριά από τον μαζικό τουρισμό (αν και όχι σε κάθε περίπτωση), οπότε προσφέρονται για όσους επιθυμούν να συνδυάσουν μια σύντομη εκδρομή με αισθήματα χαλαρότητας και ραστώνης.

Οι επιλογές, ασφαλώς, μοιάζουν –και μάλλον είναι– άπειρες. Ενδεικτικά, ωστόσο, μπορείτε να αρχίσετε την αναζήτηση από την παρακάτω λίστα.

Η Πέρδικα έχει αναπτυχθεί ως τουριστικός προορισμός, διατηρεί όμως και τον χαρακτήρα της ως αλιευτικός οικισμός. Photo: Shutterstock
Πέρδικα (Αίγινα)

Η Πέρδικα βρίσκεται στη νοτιοδυτική ακτή της Αίγινας, πάνω σε ένα μικρό ακρωτήρι, έχοντας ως κύρια χαρακτηριστικά της τη δεσπόζουσα εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στο παραλιακό μέτωπο και τη νησίδα Μονή ακριβώς απέναντί της. Απέχει μόλις 9 χιλιόμετρα από την πρωτεύουσα Αίγινα.

Αν και τα τελευταία χρόνια αναπτύχθηκε ως τουριστικός προορισμός –θα παρατηρήσετε άλλωστε ότι την περιβάλλουν διάφορα πολυτελή εξοχικά– η Πέρδικα διατηρεί τον χαρακτήρα της ως αλιευτικός οικισμός. Είναι κάτι που αποτυπώνεται έντονα στη ρυμοτομία της, καθώς τα σπίτια έχουν χτιστεί σε μη συνεχές οικοδομικό σύστημα, με πρόνοια για ανοιχτές αυλές.

Αξίζει εντωμεταξύ να περάσετε και από τον αρχαίο ελαιώνα του χωριού, στον οποίον έγινε και φωτογράφηση από τον οίκο Hermes.

Η Σαγιάδα είναι ένα ψαροχώρι της Θεσπρωτίας στο δυτικότερο σημείο όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας. Photo: Shutterstock
Σαγιάδα (Θεσπρωτία)

Είναι το δυτικότερο σημείο όλης της ηπειρωτικής Ελλάδας, ωστόσο δεν έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό, παρότι απέχει μόλις 20 χιλιόμετρα (περίπου) από την Ηγουμενίτσα.

Πολύ κοντά στις εκβολές του ποταμού Καλαμά, η Σαγιάδα είναι ένα γραφικό ψαροχώρι της Θεσπρωτίας που φαίνεται να βρίσκεται στη θέση μιας αρχαίας πόλης. Είναι ένας ήσυχος οικισμός, κρατημένος μακριά από τη μαζική τουριστική ανάπτυξη, στον οποίον θα απολαύσετε φρέσκο ψάρι, αλλά και πεζοπορικές διαδρομές στα γύρω ορεινά σημεία –τα διαθέσιμα μονοπάτια είναι καλά χαρτογραφημένα.

Το Παλαιό Τρίκερι βρίσκεται στην είσοδο του Παγασητικού και έχει 86 μόνιμους κατοίκους. Photo: Shutterstock
Παλαιό Τρίκερι (Μαγνησία)

Οι μόλις 86 κάτοικοι αυτού του μικρού νησιού του Παγασητικού κόλπου ζουν στον ομώνυμο, μοναδικό οικισμό. Ο οποίος διατηρεί τον χαρακτήρα του ως ψαροχώρι, σε πείσμα της μαζικής τουριστικής ανάπτυξης που έχει συνδυαστεί με το νότιο Πήλιο, όπου και υπάγεται κατά τα λοιπά.

Στο Παλαιό Τρίκερι δεν υπάρχουν καθόλου αυτοκίνητα, ενώ το γραφικό λιμανάκι περιβάλλεται από ένα καταπράσινο τοπίο, γεμάτο ελαιώνες. Είναι ιδανικός προορισμός για όσους δεν νοιάζονται για μεγάλες ταξιδιωτικές ανέσεις, οι δε επισκέπτες που θα φτάσουν μέχρι εδώ θα γοητευτούν από τα δύο ψαροταβερνάκια του οικισμού, τα οποία μαγειρεύουν ό,τι αλιεύσουν τα ντόπια καΐκια –αναζητήστε τις λεγόμενες φούσκες, όστρακα που εντοπίζονται δύσκολα.

Τα γραφικά Πούλιθρα βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από το Λεωνίδιο. Photo: Shutterstock
Πούλιθρα (Αρκαδία)

Μόλις 9 χιλιόμετρα μακριά από το σαφώς πιο διάσημο Λεωνίδιο βρίσκονται τα Πούλιθρα (και όχι «η» Πούλιθρα, όπως γράφεται μερικές φορές), με το όμορφό τους λιμανάκι. Τα οποία διατηρούν το παραδοσιακό τους χρώμα, παρότι δεν αδιαφορούν για την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου της Αρκαδίας –χάρη σε αυτήν, άλλωστε, έρχονται εδώ και πολλοί επισκέπτες από την Ευρώπη, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Τα Πούλιθρα είναι ιδανικά για ολιγοήμερη ξεκούραση, καθώς συνδυάζουν πέτρινα παραδοσιακά σπίτια, όμορφη παραλία και μπόλικους ελαιώνες, που φτάνουν σχεδόν ως την ακτή. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πολλούς επισκέπτες θυμίζουν νησί, παρά την ηπειρωτική τους θέση.

Στα χαρακτηριστικά, πολύχρωμα Σύρματα, οι ψαράδες του Κλήματος αποθηκεύουν τις βάρκες τους κατά τις χειμερινές κακοκαιρίες. Photo: Shutterstock
Κλήμα (Μήλος)

Η Μήλος έχει σίγουρα πολλές ομορφιές, αλλά ένα από τα πράγματα που πρέπει απαραιτήτως να κάνετε αν βρεθείτε εκεί είναι να επισκεφθείτε το ψαροχώρι Κλήμα με τα πολύχρωμα σπίτια και τα εκπληκτικά ηλιοβασιλέματα.

Το Κλήμα διατηρεί τη γαλήνη του κατά τις ανοιξιάτικες ημέρες, που είναι και οι καλύτερες για να παρατηρήσετε με την ησυχία σας τα λεγόμενα «Σύρματα»: τα διώροφα, πολύχρωμα σπίτια των ψαράδων του χωριού, που χρησιμοποιούν τον ισόγειο χώρο για να προφυλάσσουν τις βάρκες τους όσο διάστημα διαρκούν οι κακοκαιρίες του χειμώνα.

travel.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: