Τουρισμός: Η διάθεση για ταξίδια νικά κατά κράτος τη γεωπολιτική αστάθεια και την ακρίβεια

άθε ημέρα που περνάει, όλο και περισσότερο έρχονται αισιόδοξα μηνύματα για την φετινή τουριστική περίοδο. Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι εφέτος είναι εφικτό η Ελλάδα να είναι το απόλυτο success story του παγκόσμιου τουρισμού και οι επιδόσεις της, τόσο σε ότι αφορά τα έσοδα, όσο τις αφίξεις να σημειώσουν το απόλυτο ρεκόρ στην ιστορία της χώρας.

Μετά το πάγωμα στις κρατήσεις που παρατηρήθηκε από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και για ένα περίπου μήνα μετά, η κατάσταση φαίνεται να έχει ομαλοποιηθεί πλήρως με αποκορύφωμα την περίοδο του Πάσχα, αλλά και το 3ήμερο της Πρωτομαγιάς που οι περισσότεροι προορισμοί, κυρίως οι δημοφιλείς θυμίζουν …. Αύγουστο.

Η εικόνα αυτή, όπως αναφέρουν πολλοί ξενοδόχοι, αποτέλεσε έκπληξη και για τους ίδιους, αφού δεν περίμεναν ότι τόσο νωρίς, ακόμη και αν υπήρχε το Πάσχα, θα έρχονταν τόσος πολύς κόσμος, Έλληνες και ξένοι για διακοπές. Το μη σύνηθες μάλιστα της υπόθεσης είναι ότι οι υψηλές πληρότητες παρατηρήθηκαν και ενδιάμεσα του Πάσχα και της Πρωτομαγιάς, κάτι που σημαίνει ότι ένας μεγάλος αριθμός, Ελλήνων κυρίως, αποφάσισε να παρατείνει τις διακοπές του.

Παρέτειναν τις διακοπές τους οι Αθηναίοι 

Αυτό εξάλλου φαίνεται και από το γεγονός ότι στην Αθήνα η κίνηση των αυτοκινήτων είναι πολύ μικρή, όπερ σημαίνει ότι αρκετοί δεν γύρισαν ακόμη στην πρωτεύουσα. Με δεδομένο μάλιστα ότι η φετινή έξοδος του Πάσχα ήταν μία από τις μεγαλύτερες, καθιστά λογική την εκτίμηση των ξενοδόχων για υψηλές πληρότητες.

Σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου, η κίνηση κατευθύνθηκε κυρίως στα νησιά των Κυκλάδων και τη Κρήτη. Προορισμοί όπως τα Χανιά, με περίπου 30.000 επισκέπτες (με βάση στοιχεία αεροπορικών και ακτοπλοϊκών αφίξεων), το Ηράκλειο, το Ρέθυμνο καθώς και η Μύκονος, η Πάρος, η Νάξος, η Σύρος, η Μήλος, η Ρόδος και η Σαντορίνη και βέβαια η Κέρκυρα είχαν την τιμητική τους με τις πληρότητες στα αστικά ξενοδοχεία να εκτιμάται ότι έφτασαν το 80% έως 100% σε κάποιες περιπτώσεις.

Καλή ήταν η εικόνα και για τους χειμερινούς προορισμούς με τις πληρότητες να υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις το 50%.

Ενθαρρυντικά είναι τα μηνύματα και για τον Μάιο, ειδικά για τα νησιά, όπου οι εισερχόμενες ροές ανεβαίνουν σταδιακά και ειδικά για Κρήτη, Ιόνια και Δωδεκάνησα, οι μέσες πληρότητες φτάνουν ακόμη και το 50%. Ακόμα καλύτερες επιδόσεις αναμένουν τα πολυτελή resort τα οποία βιώνουν ήδη την έγκαιρη έναρξη της σεζόν και την έντονη διάθεση των τουριστών για ταξίδια φέτος.

Η ζήτηση προσεγγίζει τα προ πανδημίας επίπεδα

Με βάση τα στοιχεία του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTTC-World Travel & Tourism Council), η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις ευρωπαϊκές χώρες για τις οποίες η ζήτηση προσεγγίζει τα προ πανδημίας νούμερα και παράλληλα βρίσκεται στην 11η θέση με τους πιο ανθεκτικούς τουριστικούς προορισμούς του 2022 παγκοσμίως.

Αντίστοιχα βρίσκεται και στην πέμπτη θέση στην κατάταξη με τους δημοφιλέστερους προορισμούς των Αμερικανών για τη φετινή σεζόν, αγορά – κλειδί, όπως χαρακτηρίζεται από φορείς του κλάδου, για την επαναφορά των μεγεθών του ελληνικού τουρισμού στα προ πανδημίας επίπεδα.

imerisia.gr


Ακολουθήστε μας στα social media του XploreMykonosNews.gr

Κάντε εγγραφή και στο κανάλι μας στο YouTube

Ακολουθήστε μας και στο Νο1 lifestyle & travelling περιοδικό της Μυκόνου XploreMykonosMagazine.com


Διαβάστε ακόμη:


Translate »
error: Content is protected !!
Αρέσει σε %d bloggers: